Старт за АЕЦ "Белене"

След 17-годишно прекъсване отново започва изграждането на втората атомна централа в България
3 сеп 2008 08:20,
29
Старт за АЕЦ "Белене"
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Булфото

Повече от 20 години след започването на строителството на втората у нас атомна централа и 17 години след "замразяването" на проекта, днес в Белене отново ще бъде даден старт на изграждането на ядрените мощности.

На церемонията ще присъства премиерът Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, депутати, дипломати, представители на главния изпълнител "Атомстройекспорт" и на подизпълнителите на проекта - компаниите "Арева" и "Сименс".

Централата ще има два ядрени леководни реактора от ново поколение с по 1000 мегавата мощност.

Тя ще бъде изградена по руски проект на атомна електроцентрала А92, който има сертификат за съответствие с техническите изисквания на европейските компании.

Стойността на проекта се изчислява на 3,997 милиарда евро, а прогнозната цена на произвежданата от новата АЕЦ електроенергия е около 3,7 евроцента за киловатчас.
 
Строителството на първия блок на АЕЦ "Белене" трябва да започне през март 2009 г. и да приключи до декември 2013 г., когато трябва да бъде пуснат в експлоатация.

Вторият блок на централата трябва да бъде построен за периода март, 2010 - юли, 2014 година.

През ноември 2007 г. Европейската комисия даде положително мнение за плановете на българската НЕК да построи нова АЕЦ на площадката "Белене".

На 18 януари 2008 г. в присъствието на президентите на България и на Русия - Георги Първанов и Владимир Путин, бе подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете 1 и 2 на АЕЦ "Белене" между НЕК и "Атомстройекспорт".

Главен чуждестранен подизпълнител на руската компания е консорциум между френската група за ядрена енергия "Арева" и германската фирма "Сименс".

В момента площадката на АЕЦ "Белене" разполага с действащо пристанище с готови два терминала и е свързана с републиканската жп мрежа.

От Геофизичния институт на БАН заявяват, че площадката на АЕЦ "Белене" и 30-километровата зона около нея се намират в сеизмично най-спокойните части от територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I KO SQ, SA ZAMERVAME S ATOMNI BOMBI LI???
27
1
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
не мога да различа *** от обикновените *** .*** са ясни - те трябва да смазват всичко , което се бута в г.за на България , за храница го правят , не за друго.Но *** са убедени , че като вземат едни 10млрд.евро(които първоначално бяха 2 млрд$ ) от хляба на децата им , и от здравето на бащите и майките им , като ги откраднат и си ги поделят руските и нашите *** олигарси , и след това , като плащаме най-скъпия ток на Балканите , то това било национална гордост ! Както би казал некой србин - Йебем ви нацию , йебем ви гордости !На *** народ , каквито и беди да му се стоварят - заслужено му е .
26
1
 
0
 
! Отговори
emo преди 15 години
Както би казал "Тато" тази година атомна централа, до година атомна бомба :)
25
1
 
0
 
! Отговори
emo преди 15 години
Илияне не съм съгласен с теб. Аз не казвам да съборим АЕЦ Козлодуй и да го построим на ново, а да изградим там още мощности. Мисля че четох някъде, че при построяването му се е предвиждала такава възможност и това е технологично възможно. Ще се отнася за животновъдството и земеделието безспорно аз съм прав:1. Купувал ли си или виждал ли си някаква храна произведена в Козлодуй?2. Разговарял съм с мениджъри на фирми от хранително вкусовата промишленост в Свищов. Те казаха, че ще затворят, тъй като няма да има търсене на продукцията им. За предприятието Слънчо съм направо сигурен че ще фалира, тъй като произвежда детски храни!Това се сетих за сега :)Иначе да ви е честит новият АЕЦ, със здраве да си го ползваме! Също както вторият мост на Дунав:)И МИ ЗАПОМНЕТЕ ДУМАТА ПРОЕКТА НЕ СТРУВА 4 МИЛИАРДА! В КРАЙНА СМЕТКА ЦЕНАТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ МНОГО ПО-ГОЛЯМА, КОЕТО ЩЕ НАПРАВИ ЕНЕРГИЯТА ПРОИЗВЕЖДАНА В АЕЦ БЕЛЕНЕ С ПО-ВИСОКА СЕБЕСТОЙНОСТ ОТКОЛКОТО Е ЦЕНАТА НА ЕНЕРГИЯТА В МОМЕНТА.
24
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Может да бъдете сигурни, че заемът който ще изтеглят ще плащаме всички ние, същите които плащаме заема по 5 и 6 и затворените 3 и 4 блок. За сигурност - ще е сигурна, защото ще ни натискат отвън и пак ще ни гледат под лупа. Но за евтин ток - не се надявайте. Който получи по-големия дял собственост той ще определя правилата. Затова държавата се дърпа с инвеститорите. Да не се окаже само че тук ще я построят а друг ще пие млякото??А ние ще продължаваме да плащаме същата висока цена..
23
1
 
0
 
! Отговори
Hamparcuk преди 15 години
Най- големите противници на българската атомна енергетика- гърците, взеха решение да строята атомна централа. В Румъния ще ги докарат поне до 4 блока... Не съм чул български екоактивисти да протестират срещу комшиите... Четейки, разбирам, че доста от вас са за тез червени домати, но надали вие ги гледате и развивате лека промишленост. За която трябва и ток, разбира се.
22
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нали си преебахме сами урановите рудници, сега дали ще ги отварят ?
21
1
 
0
 
! Отговори
no corruption преди 15 години
Само да се молим да я направят доста безопасна да не стане като Chernobyl вижте клипчетата в youtube и v-box пишете chernobyl
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
http:// .vbox7.com/play:f5f39848http:// .vbox7.com/play:cb396fdfVijte tova sub6tenie vajno e !!!
19
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За мен единствената причина АЕЦ-а да е в Беляне е, старото започнато строителство да не стърчи като паметник на глупостта. Абе ток си трябва, то май само АЕЦ-а ни остана. И какво като е държавен, така си бе досега, нема лошо.Но е малко, още два реактора поне трябват до няколко години.
18
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За мен единствената причина АЕЦ-а да е в Беляне е, старото започнато строителство да не стърчи като паметник на глупостта. Абе ток си трябва, то май само АЕЦ-а ни остана. И какво като е държавен, така си бе досега, нема лошо.Но е малко, още два реактора поне трябват до няколко години.
17
1
 
0
 
! Отговори
Илиян преди 15 години
Емо не знам как си представяш йивота и природата в 30-километровата зоно около АЕЦ,но няма причина да се затварят ферми да се изкореняват градини.Не знам как също си представяш да съборят старата АЕЦ и на нейно място да словат новата.Това е като с стара къща по-лесно ли е да я събориш и да дигнеш нова или е по-лесно напражо нова. Пък и ако стане нещо недай боже ще е все тая дали е станало в Белене или Козлодуй
16
1
 
0
 
! Отговори
Емо преди 15 години
Прочетох много коментари - от абсолютно ***, до доста смислени. Истината както винаги е някъде по средата. Прави ми впечатление, че много хора мразят Свищовлии, понеже не искали АЕЦ! Лесно е да мразиш някой без да си засегнат от случващото се. След евентуалното и по скоро трудно възможно построяване на АЕЦ Белене, знаете ли колко други производства ще се закрият в Свищов, Белене и околностите? Това ще са цялата хранително вкусова индустрия (Бихте ли дали на детето си пюренце произведено до АЕЦа?), цялото земеделие и животновъдство в региона. В крайна сметка това ще доведе до закриването на хиляди работни места и до откриването на 2000 примерно. При това тези 2000 ще бъдат заети от освободени от АЕЦ Козлодуй специалисти, както и руски такива. При това положение защо трябва да се радват Свищовлии? Не съм сигурен дали страната ще спечели повече от колкото ще загуби от цялата инвестиция. Много по удачно бе да се направят тези реактори в съществуващата АЕЦ Козлодуй. По този начин щяха да се намалят икономическите и обществените негативи от проекта
15
1
 
0
 
! Отговори
4 преди 15 години
Ти си идотизиран комунист с промит мозък. КАК ТАКА ЩЕ ДАВАМЕ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА ЗА АЕЦ БЕ !?ТИ КВО ИМАШ В ТАА ГЛАВА БЕ!?!?!!?ВИЖ ИСТОРИЯТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ = КРАДЕНЕ, КОРУПЦИЯ, ЛЪЖИ! Ти нормален ли си?Дори и да има смисъл от тоа АЕЦ, бг държавното управление ще го затрие. Бегай от тука бе комунист!
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо - отдавна трябваше да бъде построена - 17 години мотаене, спряха в Козлодуй годни и безопасни реактори и до 13-та година ще се наложи да внасяме ток !!!Второ - как да няма пари - 9 000 000 000 бюджетен излишък, ама те ще ги дадат на *** и на пенсиите, а за такъв мегаважен проект няма да има пари !!!Трето - за сеизмическата активност - Вранча люлее районът понякога, но това не е проблем - всеки, който има понятие от сеизмология знае, че това е най-дълбокото огнище в Европа, което значи, че колебанията при трус са плавни, макар и със сериозна амплитуда и качественото строителство не е застрашено. Козлодуй не е много по-далече, ама пострада ли при предните земетресения? Иначе сеизмически най-безопасните райони са Видинско и Малкотърновско.
13
1
 
0
 
! Отговори
Bojidar Mitkov преди 15 години
На анонимния номер 9, където псува - като си толкова отворен/на, кажи си името и ела да си уредим сметките. смотан... Всеки е свободен да си изкаже мнението... Ти първо се научи да пишеш правилно, после измисли някое умно изречение и тогава си отваряй устата. С обиди всеки може, пък и аз не засягам жителите на Белене или на който и да е град, а случващото касае цялата страна. И чети повече вестници и се унформираи "умник"...
12
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
ами що не кажат още от сега докато не са я построили , кои другари , кога и колко пари ще вземат на ръка като я закрият , както направиха с другите надеждно работещи блокове на АЕЦ ?
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ !Стига хвалебствия колко ще е било яко да имаме АЕЦ! Толква ли са ви промити мозъвите, че не проумявате кво става бе?!?!?! ПАРИ НЯМА, СТРОЕЖА ЗАПОЧВА!!Целта не оправдава средствата, корупцията и лъжте!Обещаха 100% частен АЕЦ, обаче после "строежа почва, пари няма", държавно гарантиран заем, и т.н.Намерени ли са парите за този АЕЦ? или НЕ!И зената не е 4 млрда, а 5, защото скоро казаха, че ще има 20% увеличение на цената на проекта.
10
1
 
0
 
! Отговори
monika__belene преди 15 години
Абе къде изчезна Зеления Мариус да спретне една стачка на Свищовлии? Как така централата ще се казва Белене - та тя е с 200 метра по близо до Свищов и трябва да и сменят името веднага. Иначе стачки до дупка. Помните ли тези расъждения преди закриването?......... ei ama ti si mn tap. za6to da se kazva na imeto na svi6tov nali vie e iskahte AEC ama sega vidqhte 4e ne6to moje da stane i aide vie da ste tam..ama nqma da e va6ta1 vie svi6tovliite mrazi belen4ani, za6too belene pone pravi ne6to a vie ne!!!
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pedepas mrasen, da ti go na4ukam...SAMO AEC BELENE