Как да се предпазим от нежелани гости, докато ни няма у дома за празниците?

Много уязвими са ниските етажи, заяви Николета Атанасова
22 дек 2023 14:52, Красимир Ангелов
40

За Коледа и Нова година голяма част от хората заминават извън мястото си на живеене и оставят домовете си без надзор за по-дълго време. За съжаление това време е и любимо за крадците. Как да се предпазим? 

"Няма мярка за сигурност, която да не може да се преодолее. Въпросът е да забавим крадците и те да се откажат. Ако жилището е мишена от по-дълго, то се наблюдава. Много уязвими са ниските етажи", каза председателят на Българската камара за охрана и сигурност Николета Атанасова в студиото на "България сутрин".

Според нея крадците имат изключителна интуиция за това къде си съхраняваме ценностите и следвайки статистиката, която е оповестена, отбеляза, че тенденцията е към ръст на кражбите предимно в големи градове. Атанасова съветва да не оставяме отворени прозорци, когато ни няма, и да се включи СОТ-ът.

Препоръчва да оставим светната някоя лампа, а съседите да наблюдават жилището. Председателят на Българската камара за охрана и сигурност ни напомни и че е важно да спрем водата централно, за да не сме наводнени, когато се върнем.

"Най добрата защита е да има СОТ, който да е свързан с мониторинг център. Няма непреодолима ключалка. Има такива, които се пробиват по-трудно. Ключалките с пръстов отпечатък също могат да бъдат преодолени, но отнема повече време, става рисково и крадците се отказват", коментира Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сигурността е 80% превенция и 20% реакция - разумните хора взимат мерки предварително. Тя подчерта, че ценните лични вещи трябва да бъдат в нас под постоянно наблюдение, когато пазаруваме, а по отношение на автомобилите отбеляза, че основното правило е да не се оставят видими вещи вътре - трябва да бъдат скрити.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 33 Хайде бе, ПИЧ! Искам от теб да видя как ако дам на някой нотариалния си акт (доброволно даже) как без моя подпис ще ми вземе апартамента пред нотариуса? Хайде кажи как ще стане номера, разбирач?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като си стоите у дома.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 32 - Пич, не се напъвай толкова. Няма да си първият ако ти продадат жилището без да знаеш. Няма и да си последния. Случва се и ще се случва. Това си е цяла мафия.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 31 Кажи как става номера ве, разбирач? Да ми откраднеш нотариалния акт на недвижиното имущество и да ми го продадеш без моя подпис??? Кажи вееее, смешееен?
20
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 4 месеца
Личните консултации се заплащат.
19
0
 
1
 
! Отговори
Сигурността не е преди 4 месеца
превенция и реакция. Триъгълникът на сигурноста е с три равни страни: 1. Сигурност. 2. Удобство. 3. Финанси. Ако едната страна се увеличи, друга една или две, се смаляват. Пример: 1. Максимална сигурност, минимум удобство, нормални разходи за сигурност. 2. Максимално удобство, нормална сигурност, максимални разходи. 3. Минимални разходи, нормално удобство, нормална сигурност. Вариантите са безброй. P.S.: Клавиатурните бабаити с Калашниците... Без коментар. Няма такива случаи в България.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 27 Хайде бе??? Значи всеки трябва да си слага нотариалните актове за недвижим имот в трезор един вид? Аз не познавам такъв човек. И като ми открадне нотариалния акт, какво ще направи с него като го няма моя подпис примерно при покупко-продажба ми е МНООООГО чудно??? Кажи ве, разбирач???
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сложил съм специало електронно бесило с камера, която разпознава влизащите. Тя се самоизключва не само когато ме разпознава, но и когато отворя с ключалката. Ако някой разбойник влезе излиза обесен!
16
1
 
3
 
! Отговори
Тежки нелепици преди 4 месеца
е написала госпожа Как Ибеше Името, председател на "Незнам си кво си". Всеки професионален взломаджия ще Ви каже - Не дръжте пари, ценности и оригинали на талони на МПС, нотариални актове и т.н. вкъщи. Вече почти няма крадци, които да се занимават с кражба на битова техника в големите градове.
15
0
 
4
 
! Отговори
Тежки глупости преди 4 месеца
е изходила госпожа председателят на камарата на незнам си кво си. Това са съвети от 90-те години. Да си включите СОТ-а? А не бе, вие сте си я закупили и плащате месечни такси, за да стои изключена. Не дръжте пари, ценности и оригинали на документи(талони на коли, нотариални актове) вкъщи е съветът, който всеки професионален крадец би Ви дал. И трябваше такъв да поканите, като му скриете лицето, де. За битова техника вече никой не се бори в големите градове.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Красимирчо, авторът на статията, в заглавието думата "гости" трябва да е в кавички! Не мислиш ли?
13
1
 
1
 
! Отговори
recepta преди 4 месеца
Kalaschkia zareden na avtomatichna svyrzan s dryjkazta na vratata i a da razbie nqkoi straxotno e vervaite mi.Izptano e.
12
1
 
6
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 4 месеца
То на повечето хора остана ли какво да им се краде а? .. Ай наздраве от мене и Весели празници!. :)
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Няма непреодолима ключалка."===Но има нпреодолим калашник. По празниците сме вкъщи. Заповядайте, ще видите фойерверки.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А едно време оставяхме ключа под изтривалката...
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той Кокорчо ни ги гепи и без да сме си вкъщи
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 7 Лампи съм оставял включени, но като заминавам за няколко дни оставям и прането на телта на терасата нарочно.
7
0
 
4
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 4 месеца
И всички лампи да се палят и гасят сами, Апаша просто звъни на звънеца и разбира дали има някой вкъщи! Ако отвори - объркал е адреса, ако не... Дано не си криете малкото парици под дюшека или на дъното на гардероба...
6
1
 
4
 
! Отговори
g преди 4 месеца
Безплатен гарантиран метод: Закачвате знаме на някоя близкоизточна групировка, ония отгоре сателит ще насочат, бус ще варди отпред...
5
0
 
2
 
! Отговори
Roro преди 4 месеца
Като видя водещата и почвам да си тананикам една детска песничка- Жаба Жабурана 100 мушици хваааана...