Протестираме срещу рисковия икономически списък на ЕК

Заявихме позиция пред Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси
22 фев 2012 11:00, Елка Василева
5
Протестираме срещу рисковия икономически списък на ЕК
Снимка: Reuters

България постави под съмнение необходимостта от присъствието си в т. нар. "сив" списък на Европейската комисия от държави, "намиращи се в зона на икономически риск". Това е станало на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) снощи, съобщи БТА.

В позиция, представена пред Съвета във връзка с доклада на ЕК за Механизма за ранно предупреждение, нашата страна е посочила, че забавянето на публикуването на първия доклад за механизма не дава възможност за адекватна дискусия в рамките на Съвета преди Европейския съвет през март. Отбелязано е също, че докладът идва преди публикуването на годишните данни за 2011 г., които, ако бъдат взети предвид, ще дадат напълно различна картина за повечето държави в ЕС.

Страната ни не е убедена, че икономическият прочит на таблицата с показатели в нашия случай отразява в достатъчна степен препоръките на Европейския парламент и смятаме, че ролята на допълнителни показатели като производителност на труда, търговски обороти, приток на преки частни инвестиции и нетният външен дълг трябва да бъдат допълнително взети предвид, за да се осигури по-прецизно тълкуване на основните показатели, посочени в доклада.

Още по темата

Страната ни не приема, че следва да бъде предмет на задълбочен анализ, тъй като текущата сметка е в излишък още през 2011 г. и на основание на есенните прогнози на ЕК от 2011 г. този излишък ще бъде поддържан и за периода 2012-2013 година.

Пазарният дял на българския износ расте за целия период, обхванат от таблицата с показатели, което е в подкрепа на растящата конкурентоспособност на икономиката.

България привлича над средното за ЕС чуждестранен капитал като дял от БВП през 2010 и 2011 година. Увеличението на производителността на труда в България се нарежда на второ място сред най-високите в ЕС (само след Естония).

Динамиката на разходите за труд на единица продукция през 2010 г. не е резултат от увеличение на средната работна заплата в икономиката, а е свързана с продължаващото преструктуриране на икономиката към сектори с висока добавена стойност. Номиналните разходи за труд на единица продукция се очаква да спаднат под прага от 12 на сто през 2012 година.

Задлъжнялостта на частния сектор в случая на догонваща икономика като България не е причина за безпокойство, тъй като до голяма степен се дължи на приток на преки чуждестранни инвестиции (с дял от 62,5 на сто към края на септември 2011 година), се посочва в декларацията. Нашата страна настоява, че нетният външен дълг е по-добър показател за потенциална уязвимост, като в нашия случай той е относително нисък, в сравнение с други страни от ЕС.

Всички тези развития следва да бъдат отразени в икономическия прочит на таблицата с показатели, което би показало, че в случая на България няма устойчиви дисбаланси,
които будят тревога, е заявила нашата страна. Във връзка с това становище, подкрепено и от други държави в ЕС, е било преценено тази тема да бъде разгледана допълнително на предстоящото заседание на ЕКОФИН на 13 март, след заседанието на Европейския съвет в първите два дни на март.

По повод точката от заседанието на ЕКОФИН, насочена към подготовка на Европейския съвет на 1 март и във връзка с участието в Пакта "Евро плюс", България декларира, че координацията на данъчните политики ангажира държавите в ЕС да започнат структуриран диалог по въпросите от данъчната политика, по-специално с цел да се осигури обмен на добри практики, избягване на вредни данъчни практики, както и предложения за борба с данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.

България отново подчертава, че прякото данъчно облагане остава в компетентността на всяка отделна държава в ЕС.

По-рано този месец ЕК състави "черен списък" на страните в ЕС, които са най-уязвими на икономически и социални сътресения, в който попадат Италия, Испания, Унгария и Кипър. Оценката се прави въз основа на десет ключови
икономически показателя, сред които размер на държавните средства и дългове, макроикономическата ситуация и динамиката на нейното развитие, цената на работната сила, данъчната система, социалните гаранции. Основната задача на изследването е да определи за всяка от страните в ЕС степента на риск от макроикономически дисбаланс.

Така нареченият сив списък включва Великобритания, Франция, Белгия, България и Словения. Тези страни се разглеждат като "намиращи се в зона на икономически риск". Оповестяването на двата списъка бе първият доклад за Механизма за ранно предупреждение, отнасящ се до предотвратяването и коригирането на макроикономически дисбаланси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След протеста ще ни преместят от сивия в черния списък.
4
4
 
9
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Пак ЕК уцели в десятката. Всичките приказки какви първенци сме ги разбиха на пух и прах. Първенци сме ама от задната страна на вагона :).
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наистина е удивително, как цялата държавна машина, години наред работи само и единствено за големите търгаши, а за дребните, които всъщност работят единствено за себе си и данъците- НИЩО! Зародиша на средната класа, беше успешно смазан още със започването на кризата и така отново се върнахме в 1997-***. Сега всички отново са мизерници(с кредити и фарлирали фирми) с изключение на няколкото процента, заграбили на практика всичко, от което все още може да се изкарат някакви пари в България
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаете ли защо Германия е толкова силна - защото гръбнака на икономиката й е малкия и среден бизнес, тип фамилен. А у нас малките и средни предприятия едва дишат, първите които затварят кепенците са те, цели фамилии отиват на борсата. Стига мислихте за големите и крупните и се чудехте как да спасявате трайно безработните, погрижете се за гръбнака. Организъм без гръбнак не може да стои прав, камо ли да ходи и тича!
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков може да си завре изфабрикуваните макроикономически показатели където слънце не огрява. Реално сме по-зле от страните в черния списък, за никой не е тайна, че сме първенци във всички показатели по мизерия на населението!