Първо предупреждение от ЕК заради защитените зони за дивите птици

ЕК може да поиска от Съда на европейските общности да наложи финансова глоба на България
5 юни 2008 16:04,
7
Първо предупреждение от ЕК заради защитените зони за дивите птици
Снимка: Булфото

Европейската комисия (ЕК) изпрати днес първо писмено предупреждение до България във връзка с недостатъчни мерки за защита на природата, съобщиха от представителството на ЕК. Става въпрос за това, че в България не са определени адекватни специални защитени зони за прелетни и застрашени видове диви птици, което е в нарушение на Директивата на ЕС за опазване на дивите птици.

Комисарят за околната среда Ставрос Димас е заявил в тази връзка: „Мрежата от специални защитени зони (Натура 2000) е ключът към опазване на бъдещето на прелетните и застрашените видове птици. Наложително е държавите-членки да изпълнят задълженията си за тяхната защита.“

Съгласно директивата за дивите птици държавите членки се задължават да определят като специални защитени зони (Special Protection Areas — SPAs) всички най-подходящи места за опазването на видовете диви птици.

Въпреки че не е юридически обвързващ, описът на важните птичи райони се основава на международно признати научни критерии. Съдът на Европейските общности вече е признал неговата научна стойност и в случаи, при които липсват равностойни научни данни, описът на важните птичи райони представлява валидна основа за позоваване при оценките доколко държавите членки са класифицирали като специални защитени зони, достатъчни по брой и размер територии.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
Никой не обиждам.Това е мое субективно мнение,в което апропо има доза логика. Грижа за птиците ли е това, или опит да измъкнат пари от някоя санкция. Е в това е въпроса. Всички мерки са рестриктивни, силови , репресивни и ултимативни. Ами какво е това научно доказано твърдение и липса на равностойни научни данни.Напълно объркана и неразбираема теза. Повечето птици са вредни за посеви, трайни насаждания и много селскостопански култури. Факт. Цели ята птици изяждат реколтата от грозде в нашия край. Трябва не само да не се защитават, но и да се вземат мерки за тяхното бързо изтребление.
5
0
 
0
 
! Отговори
българчо преди 15 години
И какво като наложат глоби да не мислите че някоя мутра или политик ще си спре строежите в природните резервати и другите защитени територии ? Не просто ще ни вдигнат данъците и различни такси за да могат да плащат глобите от Европа... тоест глобите няма да засегнат тези заради които ни глобяват а нас- тези който бачкаме честно плащаме си всички данъци и тн.. Но явно това е стратегията на държавата за бъдещето на България и нейните обитатели бедните да плащат за наглостта и безочието на някои хора!
4
0
 
0
 
! Отговори
Nik4o преди 15 години
Пак ли това тъпо парче chiva?!?!? За теб искането да се изпълняват поетите задължения е репресия , така ли? Не мислиш ли че трябва да запазим природата? или ти си от тези дето като дойдат в големия град и се чувстват свободни и анонимни и си изхвърлят отпадаците през прозореца, а пепелника от колата изсипват докато чакат в някое задръстване на улицата..ЗАЩОТО ТОВА Е СВОБОДАТА ЗА ТЕБ... и как може някой да дръзне да я ограничи - това си вече диктатура..на ЕС :-)) аре , хубав ден
3
0
 
0
 
! Отговори
chiva преди 15 години
на истинската диктатура! Как всъшност се управлява репресивната машина ЕС??? Това утопично изродче трябва да има и някакъв идеолог???
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
A за защитa на хората В България ....
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
поне на хората извън България им пука....