След потопа: Сърф училището на "Нестинарка" трябва да го има и вярваме, че ще го има

Започна кампания за възстановяването му
Обновена: 30 сеп 2023 16:03 | 30 сеп 2023 15:21, Александър Попов

"Нестинарка" и сърф училището преди потопа

Трагедията, която сполетя Южното ни Черноморие преди по-малко от месец след поройните дъждове, ще дава своя отпечатък дълго време. За четири семейства тя ще бъде до края на живота.

Трагедия, за която вина има природата, вероятно и човешката дейсност. Трагедия, която заличи собственост, бизнеси, но също така показа, че в трудни моменти сме съпричастни, добри хора, които помагат в нужда.

Къмпинг "Нестинарка" бе сред най-пострадалте места, а пред очите на хората морето отнесе коли, каравани и едно от емблематичните места - сърф училището.

Всеки, който е бил поне един ден на "Нестинарка", знае, че сърф училището е нещо повече от училище, в което да направиш първите си стъпки на дъската или да практикуваш любимия си спорт. Това е място, което обединяваше деца и възрастни за игри, за споделени моменти, за морски емоции, за истории край вълните и най-важното - възпитаваше.

Всеки, който е бил на къмпинга познава и собствениците Ния и Иван, които заедно с трите си деца всяка година се трудят "Нестинарка" да бъде място, което прави почивката незабравима и "твори" хубави спомени.

Всичко това бе отнето от водата само за няколко часа. Няколко часа, които и днес предизвикват сълзи, когато се връща времето към тях.

"Бяхме на къмпинга, следяхме водата и нейното покачване, мислихме си, ето сега ще спре, това е максимума, повече не може. Но водата идваше със скорост и сила, които не подсказваха, че ще спре, разказва Ния. - Най-ценното ни - всички деца от лагера и гости на къмпинга бяха изведени на топло по колите, които успяхме да измъкнем. Когато дойде до най-високата си точка, всичко изглеждаше толкова спокойно, различно и плашещо. По повърхността на водата започват да плуват всякакви предмети от къмпинга, маси пейки, хладилници, екипировка".

Децата на Иван и Ния, виждайки всичко това се втурват да помагат. Под проливния дъжд, гребейки на сърф дъски с лопати за смет или метли се опитват да спасят каквото могат.   

"Изпратихме големите момчета (Жоро и Анди са съответно на 15 и 12 години) към родителите на Иван, за да се стоплят и да си починат на сухо да хапнат нещо. Вместо това, като са видели бедствието на плажа, заедно с Боби (сърф учител) и Витя (бесарабски българин от Украйна, който след войната имигрира в България заедно със семейството си) са се втурнали да спасяват екипировка от вече наклонената сграда на училището. Провирали са се през цепнатината, влачили са каквото са успели да вземат и са спасили голяма част от екипировката с риск за животите си", разказва Ния.

В този момент тя все още не е знаела, че катамарана е заминал в морето и се е борил за да оцелее в стихията, че училището всеки момент ще бъде погълнато и то от морето, че мечтите, труда и споделените моменти на толкова много близки приятели и съмишленици ще заминат толкова лесно.

"Водата се оттегли бързо. Тогава само си казвах: Ще се справим, здрави сме, силни сме! Чух се с децата, от които разбрах, че училището вече го няма… Не можех да го повярвам. Започнахме борбата с калта веднага, да спасяваме, каквото можеше, бяха два дни на пълно изтощение. Най-трудното беше да се отрезвим, и да разберем, че сами няма да се справим. Приехме помощта и тя дойде с пълна сила, за да повярваме, че ще се справим. Носиха ни храна и вода, от които имахме нужда, но не го разбирахме. Приятели търсеха и събираха сърф екипировка от плажа и от съседни заливи. Други се заеха с най-мръсната работа - чистеха и миеха дни наред, седмици. Идваха с енергия и огромно желание, заредиха ни със сили. Всеки помагаше, кой с каквото може и колкото може. Никой не търсеше отплата, а само още и още работа. Винаги сме знаели, че сам човек е нищо. Когато видиш всички задружно да работят и да се раздават в най-трудният ти момент, това те зарежда със сила и любов", казва с признателност Ния.

Целта на всички, които отделиха и отделят от ценното си време да помагат, е една - да бъдем заедно и другото лято, и всяко следващо. "Нестинарка" пак ще бъде мястото за споделяне на емоции заедно, но за да затупти нейното сърце отново с пълната си сила, може да помогнем и ние. Да се възстанови сърф училището, без което нищо няма да бъде същото.

Вече стартира кампания от приятели за приятели, а крайната цел - сърф училище "Нестинарка" да отвори врати отново!

Всеки, който желае може да го направи тук:

IBAN BG44CECB979010A6328202
ЦКБ АД Клон Черно Море
BIC CECBBGSF
фирма - "БАИА" ЕООД - управител Иван Кескинов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от