ЦРУ донасяло за престъпното минало на Бойко Борисов

Разкритието е направено при журналистическо разследване в Германия
31 май 2012 21:30, Елка Василева
982
ЦРУ донасяло за престъпното минало на Бойко Борисов
Главният секретар на МВР Борисов на 19.01.2004 г., когато Стоил Славов и трима негови гардове бяха взривени в асансьор на сграда в София. Снимка: архив, Reuters

В депешите от американското посолство, уличаващи Борисов като участник в престъпни схеми, се появява източник с псевдонима СИМО. Журналистическо разследване в Германия сега разкрива, че зад този псевдоним се крие ЦРУ.

Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ, пита в тази връзка германският "Тагесцайтунг", цитиран от Дойче веле. Журналисти от вестника са провели собствено разследване, което е показало, че зад източника с псевдоним СИМО, появил се в депешите от американското посолство в София, стои американското ЦРУ.

Много други депеши, изтекли в сайта WikiLeaks, съдържат закодирани информации от същия източник - СИМО. Бивш шеф на отдел в ЦРУ е потвърдил пред германското издание, че СИМО е псевдонимът на ЦРУ за вътрешна употреба.

Борисов: "Това са слухове"

От публикуваните от WikiLeaks в края на 2010 г. тайни депеши светът научи, че американски дипломати в чужбина редовно са изпращали поверителна информация до Вашингтон. В много случаи тя е касаела местни политици.

Такъв е и случаят с депешата на американския посланик в София Джон Байърли, в която той съобщава на Вашингтон, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е участник в "тежки криминални дейности". Каква тежка присъда за България - при положение, че междувременно Борисов е вече министър-председател на страната, пише "Тагесцайтунг".

Когато през 2010 г. WikiLeaks направи поверителната информация публично достояние, обществеността научи каква е оценката на Вашингтон за българския премиер. Тогава Борисов показа пълно пренебрежение към случая и обвини WikiLeaks, че публикувал слухове. Американското посолство взе отношение в спора и обяви, че депешите наистина често били просто "непълни анализи".

Щяха ли обаче нещата да се развият по друг начин, ако тогава бе станало известно, че в оценката си посланик Байърли всъщност се позовава на данни от ЦРУ, закодирани като "информации от СИМО", пита по-нататък германското издание.

Какво е казал СИМО?

През май 2006 г. Джон Байърли пише до Вашингтон, като се позовава на вътрешна информация от ЦРУ, че бившият вътрешен министър на България (бел.ред.: очевидно "Тагесцайтунг" има предвид тогавашния гл. секретар на МВР) е замесен в търговия с амфетамини, че участва в незаконни сделки с "Лукойл" и че като главен секретар се е погрижил за това съпругата му (бел.ред.: вероятно става въпрос за приятелката на Борисов) да може необезпокоявано да пере пари. Освен това Борисов поддържал и връзки с мафията.

Разкритието, че СИМО и ЦРУ са едно и също нещо, качват много стойността на съдържанието на въпросната американска депеша, а обвиненията срещу българския премиер добиват нова острота, пише в заключение "Тагесцайтунг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


982
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
797
0
 
2
 
! Отговори
dodo преди 11 години
logo-to na GERB ne e gradim BG, a grabimBG. Dokazaha go delata im sus bezdeistvieto si.tova ste im kostva sledvastiyt mandat .smeshnici............
796
0
 
4
 
! Отговори
zndr преди 11 години
До Съвременники все пак някои хора се променят като видят за какви *** става въпрос. Защото понякога хората имат две лица и за да видиш другото лице трябва време. Интелигентните хора са гъвкави а не коне с капаци на които квото и да им говориш си знаят тяхното и не искат да погледнат встрани. Той Волен затва и го няма вече в тия среди, то не че и в Атака го има много... просто поредния сателит на герб.
795
0
 
10
 
! Отговори
Хари преди 11 години
Да го оставим на мира премиера? Защо той нас не ни остави на мира? Цялата му практика е да преекспонира сам себе си във всички възможни медии. Реже лентички, "аз това, аз онова..."- самохвалството му край няма. Аз затова вече признавам само Интернет- там поне можеш сам да си избираш какво да гледаш и да четеш. А че е мутра, и то ***- това вече го разбраха дори и по-неориентираните. Зад него останаха или сметкаджиите, или пълните бунаци.
794
0
 
8
 
! Отговори
фхз преди 11 години
пълни мафиоэи срамота
793
2
 
9
 
! Отговори
kiler преди 11 години
Пазвантинът на *** Живков и полуграмотния горски дедо Симеон не е виновен,виновни са ***/електоратът/които гласуваха за мутрата Бойко!Много е сладкодумен,но повишава ли доходите ?трагедията е ,че се е приготвил за още един мандат и може и да го огрее.Цветелина и Цветанов без неговата благословия ли забогатяха?
792
1
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Защо хвърляте обиди към комунистите след като комунисти в България след 45-та имаше само сред народа,комунисти в вишите постове никога не е имало както е нямало и демократи и капиталисти там всички бяха и ЩЕ бъдат прости престъпници,родоотстъпници,крадци и всичко най най но от към лошата страна.
791
1
 
8
 
! Отговори
Съвременник преди 11 години
До 898 : Професоре,хубава реклама правиш на НФСБ ,но забравяш ,че същите тия до оня ден ближеха задниците на Костов ,Желю,Филип и сие седесари , а оня ненормалник Сидеров им беше главен редактор! Забравиха всичко и сега са вече пречистени като утринна роса! Поредната манипулация на разбойниците от синята коалиция,които разсипаха България и се надяват ,че хората не помнят кои са .
790
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такава *** да ходи да следи хората и да те залива с помията, изкривена от личния живот на човека го можеха само мр.ъ.с.н.и.те по.дл.о.г.и от соца. Познайте се. Приличате на в.ах.к.а.ни.
789
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се се научили да манипулират това наследство на соца, че ако не се криминализира това и няма санкции, то всеки ден ще залива с помията си честните хора.
788
1
 
6
 
! Отговори
do 962 преди 11 години
Боже, в тази държава трябва да се криминализира манипулацията.
787
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
само не ми цитирайте измислените демагогски песнички на Славчото Трифоновият-той пее тези песнички да хърля пясък в очите на глупаците.Вижте му действията най-корумперания и Уяден до пръскане и *** ,още и още,а вие му пляскайте!
786
6
 
6
 
! Отговори
не е вярно! преди 11 години
959,аз съм от Варна и бях на откриването ,всички много се радваха на Борисов,а той отдели време на всеки да обърни внимание!
785
2
 
15
 
! Отговори
сосхо преди 11 години
Как да го докажа бе ***, да не съм ЦРУ или КГБ! Ето ЦРУ са го доказали - сега е на ход Прокуратурата! Някой от управниците да е бил разследван за престъпления? Някой да е бил осъден? НИКОЙ! Всички са света вода ненапита! *** долен!
784
9
 
3
 
! Отговори
светец преди 11 години
Така говореха преди мяколко години и верноподаниците за Станишев ;) Долу ръцете от този свят човек! Нещастници комунистически - от едно котило на ЦК на БКП сте дошли всички убийци на България - начело в тоя *** Бонго Тиквата!!!!
783
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** - Лентореза пък е рязал лентички във Варна и се е държал като ***. Обидно е за държавата.Боже, какъв *** имаме за премиер!
782
1
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
Поздравявам г-н Кеворкян, за чудесния "Мунчов разказ"- написан малко преди, в този форум !
781
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде тъпите немци да бачкат по-здраво, за да пращат пари на гърците, а не да ми дават насока кой е по-добре да управлява моята страна! По-интересното е, че Бат Бойко е настъпил бая големи интереси щом започнаха да го плюят от чужбина! На жългого вестниче ще кажеме, че на Борисов в кърпа му е вързан още един мандат, независимо от али-балите за Симо и Симовица!
780
4
 
18
 
! Отговори
Факт! преди 11 години
Няма нито една държава в света, чийто министър-председател да е бил чист ... мафиот!
779
16
 
11
 
! Отговори
Ботев преди 11 години
Голяма червена тъпня, другари разработчици на активни мероприятия. България щеше да е земен рай, ако всички "престъпници" са като Бат Бойко. *** клети.
778
7
 
10
 
! Отговори
outsider преди 11 години
Хегел още преди два века е писал, че негодността на превителството намира своето оправдание в съответната негодност на поданиците. Така че ако Бойко Борисов остане и втори мандат на власт изводът е ясен: никой не ни е виновен за това, че ни управляват престъпници щом сами сме си ги избраме.