Като общество не разпознаваме белезите на риск при децата

Да се променят нагласите на обществото, заяви Елица Лингорски
14 дек 2023 17:52, Анисия Иванова
5

България е на второ място в Европа по дял на децата в риск от бедност. Това показва проучване на тема "Правата на децата: политическа воля или не?" на общоевропейската мрежа Eurochild. Какви са причините за тревожните данни?

На практика 1/3 от децата в България са изложени на риск от бедност или социално изключване.

"Посоките за справяне са две - едната посока е промяна на нагласите, тъй като нашето общество все още има изключително стигматизиращо отношение към бедността като цяло. В България бедният човек е виновен, че е беден и за съжаление, тези нагласи се пренасят и върху децата под формата на нереалистични очаквания към тях по отношение на техните образователни постижения и тяхната социализация", това заяви ръководителят на проекти в Ноу-Хау центъра за алтернативни грижи за деца към НБУ Елица Лингорски в студиото на "България сутрин".

Тя коментира и случая, в който 7-годишно момиче е било принудено да живее и спи в селскостопанска постройка противно на волята му.

"Това е поредният фрапантен случай. Поредният лош пример за това как не се справяме като общество с това да сме по-чувствителни към нуждите на децата, да забелязваме това, което се случва в техния живот, да разпознаваме белезите на риска. Трябва да работим в тази посока", категорична бе Лингорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Докладът на Eurochild се позовава на данни предоставени от 38 организации в 26 държави и коментира състоянието на детските права, и включва препоръки към всяка една от странните за справяне с детската бедност, социалното изключване, дискриминацията, подобряването на социалните грижи, онлайн безопасността и услугите в ранна детска възраст.

"Правата за децата не са широко дискутирана тема в България, а ние трябва да разглеждаме детското благосъстояние именно през правата на децата. През правото им на образование, правото им да живеят и да се развиват в семейна среда, правото им да бъдат защитени от насилие. В България все още има дори и политически партии, които открито заявяват враждебното си отношение към темата за детските права", съобщи Лингорски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Европропагандата е най- голямата опасност за нормалното развитие на децата.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е как да разпознаеш, че са в "риск от бедност" като всичките са с айфони?
2
7
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
По соца беше най-интересно - детския труд се ескплоатираше, а родителите не смееха да се обадят, да не би от партията да им отнемат привилегиите за апартамент и да ходят на общежитие.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да ама има ли телефон за анонимно съобщаване от гражданите на сигнали за тормозени деца,не няма ,има някякъв сайт за съобщения и трябва да попълниш цялата информация за себе си.Не,няма начин.