АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми

"Атомстройекспорт" трябва да реши ще оттегли ли иска срещу НЕК
Обновена: 1 авг 2011 16:49 | 1 авг 2011 07:00,
98
АЕЦ "Белене" – нови срокове и ултиматуми
АЕЦ "Белене". Кранове демонтират остатъците от старата централа, за да освободят място за новия проект. 2008 г. Снимка: Булфото

Днес изтича срокът, който България е дала на руската „Атомстройекспорт“, за да изтегли иска си срещу НЕК от арбитражния съд в Париж заради проекта АЕЦ „Белене“.

Ако до дни компанията не спре съдебната процедура, Националната електрическа компания (НЕК) ще заведе контраиск срещу нея в Женева за 61 млн. евро.

Преди две седмици стана ясно, че руската страна е завела иска за 58 млн. евро за неразплатени разходи за закупено оборудване на АЕЦ „Белене“. И двете суми са реално дължими разходи по проекта, стана ясно от изказване на енергийния министър преди седмица.

"Според мен те (бел.ред. - руската страна) разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете за юридически услуги, и по-добрият начин, ако искат нещо да се прави по проекта, е да оттеглят иска си", обясни министър Трайчо Трайков в неделя.

Според министъра НЕК е предложила няколко варианта на руската компания, която най-късно до няколко дни трябва да реши как ще действа от тук нататък.

Едно от предложенията е двете страни да приспаднат задълженията си до момента и да продължат работа по проекта.

„Атомстройекспорт“ е дъщерна компания на „Росатом“. През 2006 г. дружеството е избрано за строител на централата. След подписването на договора има вече 13 анекса за предоговаряне на техническите параметри на проекта.

Още по темата

Последният анекс между „Атомстройекспорт“ и НЕК беше сключен в началото на юли и дава отсрочка за договаряне между двете страни до 30 септември.

Реално в момента проектът е в застой заради юридическите хватки и условията поставени от българска страна за безопасността на централата.

Според първоначалното споразумение цената на централата трябва д абъде около 4 млрд. евро. При последните преговори руснаците настояваха за близо 7 млрд. евро, а България искаше АЕЦ „Белене“ да не е повече от 5,5 млрд. евро.

Очаква се консултантът NSBC да се произнесе по условията на договора и цената на проекта, които ще бъдат изгодни за страната ни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
заапознат преди 12 години
абе като някой не са в час с това кво се случва в Белене да не бръщолевят глупости.Бойко слуша американците - те казват как да се раздели баницата в %
84
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
bravo samo taka ,vzemete im akala tormoz na taia nekadarna paplash izmenicheska
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проектът наистина е "безнадеждно навлязъл в задънена улица". Но той беше съзнателно вкаран в нея. И то не по икономически, а по политически причини и по-точно, под външно-политически натиск. След като предходните правителства разграбиха проекта, се достигна до консенсус между нашите местни политически престъпници и външните, антируски настроени политически сили. Сделката е на всяка цена да бъде унищожен проектът, а кражбите - потулени. Това е изгодно за всички, освен за българския народ.За целта първо се проведе масова идеологическа обработка на общественото мнение. Народът ни е ***, ***, неграмотен и съотв. супер лесно манипулируем. (Такъв го направиха нарочно, след дълга обработка- това е много удобно.) След масирани медийни манипулации, идеологическа пропаганда за "злата Русия" ("икономически" доводи), полуистини и откровени лъжи за някаква уж "сеизмична опасност на площадката", "стари технологии", "непазарна цена", "проблеми с отработеното гориво", "липса на енергиен пазар", "висока цена на тока" и пр. тъпотии, средностатистическият български *** беше убеден, че може (и трябва) най-безгрижно да плюе на АЕЦ Белене. Последваха отлагания и всякакви финтове, с една цел: да се протака до безкрайност подписването на договор и стартирането на проекта. Иначе трябваше да се извадят на светло всички извършени досега мръсотии, а политическата ни класа е заинтересована те да се потулят завинаги, да "изчезнат" със самия проект. "Евроатлантическите ни партньори" пък са заинтересовани от слаба и зависима България, без стратегически енергийни източници. Както и западните компании, за които те лобират, треперят да получат парче от нашия енергиен пазар.Типичен пример за медийна манипулация е политиката на "Вести", но тя бледнее пред радио- и телевизионната пропаганда. Типичен пример за *** ***, "противник на АЕЦ" (с прекрасна демонстрация на "интелект" и "разумни доводи") е местният ник "burg". Е, всеки народ си заслужава и управниците, и съдбата.
82
3
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 12 години
Живеем в страна,която е"(не)ЗАВИСИМА" от САЩ.Сбъркал си знаменцето,демократе-под мишницата с американския весел Роджър и :Сбогом,американета и не се връщайте!С Боко начело и двете *** отзад!
81
3
 
2
 
! Отговори
ххх преди 12 години
"Според мен те разбраха, че няма смисъл да пълним джобовете за юридически услуги...",обясни министър Трайчо Трайков ...А бе Трайчо--ПУЙЧО ненагледен,а бе гащник сиротен,кога Русия си е броила парите?Признайте си,че руснаците не ви пускат и копейка от енергийните им проекти--Белене,Южен поток и Нефтопровода, и сега ги изнудвате по мутренски и чрез Нефтохима! Четете Бисмарк, Чърчил, Труман, Кенеди, Де Гол-да разберете как се работи с Русия!Аман от скопени мозъци и политически пубертети!
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малиййй как са се активирали антонкутевките по форумите. *** мръсни ***, завинаги вън от властта *** гнусни.
79
6
 
7
 
! Отговори
ЕВАЛЛА ,ТРАЙЧЕ.... преди 12 години
ТАКА СЕ ПРЕГОВАРЯ С РУСИЯ!ОТ ПОЗИЦИЯТА НА "БЪЛГАРИН-СОБСТВЕНИК"....А , НЕ КАТО РУСКИ ДУПЕДАВЕЦ НА ПАРТИЯТА .... ИЛИ "КРЕПОСТНИК" ОТ "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ"!!!!САМО ГЕРБ!!!!ВИНАГИ И ЕДИНСТВЕНО ---САМО ГЕРБ!!!
78
4
 
8
 
! Отговори
пак 84 преди 12 години
И още нещо: Магистралите няма да доведат реални инвестиции в производство! Вижте големите заводи - Нефтохим - има ли магистрала до него - НЕ, до НеоХим - има ли - НЕ, до Химко Враца - НЕ. Суровините и продукцията за големи заводи, даващи хляб за 1000-2000-3000 човека че и повече идват с кораби и влакове, не с камиони! А магистрала Тракия се прави с парите за първия търг на линията Пловдив Бургас. Имаше спечелила фирма и се чакаше дата на започване. Ама Боко изрева че е скъпо! и анулираха търга! Следващия уж излезе по-евтин с 30 милиона, само че не казват че е изваден от търга участъка край Чирпан и край Завой - които са черните дупки по тая линия. Същия номер и със залата! От 20 000 стана 12 000, а цената от 100 милиона, на 80 милиона - какво е спестеното в случая? Но нищо, важното е да се кланяме и да пляскаме! После защо ни наричат мат'рял!
77
2
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Какво предпочиташ - да имаш работа с добра заплата (докато алъш вериша на Гоце Боце и др. си върви) или да си безработен, да нямаш пари да си платиш тока парното, здравните осигуровки, но да се кефиш че на някои са му развалили далаверата? По политическите върхове далавери винаги ще има, а ние докато възхваляваме *** на Боко и герберчетата му които ни оставят без работа докато уж развалят рахата на политическите си противници - все ще сме си в калта!
76
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
HSBC бе ***.Hongkong and Shanghai Banking Corporation
75
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия ***
74
1
 
6
 
! Отговори
До 80 преди 12 години
кви паундове в европа бе ?паунда се използва във Великобритания, а 60 % от Гемранците дори не знаят за тази валута
73
5
 
4
 
! Отговори
Pruch преди 12 години
При условие ,че цената на литър дизел в Европа е около 1,30-1,40 паунда /литър бих желал да прочета обяснение поради какво тя ,цената да е по-ниска в България или в Македония например.Само мераците на зле платените не са достатъчни.
72
11
 
14
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Бойко Борисов се помисли за Хитлер и тръгна на война с Русия.Когато ви пишех, че гербаджиите са луди хора с повреден от кокаина мозък, не м вярвахте.А сега?
71
2
 
8
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Ами защото се "търси" цена на бензина към 3 лв/л до края на година - то това, още от миналата пролет се носи като мълва от уста на ухо.
70
1
 
11
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
.........Българската изборна система е хибрид, компилация между няколко системи и съдържа пропуски, които я правят манипулируема чрез множество различни инструменти. Тоест. И един гражданин на България да не пусне бюлетина, пак ще се изберат същите мародери по формула на изчисление на гласовете, производна от рождената дата на врачката Минка да речем и тази на зълва и Тинка ..........
69
1
 
11
 
! Отговори
МУСТАФА преди 12 години
Агресията, която проявявате тук е смешна, защото диалогът ви е аналогичен на спор за това дали ще се промени нещо в живота ви, ако вълкът от приказката изяде Червената шапчица. Историята показва, че животът ви ще се промени само тогава, когато хванете по едно дърво и пребиете цялата банда мародери наречена политическа класа и правосъдна система, братя - Българи, Турци, ***, Арменци, християни, мюсюлмани, мохамедани, будисти ........ и т.н.т. Не разчитайте на избори, защото ........
68
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко да каже къде са 28 000 тона горива от държавния резерв (продадени навън от фирми на бойковците) и защо сега вадят още от резерва, за да замажат тая липса?
67
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината за АЕЦ Белене е следната - Бойко и Трайчо се дърпат, защото искат комисионни лично за себе си, а руснаците не им дават колкото искат. Е това е истината!
66
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен Атомните централи са най чисти и техния ток е най евтен. След АЕЦ "Козлодуй" трябва да имаме АЕЦ "Белене". Тези наши политици, които са против Атомните централи, или го "усукват по килифарски" в отношенията с Русия за АЕЦ "Белене", обслужват чужди интереси.