Лекарският съюз плаши с протести заради е-рецептите

Те настояват паралелно с тях да има и хартиени
20 окт 2023 18:00, Стела Стоянова
26
Лекарският съюз плаши с протести заради е-рецептите
Снимка БГНЕС, архив

Отговорните институции да предприемат спешни действия за решаване на проблема с електронните рецепти за антибиотиците и за лекарствата за диабет, се настоява в позиция, изпратена от Българския лекарски съюз (БЛС).

В противен случай от съсловната организация си запазват правото на протестни действия и възможността да защитят правата на лекарите и пациентите по съдебен път, пише БТА.

Проблемите, според съсловната организация, се изразяват в дискриминация на над две трети от лекарите в България, които не могат да изписват електронни рецепти, включително работещите в спешна помощ. „Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др.“, посочват от БЛС.

От БЛС подкрепят дигитализацията, включително и въвеждането на електронната рецепта като водещо средство за предписване на медикаменти, но „с електронната рецепта дигитализацията в здравеопазването не се изчерпва“, допълват от организацията.

Още по темата
За решаване на проблема с дискриминацията на лекарите от БЛС предлагат въвеждане на паралелно използване на хартиена и електронна рецепта за определен период от време. През този период хартиената рецепта задължително да се качва от фармацевта в Националната здравно-информационна система и да се съхранява след изпълнението ѝ, подписана от пациента, с цел пълнота на досието на пациента и гарантиране на контрола при отпускане на лекарството. Право на всеки лекар и неговия пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

За да не се лутат пациентите, бързо да се въведе достъпен дигитален регистър на всички медикаменти, разпространявани на територията на България с отчитане в реално време на тяхната наличност в аптечната мрежа. Създаване на дигитално (интерактивно) приложение за пациентите, което да предоставя информация за наличностите на медикаментите в аптеките, предлагат още от БЛС.  

Да се направят законови промени с цел повишаване на контрола при отпускане на медикаменти, както и гарантиране на правото на информираност на пациента за най-евтината алтернатива за лечение още в лекарския кабинет.

По-рано заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов каза, че продължава събирането на сигнали за пропуски в системата, за които ще се търси решение, и че са изпълнени повече електронни рецепти. "Не се предвижда връщането на хартиените", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: мзБЛСе-рецепти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие плашите ,ама сте съучастници.Изписвате торби с лекарства за децата,всеки път различни при това.Един *** ми излиза 100 лева.Искам още едно дете,но това е чисто самоубийство в това блато.
22
2
 
1
 
! Отговори
Пациент преди 6 месеца
От м.март е наличен софтуера и досега нито лекарите ,нито фармацевтите са запознати с него от немърливост и некомпетентност.крайно време е да не се обвинява само правителството. За тази ситуация виновни са единствено лекарите и фармацевтите.след като в цял свят от десетилетия може,защо само в България да не може? Нима ние сме най глуповатия народ на света? Все повече си мисля, че е така.
21
1
 
1
 
! Отговори
как мислите,ще иде преди 6 месеца
ли някой да гласува за подобно безчинство,така отчитате някаква,,работа,, В ПАРЛАМЕНТА СЕ КАРАТЕ КАТО *** И НИЩО НЕ СЕ ВЪРШИ,ИМИТАЦИЯ НА НЕЩО СИ,АКО РАБОТИТЕ В НЯКОЯ ФИРМА СОБСТВЕНИКЪТ ДАЛИ БИ ВИ ТЪРПЯЛ ,ЧЕ ДАЖЕ И ДА ВИ ПЛАЩА-ВИЕ СТЕ МИЗЕРАБЕЛИ
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки народ си заслужава съдбата.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 16 страховито звучи, като живите мътви.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
лекарската мафия не може да се разбере с аптекарската мафия и пациантите виновни
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До аз Точно така! Все едно да забраниш дизеловите и бензиновите автомобили от утре, а да оставиш само електричките - и това маскирано като грижа към хората с бронхиална астма!
16
1
 
11
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Трябва да важат и двата вида рецепти. Забраната на хартиените е все едно да забраниш дизеловите коли и да останат само бензиновите.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро да очакваме разбитие аптеки и борба за оцеляване на болни хора
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Министър Който каза че няма да се върне хартиена рецепта никога е човек терорист готов да прави всичко за посолството
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
E-рецептите не се въвеждат от грижа за пациентите. Това е просто една стъпка за стадото към дигиталната каторга. Разберете го и кажете НЕ на подобни "улеснения", иначе децата ви ще ви проклинат заради света, който с бездействието си подготвяте за тях.
12
3
 
14
 
! Отговори
некадърници преди 6 месеца
Това си е геноцид отвсякъде! Колко народ ще измре, докато се опитва по някакъв начин да се лекува. Разкарват хората да ходят по няколко пъти до личните си лекари и да висят с часове по опашки. Абсолютно безобразие!
11
4
 
8
 
! Отговори
Ром'с преди 6 месеца
Лекарите защо не плащат данаци? Не издават нито една касова бележка...Смен Василев спи ли ?
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Честита Промяна! Работа трябва, работа, работа, работа! Всеки трябва да се КьОРИ в смартфона си и да "копае"! И лекари, и пациенти..и фармацевти!
9
0
 
18
 
! Отговори
Да обясня с две думи преди 6 месеца
ХАРТИЕНА РЕЦЕПТА изписана от ЛЕКАР има ВСИЧКИ АТРИБУТИ ПО ЗАКОН!!! ПОДПИС, ПЕЧАТ НА ЛЕКАРЯ, УИН КОД, ДАТА, ИМЕНА НА ПАЦИЕНТА, AДРЕС НА ПАЦИЕНТА, ЕГН!!! КАКВО ОЩЕ ПОВЕЧЕ ИСКАТ ЧИНОВНИЦИТЕ ТУК??? Пръстов отпечатък на ЛЕКАРЯ и ПАЦИЕНТА ЛИ??? МИЗЕРНИЦИ! Ще се гаврят и е..бав,,ат с хората!!! И НЕ, НЕ Е ИЗИСКВАНЕ НА ЕС ТОВА - В ЕВРОПА САМО ЕДНА ДЪРЖАВА ИМА САМО ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ - ЛЮКСЕМБУРГ!!! Навсякъде другаде има и ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ, абсолютно ЗАКОННИ И ВАЛИДНИ!!!!
8
6
 
4
 
! Отговори
Наско ментата преди 6 месеца
Проблема сега не са рецептите а изсветляване знае се кой на кого какво изписва,а това не устройства лекарите ,защото като изпишеш нещо ,ако има проблем се знае вече кой какво е изписал ,а и аптеките изсветляват кой какви лекарства и на какви цени и фармацевтични компании обслужва.Защо от години се говори за електронно здравеопазване а нищо не се прави,риба се лови най-добре в мътни води
7
3
 
11
 
! Отговори
Куку преди 6 месеца
Какви е- рецепти бе,здравеопазване в България просто няма,къде от корупция,къде от незнание, още по лошо не малко хора не са за тази високоотговорна работа!Нямаш ли познати и близки медици направо лягай и мри!
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народът е с вас, лекари и аптекари, живи и здрави да сте.
5
3
 
14
 
! Отговори
Дянков преди 6 месеца
Туй са терористи! Нито крачка назад! Само електронни рецепти, а от другия месец и електронни лекарства! След една-две години - само електронна България. Нито крачка назад!
4
3
 
14
 
! Отговори
Д-Р Менгеле преди 6 месеца
Искат да ни унищожат и ликвидират по бързо от предвиденото. Без значение дали си плащаш или не.