НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев

Подписваме празен чек, каза Румен Гечев
1 дек 2023 16:19, Стела Стоянова
129
НС одобри "Страйкър"-ите, Възраждане" иска съд за Тагарев
Снимка БГНЕС

Народните представители приеха окончателно Законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 - "въздържал се", предаде БГНЕС.

При прегласуването 148 народни представители гласуваха "за", 54 " против", а "въздържал се" - 5.

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек, и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка". "Такива унизителни договори друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен бе той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава".

Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. "Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той. Според него ще похарчим "едни пари по много хазартен начин". Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смъртно наказание. "Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев увери, че САЩ работи по този начин и с такива договори с 60 страни по целия свят. Той подчерта, че в договора има ясни срокове и напомни, че договорът предвижда и индустриално сътрудничество. Тагарев заяви, че по този договор са договорили най-добрите условия за нашата страна.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поздрави правителство, което е придвижило инвестиционен проект. Според него това е много сложна сделка и само могат да поздравят правителството, ако го реализират в срок. "Ние купуваме от стратегически партньор. Ние не можем да поставяме под съмнение дали това е правилно или не", смята той. Радев коментира, че има притеснение по отношение на капацитета на "Терем", където ще се извършват дейностите в бъдеще, но освен това открои като притеснение и за това дали имаме експерти.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че сделката се корени в служебното правителство, а не в сегашното, и призова за снизходителност. "Това е изключително важен проект за българската армия и се надявам да получи подкрепа в залата", каза той и напомни, че България си плаща за индустриално сътрудничество, за планове и др.

Договорът предвижда закупуване на 196 машини "Страйкър" и 15 спомагателни машини. Той предвижда индустриално сътрудничество, което е насочено към създаване на дългосрочни способности в "Терем" и участие на българската индустрия в производството на машините.

Още по темата
Според внесения от Министерски съвет Проект за инвестиционен разход ще са необходими финансови средства от порядъка на 1.376 млрд. щатски долара без ДДС. От тях 1.210 млрд. щатски долара за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение с прогнозна стойност 65 000 000 щатски долара. Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101 000 000 щатски долара. За вторите два проекта тепърва се очаква през 2024 г. Министерство на отбраната да получи проектодоговори. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г.

Реализацията на договора се предвижда придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, участие в съюзни операции по колективен отбрана извън територията на страната от Сухопътни войски, поддържане на способности за ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи, изграждане на индустриален капацитет за поддръжка на придобитите бойни и спомагателни машини. В обхвата на договора е предвидено обучение на личен състав, доставка на учебни пособия за подготовка, доставка на първоначален комплект от консумативи и др. Предвидено е изплащането на средствата по договора да се случи в периода от 2023г. до 2027 година с определени годишни вноски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: НсТодор Тагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До генерал смърт Относно МЕТИС - Това е още по-евтин комплекс и най-важното по-лек от Корнет. Руснаците са стигнали до там че: ВДВ скачат с парашути като заредената ПУ+ракета е окачена буквално на шията на десантчика. 2500м обсег е напълно достатъчен за Европейския театър на Бойните действия. Освен това в Сирия Метис примерно се ползва 90-95% с ракети Бункер бъстер за унищожаване на укрепления на талибаните 2500м обсег е колкото обсега на един тежък снайпер.
106
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До генерал смърт Корнет ракетата има 1(една) движеща се част с която се управлява в полет. Експортната цена може да е 50000$ но не мисля след като има нелицензни Ирански ракети които на всичкото отгоре са с модифицирана ПУ с две ракети пускани с интервал от 0,5 сек за преодоляване на Изрелската КАЗ Трофи. За ВС на РФ Корнет струва около 2000$. В Донбас се Появиха прототипи на Корнет и 7,62/12,7мм картечници на универсална ПУ с дистанционно управление(най-големия недостатък на КОРНЕТ се тушира)
105
0
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 месеца
Нищо не произвеждате , бе....И НИКОГА НЕ СТЕ ПРОИЗВЕЖДАЛИ!/...само петали за волове и магарета от ТКЗС-то.../
104
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
Има българска фирма произвежда бронирани машини. Защо не купуват от нея ?
103
1
 
5
 
! Отговори
240 подписват, преди 2 месеца
....цял народ плаща. Вкл. праправнуците ни. Още ли се делите на фили и фоби???Заслужаваме си беднотията и мизерията.
102
1
 
6
 
! Отговори
До 111ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
ПростПрост та найПрост като типичен гласоподавател на ГербСедерастиятаДепесераията,ПпДбедерията.
101
13
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
Щом рубладжиите плачат значи всичко е наред. Браво министър Тагарев.
100
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки Страйкър ковчег за Тагарев.Пари на вятъра .За какво ще ги ползват в БА, а се возят.Този гном си прави неговите корупционни сметки.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Народен съд ли искат? ;д
98
3
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Джавелините отдавна и те са пълен бклук. Това е корупционна сделка и веднага замесените трябва да все дадат на съд.
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време продаваха по сергиите книжка с типови договори. Само се попълват имената с химикалка, броя и сумичките за машините.
96
3
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Тия Страйкъри са пълен бклук. Нашите военни са интелигентни хора и не вярвам някой да се качи на тоя ковчег с колела. А ако се качи, значи е заслужил съдбата си.
95
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Абе вие друга снимка нямате ли? Влюбих се в тоя човек! Аз съм гендър и се възбуждам от подобни снимки и хубави новини!
94
12
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
До 62 представям си украйнската победа като авганистанската! След поредната година(3-та,5-та или 10-та) рекорден и не пропорционалрн военнен бюджет РФ се задъхва икономически! Става неспособна да плаща за фиаското в Украйна,и я напуска с развети знамена! Ето така си представям украйнската победа в песимистичния вариант! Панимаю?
93
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ след като разпалиха войната си продават *** на целия свят, в случая на нас продадоха Страйкърите. Така става, че бедните държави плащат на богатите и им спасяват продълените бюджети и икономиките.
92
13
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 2 месеца
Хахаха Възраждане искало,много са малки да искат! Предполагам народен съд искат,а?
91
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
"Управляеми противотанкови ракети Javelin с прогнозна стойност 101000000$" Така да видим една ракета е около 180000$ а пусковата установка 100000$ един комплект 10 ракети и ПУ + тестери,зип и пр.=2000000$ Значи БА ще получи ориентировъчно 50 комплекса и 500 ракети Да погледнем РФ какво ще поучи за тези парички: Една ракета Корнет 5000$(експорт с поне 100% печалба) ПУ 20000$ или 16 ракети и 1 пу за 100000$ или 1600 ракети и 100ПУ за същите пари(А за РФ цените са още по-евтини) Защо РФ побеждава?
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нета пише, че Страйкъра струва 4,9 милиона американски долара (2012). Според това, което чета тук, на нас един Страйкър ще ни струва 6,11 милиона долара, а с ДДС колко ще е, 7,33 милиона долара ли?
89
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Напълно съм съгласен, че Тагаренко трябва да виси за назидание на някоя топока!
88
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извинявай мустик, ако Възраждане са руски агенти защо искат да въведат закон за чуждите агенти, а твоите умнокрасиви, които не са американски агенти се противят?