Едно от десет сирена има овче мляко

Това обяви експерт
24 сеп 2023 16:45, Росен Стойчев
51
Едно от десет сирена има овче мляко
Снимка: БГНЕС

При направената от нашето сдружение проверка установихме, че само в едно от 10 изследвани сирена има овче мляко. В другите има смес от други видове, например най-евтиното - краве.

Още по темата
Това заяви в студиото на Нова Андрей Велчев от "Сдружение за достъпна и качествена храна"

По думите му тези сирена, за които е сигнализирало сдружението, не са изтеглени от пазара. "Не съм запознат да има такава практика в България, за разлика от други европейски държави, в които това е закон", подчерта той.

"Това е един от сериозните упреци, които получаваме към сдружението, тъй като, несъмнено, жалбите и сигналите, които подаваме към българските институции, като Българската агенция по безопасност на храните и Комисия за защита от потребителите, обикновено приключват с констатация, че на предприятието е съставен констативен протокол и то е поставено в зачестен контрол. Тоест, проверяват го най-малко веднъж седмично. Предният път, когато Агенция по храните потвърди некачественото съдържание, не сме информирани да са взети кой знае какви мерки нарушителите да са санкционирани подобаващо", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: сиренепродукт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Мандраджия преди 7 месеца
А като си купите бисквитки "Катеричка" да не ви изскача катеричка от кутията??
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Блrpcтн работниците неквалифицирани, претенциозни но мързеливи, работодателите - мошеници, проверяващите - съчетават качествата на работниците и работодателите.
37
0
 
2
 
! Отговори
европейски индианец преди 7 месеца
ами всеки плаща по веригата и им ачадър а консуматора се набутва с кеф -ако има стран а санкциите на нередовните производители ако са жестоки никой няма да се прави на расеян
36
1
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 7 месеца
И киселото мляко е същото. Даже няма мляко. Частни изследвабия показват нагледно от какво се прави масово продаваният сурогат - палмово масло, креда, суроватъчни белтъци.
35
1
 
2
 
! Отговори
Армандо преди 7 месеца
Аз съм от село Сигмен Карнобатско имаме мандра и там сиренето е 14.30 кравето и овчето 16 лв но е много хубаво значи под тия цени е нещо друго.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дано фалират всички такива печелбари. Аз имам непоносимост към краве мляко и всичко произведено от него и се принуждавам да си купувам белгийски и холандски сирена от козе, овче или биволско мляко, защото наще не стават. Абсолютно във всичко слагат краве, защото е по-евтино, а го продават като оригинал.Липсват ми времената на бай Тошо, защото тогава поне имаше контрол и тия работи едва ли щяха да се случват.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
31 прав си но купувачите на прясно мляко,дават по 0.60лв на литър има картел между производителите на сирене и кашкавал,за изкупуване на пр.мляко на ниска цена,и животновъдите масово се отказват,от животновъдството,а хосле мандрите ,продават на високи цени,при сегашното икономическо състояние,1кг.кр.сирене,трябва да се продава за 8 лева,кашкавал максимум 11лв.за килограм.
32
1
 
13
 
! Отговори
БАБХ... преди 7 месеца
НИЩО НЕ КОНТРОЛИРА--САМО ПЪЛНЯТ ТОРБИТЕ И ЛАПАТ РУШВЕТИТЕ!!!
31
5
 
8
 
! Отговори
Ще ядете ментета: преди 7 месеца
ЗАЩОТО НЯМА СУРОВИНА---ВСИЧКИ ПАРИ ОТИВАТ ЗА ЗЪРНАРИТЕ---ТЕ ОГРАБВАТЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО!!!
30
0
 
10
 
! Отговори
В сиренето: преди 7 месеца
НЯМА БЕЛТЪК И МАЗНИНА--добавя се суха суровата и лецитин!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Стига само констатация, работете затворете мандрите които произвеждат и продават фалшива стока, така се прави в белите страни,да напиша нещо и за космическите цени на всичко,държавата се оправдава с това,че е пазарна икономика,как в други държави наказват необосновани високи цени по пазарите си
28
1
 
9
 
! Отговори
Това е истината: преди 7 месеца
ЦЕЛОТО БЪЛГАРСКО СИРЕНЕЕ МЕНТЕ---не давам повече от 10лв. за кило!!!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
E как да има овче мляко в сиренето, като сеправи съ сухо мляко, а знаем че овче сухо мляко не внасяме.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истинското сирене би трябвало да е скъпо заради труда на животновъда. Едно е да се излежаваш пред ТВ с цигара в уста, и питие на масата. Друго е да гледаш, *** по 24 часа 7 дни в седмицата.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добро утро. Вие знаете ли колко сухо мляко и суроватка влизат в България всеки ден? Ама погледнете колко фирми вкарват "суровини" за хранителната промишленост и какви обороти правят. Който иска истинско да се прибира на село и да си сади и гледа ***. Който го мързи ще яде ла--на и това е. Даже има една тенденция да се възпрепятства отглеждането на домашни животни за консумация...
24
2
 
20
 
! Отговори
Тази статия е стара, преди 7 месеца
И всъщност в сиренето и кашкавала, няма нито краве, нито овче мляко....И това е логично, защото някой задава ли си въпроса колко стада от крави и овце имаме и какъв е добивът на прясно мляко в България. И какъв процент сухо мляко внасяме и съответно се влага в млечните продукти...
23
2
 
11
 
! Отговори
Абе преди 7 месеца
Щом поне са от мляко останалите, пак добре, но да ги задължат да оправят етикетите, след солидна глоба естествено !
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 7, за тези, които са го измислили закона и са платили да им го приемат в така нареченото "Народно" събрание закона си е перфектен. Те си мърсят и вдигат цените на *** си до небето, ония "неподкупните" от БАБХ ни лук яли ни лук мирисали, а управниците пълнят каси и чекмеджета. Ето това е закон, перфектен за тях.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До този с хляба Всяка есен след жътва веднага си купувам 4 чувала жито-200 кг!Отивам в малката мелница в Рогош и го меля заедно с ярмата,и става типово брашно!!За резерва си имам румънска мелничка!Отделно си имам румънска машинка от големите за месене!В нашето село в Балкана си имаме и овце,и кози и крави!Козе и краве сирене не обичам,много са постни!Ама чобанина май ще ги продава,че ще ходи в Англия при сина,и аз увисвам!Ще видим!
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След като не изтеглят ментетата и не казват кои са ,както и не казват кой е коректния производител,да се сърдят на себе си,че вече никой няма да купи овче продукти.При шанс 1 към 10 да улуча истинско овче,не си струва да опитвам.Сега и коректния производител ще загуби,а не го заслужава