Парадокс: Евтините дрехи поскъпват най-много заради екотакса

Тя ще е по-висока за изкуствените дрешки
24 фев 2024 22:35, Стела Стоянова
106
Парадокс: Евтините дрехи поскъпват най-много заради екотакса
Снимка БГНЕС, архив

Евтините дрехи, които са с ниско качество и бързо се износват, ще поскъпнат най-значително заради въвеждане на нова екотакса върху текстила. Това коментира Сирма Желева, изпълнителен директор на Българската асоциация по кръгова икономика, пред „Телеграф“. Поводът е, че Европейският парламент подкрепи предложеното на Европейската комисия за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г. Новите правила имат за цел да намалят количеството на отпадъците, генерирани от текстилната индустрия, която е четвъртият най-голям замърсител след хранителната, строителната и мобилната. Желева коментира, че предстои директивата да бъде представена и обсъдена в Съвета към Европа, за да се реши финално как ще изглежда.

В обхвата на новите правила попадат текстилни изделия, дрехи и аксесоари, спално бельо, включително килими, матраци и продукти, съдържащи материали, свързани с текстила, като кожа, гума или пластмаса.

Целта е да се въведе разширена отговорност на производителя на текстил. Важното за потребителите е, че както в момента се събират отпадъци от пластмаса, стъкло, хартия, метал, по същия начин трябва да е и с текстила. Промяната, която предстои да настъпи от следващата година, е, че на определен брой население трябва да се събира определено количество текстил.

Тези, които пускат дрехи втора употреба, ще бъдат изключени от обхвата на задължените за разширена отговорност на производителя.

Ключовото е, че производителите или вносителите ще заплащат продуктова такса, както е с пластмасите, обясниха от асоциацията. Все още не е уточнено как точно ще се събира, тоест дали ще е на килограм стари дрехи или по-друг начин. Екотаксата ще бъде по-висока за изкуствените материали, които не подлежат на повторна употреба или рециклиране и дрехите са от най-ниския ценови клас. Ще има заложени изисквания към производителите относно качествата на материалите. На база тези екологични критерии таксите, които се заплащат, ще бъдат определени към определената категория. По-специфичното при текстила е, че трябва да се проследява по-детайлно какво се случва с отпадъка от контейнерите и каква част може да се рециклира и кое може да се използва повторно или кое трябва да се депонира или гори. Тази система трябва да бъде изградена и да се структурира на територията в ЕС и у нас от 1 януари следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: екотаксаевтини дрехи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Баба Райна преди 2 месеца
Ще ядеме банани и ще ходиме голи.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зелените от ЕС май ще оставят хорара без дрехи, особено бедните, ще чакат милостиня. Еко, ама всички зелени са облечени в нефтени дрехи и обувки. Е колите, дрехите, храната, просто супер. Всички в Бг май ще емигрират в африкански държави, на топло.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така е в ЕС, съюз, който ни третира като раби, затвори ни Мариците, ще затвори и Лукойл.
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
племето втора употреба начело с тиквата и дерибеевски няма да плаща спокойно
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ще плащат другите великия бългрски лайню и без това носи с гордост 0сраните дрехи на индийците от лондон
77
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Много европейско решение Което определено ще е от полза на Сърбия и Турция
76
1
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Колко са се загрижили за околната среда,очакваме такса въздух в най-скоро време
75
1
 
7
 
! Отговори
Чужбина преди 2 месеца
Елате в Мадрид да си купите от пазаря дрехи за 1 евро. Не вярвате ?Елате.
74
0
 
22
 
! Отговори
era преди 2 месеца
някой ако може да ми обясни как тази "такса" ще повлияе за подобряване на заобикалящата ни среда. Същото е и с въглеродните емисии, които плащаме към сметките за ток. Къде отиват парите? Ще е много интересно, ако се направи една справка.
73
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи няма да налагат глоби на скъпите марки ,за които се знае,че всяка година изхвърлят дрехи за десетки милиарди,за да не ги продават на ниски цени и да си подбиват продажбите на новите колекции,а ще налагат такси на евтините дрехи. И още по-лошото е,че тези такси отново не отиват за справянето с този проблем,а ще влизат в бюджетите и с тези пари може да се купуват бомби за Украйна примерно. Много еко решение на проблемите с околната среда.
72
2
 
4
 
! Отговори
, Стела Стоянова преди 2 месеца
Евтините дрехи поскъпват най-много заради екотакса не задържат газовете когато този които ги носи е ял шкембе , боб с кисело зеле и пр.
71
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"еко"таксата си няма нищо общо с природата... това е начин да се гушнат безконтролно едни пари .. никъде не пише за какво се харчат и къде вървят.. също като катаджийските глоби...
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още ли не вярвате на Клаус шваб че ням да притежавате нищо но пък ще сте щастливи ще ядете бубулечки няма да ядете месе че кравите пръцкат и замърсяват а нови дрехи нанайци! А кола друг път!
69
1
 
24
 
! Отговори
Само да попитам преди 2 месеца
Ако аз и половинката си сложим по едно евино листо вместо дрехи, зелената такса колко ще ни излезе.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очаквеме в този дух, модните корифеи да създадат модна линия "Пепеляшка в полунощ". Дрехите да се разграждат сами след 6 часа, след 6 месеца и т.н. Клиентите им и без друго отказват да си носят дрешки, купени преди 6 месеца.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз между другото имам едно яке втора употреба, което си нося до ден днешен, ящега събират прах в гардероба.
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откъде тръгнаха спомняте ли си? От много грижа към животните - лансиране на изкуствените кожи и материи, и превръщенето им в "модерни, съвременни" дрехи, обувки и др. Така нечие откритие навлезе в големите пари. И сега е същото.
65
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото санкциите срещу Русия промениха хода на войната, толкова и екотаксите ще опазят природата. Реалните проблеми не се борят с бюрократщина, такси и глоби. Да забранят скапаните пластмасови съставки над 20% в дреха и ще ги призная, че наистина ги е грижа. Иначе е просто поредния рекет към бизнеса, който в крайна сметка се плаща от потребителя.
64
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инфлацията по света се дължи преди всичко на зелените. Следват след тях после бедността и мизерията. Невъзможността за развитие също се дължи преди всичко на тях. Но пък гарантират устойчивост за олигархията, която се чуди откъде да вземе пари и къде да ги вложи. В случая, гарантират устойчивост на модната индустрия. Който иска да е в крак с модните глобалистки бизнес увлечения, се стреми да бъде интегриран в ЕС. Ама все "по-пълно" да им е.
63
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все едно да продават екологични дрехи за 1000 лева и неекологични за 50 лева. Познайте от кои ще си купим. Пълни глупости.

Спонсорирани публикации