Желанието в обществото за предсрочни избори е много ниско

Вторият мандат е реалистичен, възможен, може да получи подкрепа и си струва да се работи за тази подкрепа
31 юли 2005 14:30,

Повечето изследвания през последните дни показват, че желанието в обществото за предсрочни избори е много ниско, каза Боряна Димитрова от агенция Алфа рисърч след срещата на група социолози с представители на ръководството на НДСВ в централата на партията днес.

Няма ситуация, която да ни позволи да мислим, че има съществени промени в нагласите на обществото, рискуваме да имаме предсрочни избори с много близко възпроизвеждане на сегашната
ситуация, отбеляза Димитрова, цитирана от БТА. По думите й тогава политиците ще бъдат изправени пред необходимостта да решават същата задача.

Според Боряна Димитрова най-разумно е да се погледне достатъчно отговорно, така че да бъде реализирано правителство в рамките на този парламент, дори и той да бъде с първоначален ограничен мандат, за да се решат задачите до 2007 година.

Социолозите са изразили общо мнение, че НДСВ не трябва да допуска предишните грешки - да се излиза с предпоставени позиции, със заявени имена. Много по-правилно би било заедно да се обсъдят приемливите имена за премиер, за структура и за начина на вземане на решения, отбеляза социоложката.

В съветите си към НДСВ бяхме единодушни, че трябва да се изостави подхода на предварително формулираните въпроси, които изискват решения, каза още Боряна Димитрова.  Според нея това е бил един от препъни камъните в първия кръг от преговорите.

Социологът Петър-Емил Митев изрази общо по думите му мнение, че ситуацията, която преживяваме в момента, е нещо по-сложно от един обикновен следизборен процес.  Налице са някои симптоми на политическа криза и това е реална възможност, ако не се постигне стабилно парламентарно мнозинство. 

Мнението на участниците в срещата е било, че вторият мандат е реалистичен, възможен, че може да получи подкрепа и че си струва да се работи за тази подкрепа. Стабилно  правителство е само това, което може да осигури европейски приоритет на страната и трябва да се знае от българската общественост, че Европа не ни е зачеркнала от списъка на кандидатите, които да влязат в ЕС на 1 януари 2007 г., подчерта социологът.

В отговор на въпрос Петър-Емил Митев каза, че според социолозите кандидатът за премиер трябва да бъде диалогичен, контактен, престижен, да е известно, че не е хардлайнер и особено важно - да е приет от левицата. Общото ни мнение беше, че в лицето на БСП и НДСВ трябва да се намери решението на въпроса за политическата стабилност, каза Митев.

БСП са прави, че без тях не може, но от друга страна не може да има правителство и без втората политическа сила, отбеляза Петър-Емил Митев. Според него ДПС би трябвало да изиграе ролята на мост, на обединяващо звено и игнорирането на движението едва ли би било полезно за разговорите между НДСВ и БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание