Митрополит Гавриил: Руската църква никога не е принадлежала на друг, освен на Русия

Синодът се събира за да излезе с обща позиция по въпроса
Обновена: 3 окт 2023 12:34 | 3 окт 2023 12:22, Нели Христова
244
Митрополит Гавриил: Руската църква никога не е принадлежала на друг, освен на Русия
Снимка: БГНЕС

Митрополити от Българската православна църква - Българска патриаршия коментираха днес пред журналисти въпроса с руската църква "Св. Николай Мираклийски" в столицата, която беше затворена за вярващите, след като бяха експулсирани от България свещенослужители от храма. На заседание на Светия синод на БПЦ-БП се очаква митрополитите да обсъдят тази тема и някои от тях я коментираха преди началото на заседанието, посочва БТА.

Пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил каза, че това е църква, която е строена като посолска църква, от Русия е строена някога и след това историята е известна, и превратностите са известни. "Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим", заяви Ловчанският митрополит.

На въпрос за изпратено писмо до руския патриарх Кирил, Ловчанският митрополит отговори, че "се казва, че е изпратено от патриарха и Синодът няма отношение, не го знаем точно даже". "Днес ще научим, не съм чул да има отговор и не знаем какво точно е съдържанието, може би днес ще бъде прочетено", каза митрополит Гавриил.

Попитан какви ще бъдат последиците, ако се вземе решение за отваряне на руската църква и дали ще има влошаване на отношенията, митрополит Гавриил заяви: "Какво значи да я отворим, да разбием, както по време на разкола, с помощта на държавата се превземаха и разбиваха църкви, това не бива да го правим. Да отворим, казвам пак да е по законен и каноничен начин. Аз съм също "за" да я отворим, но да стане това по каноните и законите".

Врачанският митрополит Григорий каза пред журналисти, че всеки храм трябва да бъде отворен, а в този храм (руската църква в София) идват много вярващи за св. Серафим, който е много почитан светия и всекидневно множество народ идваше да изпроси неговата помощ, подкрепа и закрила. Попитан Светият синод може ли да разреши този въпрос, Врачанският митрополит отговори: "Ще беседваме днес, ще видим какво може да се направи, ще извадим всичките факти, които имаме, и документацията". Той добави, че се надява да се стигне до някакво решение, което да бъде градивно и полезно за всички. Ще прегледаме днес всички налични документи, които имаме и ще се постараем по най-добрия начин да се разреши този въпрос", увери Врачанският митрополит.

Великотърновският митрополит Григорий заяви, че не знае нищо по въпроса за руската църква, и добави, че сега "тепърва ще разберем".

Доростолският митрополит Яков каза пред журналисти, че на него не му е ясно "чия е собствеността на руската църква". С точно това днес ще се запознаем и дано да е в полза на миряните, каза Доростолският митрополит и подчерта, че храмът трябва да бъде отворен, но не само този, а и всеки храм. На въпрос на БТА дали в руската църква в София трябва да служат свещениците, които патриарх Неофит назначи, или да бъдат от Руската православна църква, митрополит Яков отговори, че това ще реши Светият синод и затова митрополитите се събират на заседание.

Със своя заповед от 25 септември 2023 г., Негово Светейшество българският патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Това се посочваше в съобщение от Софийската митрополия във връзка с руския храм в София, припомня БТА.

В него се уточняваше, че "Софийската света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега, вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа".

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в Църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, се казваше в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е и? В нея се намирашше една от мощните фабрики за тROLове. Не виждам никакъв смисъл да я отварят пак.
212
0
 
1
 
! Отговори
Грамотна преди 6 месеца
Не Мираклийски, а Мирликийски, много сте зле!
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
това е истината
210
5
 
5
 
! Отговори
45678 преди 6 месеца
Шпионите на *** вън от БГ.
209
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ахааа, бг поповете станали и експерти по недвижими имоти, кадастри и агенции вписвания. Че и международно право явно разбират. Къде бяха обаче преди три години, когато руската църква попречи на нашата да стане майка църква на северомакедонската? И когато чичко Путин открито лъжеше за езика и азбуката? Защо ви гълтат фе*калиите тези попове, когато трябва ясно да кажат, че има български църковен език, а не църковни 'словенски'? ***!!!
208
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
едно нещо е безпоено путин е крадлив лицемерен гей
207
3
 
8
 
! Отговори
Колев преди 6 месеца
Не съм православен ,Слава Богу ,и виждам каква каша е БПЦ,,такива неразбории в другите християни Католици ,Протестанти са невъзможни,тук службата на чекисти в расо е съвсем нормално ,Русенският митрополит казва едно ,Ловешкият други Неофит все едно му е защита устата
206
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма вече руска църква в България. Едно гнездо по-малко за пропаганда.
205
7
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 6 месеца
Матросовците се хвърлиха с голи гърди да защитават кагебейското попче. "Не е шпионин". "Не е шпионин".
204
8
 
5
 
! Отговори
Яжми преди 6 месеца
Най добрите руснаци и русофили са на два метра под земята.
203
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Новият Завет е лош ПЛАГИАТ на еврейския ТАНАХ, скалъпен по заповед на цезарите, за да влияе Рим по света. Христос и светиите са измислени. Моли се от сърце на духове на прародители и ще ти помогнат. От хилядолетия при ритуала ръченица извикваме: Йе хо ва ! Така прославяме истинския БОГ ЙЕХОВА ! По българския календар сме 7527 година. С ритуални жертвоприношения на прасе в декември, агне в май, пиле по петровден в нечетни мъжки месеци. Женските са четни.
202
0
 
4
 
! Отговори
Абе, КГБ дипломата преди 6 месеца
МУ НА ТОЯ ЛИ ИСКАТЕ ДА ПОМЕСТЯТ ВЪВ ВЕСТНИКА ? НЕ ЗНАМ КАК ДА НАРЕКА ПОДОБНИ КОМЕНТАРИ ? ПРИ СТАЛИНИЗМА МИЛИОНИ КОМУНИСТИ СИ ЗАМИНАХА, ЩО ОСТАНА ЗА ОСТАНАЛИТЕ ? КОГО МИСЛИТЕ ЩЕ ДОПУСНАТ КОМУНИСТИТЕ НА ПОДОБНА ПОЗИЦИЯ ? ИМАШЕ САМО ЕДНА ПАРТИЯ ? А СЛЕД 1991 КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ ? КОЙТО ДЪРЖИ ПАРИТЕ, ТОЙ ПОРЪЧВА МУЗИКАТА !
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Омразата самоубива ! Насочете енергията си в нещо градивно, преди да се самоунищожите ! Образовайте се, съмнявайте се и проверявайте многократно всичко, което четете или чувате ! Няма абсолютна истина, има интереси и личен избор, който винаги се заплаща скъпо ! Чистата съвест е най скъпото нещо, затова светът е пълен с банкрутирали милиардери...
200
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 207 - Я СИ ПОГЛЕДНИ ПОД ЛЕГЛОТО - И ТАМ Е ПЪЛНО С РУСКИ ШПИОНИ!! :)))) Не са шпионите проблемът, а идиоттизмът
199
13
 
14
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
И как решихте, че руските свещеници са шпионирали в полза на Русия!!Много сте зле, ей, побъркахте се с тая патологична русофобия!! Работата на поповете е да четат литургии, а не да се занимават с политика.............нали??Тия попове са си били попове в църквата, а не са работили в службите!!!
198
8
 
12
 
! Отговори
100 % е прав преди 6 месеца
човека, тоя митрополит, стига сте ревали.............................ами допуснете руски свещеници да си служат в руската църква!!!
197
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Понеже владиката знае, че народа е религиозно неграмотен, леко-фалцово подкрепя РПЦ. Нека някой журналист да го попита, по канон има ли право свещеник да свещенодейства без разрешение на териториалният владика в случая Патриарх Неофит? Митрополит Гавраил е известен с проруските си чувства, някой твърдяха, че е бивш агент на КГБ.Не е доказано. И още нещо, нека си гледа Ловчанската митрополия,София не в неговата Епархия.
196
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ислямист и католик предлагат в коментарите конфискация.Даже не са православни.Искат да поругаят и да откраднат всичко както в Киевско-Печорската лавра,защото им се е усладило.500 г. не са успяли да ни сменят вярата,а сега някакви продажници сами сменят религията на дедите си.Православието е по-силно от католизма.Имаме много чудодейни икони и няма вече да помагат на предателите.Господ отгоре гледа и вижда всичко.Дребните алчни душици ще горят в ада.
195
8
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 месеца
Въпросът е кой определя РФ на кого е наследник.? Българските политици? Република България е наследник на Народна Република България, тя пък е наследник на Царство България т.е Република България Е наследник на Царство България. Държавата не се е променила, само строя. Самозвани политици които са платени ***. Още един пример: Холандия смени името си за да измие срама от робството, Индия също за да не я свързват с английския колониализъм. Защо се насажда омраза срещу Руснаците,???
194
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво на дядо Гавриил!