Изплащането на евросубсидиите за фермерите започна

Греков: Ще има баланс между производството на зърно и другите сектори
Обновена: 28 яну 2014 09:53 | 28 яну 2014 09:22, Петя Шекерлетова
14
Изплащането на евросубсидиите за фермерите започна
Снимка: архив, Булфото

Изплащането на евросубсидиите е започнало и земеделските производители ще получат около  1 млрд. лв. до 31 януари. Това каза в студиото на Bulgaria On Air министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Припомняме, че през октомври миналата година правителството се споразумя със зърнопроизводителите директните плащания да бъдат изплатени до края на януари тази година. Европейските субсидии са 1,118 млрд. лева, а националните доплащания - по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв.

Забавяне с изплащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпване на площите. Тези средства са необходими за подхранването на есенниците, които в момента са в добро състояние, уточни Греков.

Във връзка с протестите на тютюнопроизводителите заради забавената изкупна кампания той посочи, че се предвиждат следните законови промени за сектора – да се въведе разрешителен режим за фирмите изкупвачи, както и те да влизат в договорни отношения с производителите, за да има предвидимост по отношение на количествата и сортовия състав.

Законовите промени ще важат при изкупуването на реколтата от 2014 г., обеща министърът. „Тютюнът може да се съхранява до 5 г., но производителите разчитат на средствата от реколтата от съответната година”, аргументира се той.

Греков посочи, че през последните години търсенето на ориенталски  тютюн е спаднало, но, според него,  тенденцията ще се обърне, защото дребнолистните сортове са естествена ароматизираща добавка в цигарите.

Министърът отчете, че досега България е усвоила около 61% от всички средства за земеделие, предоставени на нашата страна. За сравнение – Румъния е оползотворила 65-66% от тези средства.

Той припомни, че през следващите седем години европейските средства за земеделие са около 15 млрд. лв. - 10,5 млрд. лв. директни плащания и 4,5 млрд. лв. за проекти към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

По повод критиките на зърнопроизводителите към програмата Греков заяви, че не иска да има противопоставяне между отделните сектори, а целта на програмата е да осигури заетост и доходи на населението в селските райони. През миналата година 16 села са заличени от картата на България, обясни той.

Затова приоритетни сектори за ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат животновъдството и хранителната промишленост, още повече, че има интерес към произведените в страната млечни и месни продукти, както и към износа на живи животни.

Друг приоритет ще са напоителните системи – предвижда се мярка, по която фермерите да се сдружават за изграждането им, тъй като тези технологиите са скъпи, част от магистралните водопроводи са унищожени и е трудно е да се създават нови.


14
Още по темата: Bulgaria ON AIRДимитър Греков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
ФЕРМЕР, ТУК преди 7 години
фермер там- къде са нашите " фермери " от комунистическата ТКЗСарска мафия ? Хайде на софрата, бе- сядайте !!!
13
0
 
2
 
! Отговори
Гали преди 7 години
"Забавяне с изплащането на средствата ще има единствено там, където е установено застъпване на площите."Не знам как се определят на кои площи се плащат субсидии, но повярвайте че всички пътища и слогове по полетата са изорани и засети от "фермерите" така, че и път не оставят за минаване.Между нивите преди 7-8 години имаше пътища широки по 3 м."Оскъдните" помощи получени от държавата ,си им личат отдалече.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ееееееее, ненаядоха се тия т.нар. "фермери", аман!
11
0
 
7
 
! Отговори
Венелин преди 7 години
до 6-тиТези пари се плащат сега със заем, защото от Европа идват по-късно. Като дойдат парите от Европа тогава се връща заема с тях.
10
5
 
5
 
! Отговори
Борис преди 7 години
Този Греков е с физиономия на гадна гъсеница
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Греков какво става с фиктивните тютюнопроизводители ?????СИГУРНО И НА ТЕБ ЩЕ ТИ ДАДАТ ОТ ТЕХНИТЕ ПАРИЧКИ ЗА ДА ЗАМЪЛЧИШ ?
8
0
 
7
 
! Отговори
Пако преди 7 години
Рали1, съгласен съм, но за това сме си виновни ние - народът. Ако бяха излезли да гласуват повече хора, без значение за коя българска партия - БСП, Атака, та дори и ГЕРБ, то ДПС щяха да са на ръба да влязат в парламента, а не да са фактор във властта.
7
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
Пако, може да е компетентен и професионалист .Но е зависим.От години ДПС управлява земеделието,на възлови позиции се назначават кадри на ДПС .И този министър не показа с действията си нищо по-различно.Факт е,че бяха уволнени в провинцията доказали се в професията хора и на тяхно място назначени учители и всякакви други кадри на ДПС.
6
2
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
"Парите за разплащането са осигурени, след като финансовото министерство пласира успешно вчера втората за т.г. краткосрочна емисия от 400 млн. лв." - Значи ли това,че националното доплащане не е само 60 млн.лв.? И за какво ще бъдат харчени другите пари ? Цитат е от печата.
5
1
 
8
 
! Отговори
алеко преди 7 години
не мога да разбера едно нещо- защо цените на храните са толкова високи, като на земеделците им се дават толкова пари за покрива на разходите.
4
0
 
14
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
Защо фермерите да възстановяват напоителните системи ? Напоителни системи не е ли държавно предприятие ?Изрязахте за скрап здрави и годни тръби и с лека ръка се разпиля това,което години наред е създавано . Срещу колко левчета от вторични суровини пропиля държавата съоръжения за милиони ?Сега кой ще плаща ? Така ли се подпомага земеделието в България ?
3
8
 
9
 
! Отговори
Пако преди 7 години
Най-сетне имаме компетентен министър на земеделието, а не както допреди година - бивш шеф на кучкарник във Враца.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алоооо, Греков къде го прочете, че тютюна може да се съхрани до 5г., можееее ама не от тютюнопроизведителите а от преработващите предприятия бе тъпчо, те могат и повече от 5, защото имат съответните бази и съоражения!!!! ОСТАВКА!!!
1
1
 
18
 
! Отговори
ДОБРЕ Е ТОВА преди 7 години
ДОБРЕ Е ЧЕ ЩЕ ИМ ИЗПЛАТИТЕ НО НЕ Е ЛОШО ДА НАПРАВИТЕ ПРОВЕРКА КЪДЕ ТОЧНО СА ГИ ИЗПОЛЗВАЛИ ТЕЗИ ПАРИ ЗАЩОТО КАЖЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН ОТ ТЕЗИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ПАРИ ДА НЕ КАРАТ СКЪПИ ДЖИПОВЕ И ТЕ И ДЕЦАТА ИМ И ДА НЯМАТ ГОЛЕМИ КЪЩИ И ДА ХОДЯТ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА СКЪПИ ПОЧИВКИ В ЧУЖБИНА СИГУРНО СА МНОГО МАЛКО ТАКИВА А НА ТЕЗИ КОИТО СА СИ ДАЛИ ЗЕМЯТА ДАВАТ РЕНТИ КОЛКОТО ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ СА ДАЛИ НЕЩО - НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА И ТОГАВА ДАВАЙТЕ