Прокуратурата разследва "лианите", оплетени около ДПС

Преди три дни скандалната разработка е била предадена в прокуратурата
30 окт 2008 19:08,
13
Прокуратурата разследва "лианите", оплетени около ДПС
Йордан Бакалов. Снимка: БГНЕС

Преди три дни разработката "Лиани" е била предадена в прокуратурата. Това съобщи членът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Йордан Бакалов.

На заседанието на комисията присъстваха вътрешният министър Михаил Миков и председателят на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов.

Пред народните представители двамата трябваше да обяснят дали разработката, за която се твърди, че свързва финансирането на ДПС с дървената мафия, е била покрита от МВР.

Според Бакалов въпреки че "Лиани" е предадена на прокуратурата, по нея продължават да работят вътрешното министерство и ДАНС.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов каза, че по разработката има образувани две досъдебни производства.

Той изтъкня, че има "политически чадър" над ръководството на ДПС.

Атанасов заяви, че делото е образувано през 2006 г. по обвинение за длъжностно престъпление срещу лице от Министерство на околната среда и водите.

Името на това лице не било споменато днес на заседанието на комисията.

По думите на Атанасов с разпореждане на предишния вътрешен министър - Румен Петков, на 21 февруари миналата година от основното оперативно дело е оформена справка, която е изпратена от тогавашната ГДБОП в НСС.

Станимир Илчев от НДСВ уточни, че делото се казва "Лиана", а не "Лиани".

Dnes.bg припомня, че разработката "Лиани"/ "Лиана" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената "дървена" мафия.

"Лиани" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери.

След смъртта на Ахмед Емин- началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган, опозицията обяви, че именно разработката е причината за мистериозната му смърт.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов обяви, че парите от рушветите от дървената мафия са били събирани в брониран апартамент, който се намира на софийската улица „Позитано“.

В действителност обаче като черна каса на движението е използван офис на младежката организация на ДПС, твърдят депутати пред агенция БГНЕС.

Според Атанасов, спецполицаите са засекли многократно разговори на покойния Емин с бизнесмени, които внасяли пари, за да спечелят търгове за дървесина.

Впоследствие стана ясно, че отстраненият от поста бивш заместник-председател на ДАНС Иван Драшков е прикривал разработката.

Това била и причината и за яростната реакция на лидера на ДПС Ахмед Доган, след като премиерът Сергей Станишев отстрани Драшков от поста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Четири лапи преди 15 години
Прокуратурата тайно държи 2..3 честни и неподкупни служители, които ще проведът това разследване.
11
0
 
0
 
! Отговори
Lobo преди 15 години
Аз пък предлагам прокуратурата да направи първо едно разследване в самата прокуратура, а после да си разследват колкото искат другите!
10
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
kvo rasledva taq prokuratura bee tur4in na tir4ina oko ne vadiistiga steni mislili za tlkova tapi ...derzaite o6te malko idat izboriiiiiii
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е щом прокуратурата се е захванала Доган ще излезе чист, като сълзичка. Вероятно ще натопят някой по- заслужил човечец, като например охраната или още по- нагло ще изкарат, че някой е влизал и после си е излязал и като не могат да го "намерят" ще прекратят делото. Били сме свидетели на какво ли не, та вече няма да се уловим на скалъпената интрижка срещу поредния бушон поставен да изгори при пренапрежение. Хубавото е, че всичко това става в момент, когато Европейския съюз наблюдава страната ни под лупа, особено правораздавателната ни система. Между другото мога смело да заява, че и българи и турци щяхме доста по- спокойно да си живеем, ако не беше партията на Доган - Разпространител на фалшиво напрежение, което после прерасна в истинско. Е питам аз, кой турчин получи такова отношение, че да прави нещо срещу собствената си държава - България? (не взимам времето на Тодор Живков предвид, тогава когато и българи и турци бяхме преследвани и бити, като кучета) Знаете, че тези времена вече ги няма и въпреки това се делите. Е пак ще попитам, като стане някакьв граждански проблем (не дай боже нещо повече) какво ще направи Европа? Ами много просто ще ни върне в 19-ти век, като ни отлюспи от Европейския сьюз. Вече без собствена икономика, която да създава работа и без вътрешен продукт освен домати и чушки, които не е зле да отглеждаме по- лютички та да поплакваме пред перспективата, която сме изпуснали. Мисля, че партията на Доган не е зле да си отиде в името на благополучието и мира в държавата ни, която го заслужава (най накрая).
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Волен Сидеров: Бойко Борисов ще помогне на ДПС да бъде отново във властта ! АТАКА получават пари от ДПС ! така eeeeeeeee
7
0
 
0
 
! Отговори
Viktor преди 15 години
Prav si bratle.. SPONSOR NA ATAKA E DOGANCHO !
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
'знаем как всички ги псуват преди избори, а на изборите си гласуват за тях" .... mi za kogo da glasuvat ? Za Ataka koiato postoianno gi rugae li ? Vie gi psuvaite i gi rugaite i 4akaite da glasuvat za drug osven dps. To malko mozuk triabva, ama va6te glavi sa 6amanduri, 6toto e lesno da psuva6 ama teb kato te napsuvat boli nali.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДПС живее на стария действащ принцип - *** народ, слаба държава. И ние живеем в Родопите и знаем как всички ги псуват преди избори, а на изборите си гласуват за тях
4
0
 
0
 
! Отговори
Viktor преди 15 години
Sedi si u Rodopite, bate..:DDD
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
3-ти, прав си, но не си мисли, че проблемите са между хората, проблеми между хората долу няма, знам го защото от 40 години живея в смесен район. Проблемите ИЗКУСТВЕНО се създават и насаждат ОТГОРЕ, от политиците. Това е жестоката истина и аз съм доста по-наясно с корена на злото, в сравнение с някои софянчета дето идват в родопите само на курорт.
2
0
 
0
 
! Отговори
ботевград преди 15 години
Само младежкото ДПС ли има негативи, а младежката организация на БСП ни лук яла, ни лук мирисала. Как си го представяте това нещо?
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Че имаме ли прокуратура и ако Да,къде е?-като ми пееш Пенкеле,кой ли те слуша..