Командировъчни, храна, работно облекло - МФ иска фирмите да декларират всичко

Миналата година идеята срещна отпор
9 окт 2023 13:32, Стела Стоянова
63
Командировъчни, храна, работно облекло - МФ иска фирмите да декларират всичко
Снимка БГНЕС, архив

За втора поредна година финансовото министерство се опитва да наложи на работодателите да декларират всички добавки, които дават към заплатите на всеки един от служителите си, дори и когато са освободени от облагане. Сред тях са и парите, изплатени за пътни, дневни и квартирни при командировки, пише "Сега".

Миналата година опитът да се докладва пред НАП на кого е даден всеки лев, изплатен за командировка, предизвика силен отпор сред бизнеса. Работодателите обявиха, че това е огромна административна тежест, която изисква попълване на голям брой справки. Освен това според тях изплатените командировъчни пари не могат да се третират като доход за работника или служителя. Тогава в Народното събрание това предложение на МФ отпадна, но сега Асен Василев го внася отново.

"В практиката често се констатират случаи на отклонение от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на „необлагаем доход“ - напр. под формата на командировъчни пари", посочва МФ в мотивите за промяната в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Но не са само командировъчните - МФ предвижда сериозно разширяване на информацията, която фирмите трябва да дават пред НАП за необлагаемите доходи на своите служители. Премахнати са всички действащи в момента изключения за деклариране в справката за изплатените доходи. Така например работодателите трябва да описват раздадената безплатно храна или порционни пари, които в повечето случаи се полагат при специфичен режим на работа, например работа на смени. На деклариране вече подлежи и раздадено работно облекло и предпазни средства, или парите, дадени за закупуване на работно облекло. МО, МВР и агенциите от сектор "Сигурност" също ще трябва да декларират храната, снаряжението и допълнителни компенсации, които раздават на военните, полицаите и други служители.

От работодателите вече се иска да декларират за всеки един служител какви допълнителни осигуровки или застраховки са правели през годината за своя сметка, както и дали са давали помощи за лечение, за транспорт до местоработата или доходи в натура.

Всички тези необлагаеми доходи ще трябва да се описват в справките, които фирмите подават в НАП всяка година до 28 февруари, наред с изплатените облагаеми доходи през предходната година.

Миналата година в последния момент бе въведено изискване да се докладват раздадените ваучери за храна, което също предизвика напрежение. Счетоводителите имаха по-малко от два месеца да съберат и подготвят тази информация за всеки един работник.

МФ обяснява събирането на информация за всички доходи на гражданите, включително и освободените от данък, с намерението да създаде подоходен регистър, който да показва реалното им имотно състояние. Така можело по-прецизно да се определи кой от какво социално подпомагане има нужда, а също да се използва и при определянето на енергийно бедните домакинства, което предстои заради либерализацията на пазара на ток за бита от началото на 2026 г.  Освен това информацията в НАП за всички доходи на хората ще позволява бързо да се прави проверка кой откъде има доходи и как е придобил имуществото си, обясниха преди време от финансовото министерство.

С тази цел от миналата година не само работодателите, но и всички платци на доходи към физически лица, бяха задължени да ги докладват пред НАП, дори и за тях да не се дължи данък. Такива са доходите от хазарт и рента, както и лихвите, които изплащат банките от спестявания и инвестиционни схеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
ссаааа преди 6 месеца
те едни работодатели ***, за които вече никой не иска да работи... много малко хора се навиват да им робуват на тия и е време да фалират... то е псевдобизнес... масово хората работят или за себе си или за чужди фирми или в чужбина и това го виждат местните роботодалели... няма балъци много вече
54
0
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 6 месеца
Трябва да се съберат повече пари от народонаселението. За да се дадат на Украйна...
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Асен Асенката колко е мазен! Дали мааа яко пръжки с лук
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След 17 г труд ме пратиха на борсата. Сега очаквам и данък да ми наложат. Ех Хасанчоо
51
0
 
2
 
! Отговори
Не знаех преди 6 месеца
До 54 мдамм Съгласен съм с предложението от Асенката, но да се добави:- Възстановяване на ддс-то от хотели, ресторанти и командировъчни, а не както е сега ала бала, представителни разходи. . . . . Браво, не знаех! В Германия ддс се възстановява независимо от какво е машини или скрап! Егати наглеците освен, че няма минимум за данъците под които не плащаш данък, а те рендосват и с ддс-то от хотели и прочие! Как беше . . . в Италия има мафия, а в България мафията си има . . . иначе трият!
50
1
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 6 месеца
ОК затворете и закриите всички семейни фирмички. Все ми е тая - събираме си всичко и емигрираме. Свестни държави колкото искаш. После имате 2 варианта - ще се храните от данъците на тъмните или ще взимате заеми. Заемите ще приключат скоро, т.к. няма да има с какво да ги обезпечите. След като продадете държавата, купувача ще си назначи свои управляващи, а вие които нищо не можете ще ровите по кофите и ще ми ядете сещате се кво.
49
0
 
3
 
! Отговори
мдамм преди 6 месеца
Съгласен съм с предложението от Асенката, но да се добави:- Възстановяване на ддс-то от хотели, ресторанти и командировъчни, а не както е сега ала бала, представителни разходи.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Досега от държавата имаме само да вземаме! Да договарят това с корпорациите и ведомствата.
47
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
До 29. Е да, ама познай кой ще се наложи да декларира доход и да плати данък върху и без това недостатъчните командировъчни.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ги пишат отделно в данъчната декларация. Те и без това присъстват. А как държавните служители ще декларират тези неща? И как ще попълват данъчна декларация корпорации с хиляди заети, ваучери, бонове, коли и командировки? Служебни бележки за доход ли ще дават. Всеки отделно ще подава тогава декларация за доходите!
45
1
 
20
 
! Отговори
= преди 6 месеца
Спецката, интимното приятелче на кокорчо гепи 1,5 милиона от фиска.Кога ще го пратят на прокурор?
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-лошата професия е счетоводител
43
27
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 6 месеца
Браво г-н Асен Василев. Смърт за сенчестата икономика. Всяка дейност да се декларира и прозрачност за всичко. В хазната не влизат милиарди долари,а трябва всеки труд да се облага с данъци.
42
6
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 месеца
нося обувки номер 38. Кокорчо и това ли иска да се декларира?
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кво общо имат командировачните ? Тез и от данъци толкова разбират . Друго се прави .
40
1
 
26
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Няма пари в тази държава, та събират откъдето може. Тези изисквания да се проследява всеки лев дали се отнасят и за д.тати, за добавки за участие в комисии, за наеми за квартири, за служебни коли и подобни нещица?
39
4
 
18
 
! Отговори
ммда преди 6 месеца
кокорчо така ви накокори, че се чудите откъде ви е дошло
38
18
 
21
 
! Отговори
Браво! преди 6 месеца
В крайна сметка, стига с това, на всяка бензиностанция вместо, добър ден, да питат фактура трябва ли? Във всяка гумаджийница и магазин за техника всеки да си купува служебни гуми, мировълнови и телевизори... Така нареченият малък и среден бизнес, който осигурява на минимума и не плаща данъци и осигуровки, а ползва фактура за лични полчи, трябва да остане в историята...За това хората, не искат да работят за български фирми, защото някой ще им каже, пиши ми преди да забременееш...
37
3
 
40
 
! Отговори
ТУСК преди 6 месеца
МФ да си го навре отзад за го духаа само ти крадат данъците и нищо не правят.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 41, защото разчитат на късата памет на народа. Като захапят кокала и замитат под килима.

Спонсорирани публикации