Конфликт в Украйна ще засегне и България

Трябва да се подкрепи украинското правителство, смята Вигенин
Обновена: 2 мар 2014 13:57 | 2 мар 2014 13:56, Александър Попов
252
Конфликт в Украйна ще засегне и България
Снимка: Булфото

Европейският съюз полага всички усилия да търси посредничеството, да се опита да намери допирните точки, за да се опита да избегне най–лошото, а именно военен конфликт или продължителна дестабилизация. Това заяви пред БНР външният министър Кристиян Вигенин.

Още по темата

Според него един военен конфликт неизбежно ще засегне и България, която е в непосредствена близост до събитията.

"Освен географската близост, 250 хиляди украински граждани от български произход живеят в Украйна. До този момент районите, в които те живеят, нещата бяха спокойни. Ежедневно следим какво се случва. Събитията в Крим приближават до Одеския регион, където е концентрирана най–голямата част от българите в Украйна, затова притесненията ни стават повече. В самия Крим, по различни данни, живеят около пет хиляди българи, което само по себе си ни поставя в особена ситуация като страна, която не може само да наблюдава събитията, а трябва да има активна позиция", каза Вигенин.

По отношението на позицията на България той бе категоричен, че клишетата в ситуацията, трябва да се избягват. Както и да се слагат етикети – "този е такъв, онзи е такъв".

"Това, че развяваш европейски знамена не те прави европеец. Сред организациите, които участваха в протеста на Майдана има доста радикали", подчерта Вигенин.

Външният министър е на мнение, че първо трябва да се гарантира необходимата подкрепа на сегашното украинско правителство и изрази надежда, че нещата могат да се решат и без военна намеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
15
 
! Отговори
гурко преди 10 години
Дрън дрън дрън, който слага такива сополи за министри да си му мисли сега, тоя три думи не е продумял дасега и е едно от най-големите недуразуменея на сергейчо. Пълен провал и смях е поведението му в цял свят, но е протеже на болника сергей.
17
1
 
3
 
! Отговори
Др-Менгеле преди 10 години
А.Ц.Цанков Евала !
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TE KOITO SA NORMALNI XORA I MISLE6TI NAPUSKAT PEDEGEISKATA PARTIQ BSP
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои български политик посети украина и попита какво е мнението на нашите сънародници там . Няма да приемем по никакъв начин мненията на ЕС И САЩ ако са контра на нашите събратя от украина .Това да ви се набие във простите кратуни и го запомнете добре
14
0
 
21
 
! Отговори
АН преди 10 години
ТО ПРАВИТЕЛСТВО И ТО МАФИЯ
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KOI SLOJI TOVA VYN6EN MINISTYR TO NI6TO NE MUE QSNO I PLE6TI SAMO GLUPOSTI
12
1
 
11
 
! Отговори
Не може преди 10 години
До lupiПо въпросите с Македония не може, щото това е проект на МАТУШКА и тя забранява. Даже най-щастливи ще бъдат руснаците, ако се раздели на как беше: доброджанци, тракийци, татари, македонци и всякви там, дето да им сле кланят денонощно.
11
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ,Вигенин как да подкрепим едно правителство което от първият си ден издава указ и забранява на БЪЛГАРИТЕ ДА ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ . Политическа ,президентска,министерска и всякаква друга подкрепа сега във този момент незначи АБСОЛЮТНО НИЩО .Подкрепа на един народ във този момент значи ВСИЧКО .Сега задачата ви е да получете подкрепата на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД . Ама по много грешен път сте тръгнали да я търсите .И без нея сте просто нико едни циркаджии дето приказват смешки и веселят публиката
10
2
 
26
 
! Отговори
lupi преди 10 години
Предлагам да обявим война на Русия! Нека сме първи! Ех, Вигенин, ако беше толкова активен и по въпроса с Македония..
9
5
 
12
 
! Отговори
х преди 10 години
Страх ги е комунистите от радикалите, искат протест от умни и красиви на които да се радват 4 години от прозорците на парламента. И много обичат да лепят етикети фашисти неонацисти, бандеревци в Украйна, на всеки които има различно от тяхното про-руско и про-олигархично мнение. Но другарите забравят че комунизъм=фашизъм прокумонистически=неонацисти че бендеревци=сталинисти. До кога така другари?
8
33
 
8
 
! Отговори
Това е преди 10 години
От Русия само зло идва. Това е положението, свиквайте и бъдете нащрек. След комунизма, ще дойде Путинизма после някоя друга простотия култивирана на руска територия. Едни от най-мракобесните режими в човешката история са дошли от тази азиатска държава.
7
3
 
18
 
! Отговори
**** преди 10 години
Този запъртък да спре да ръси глупости,и да не си дава мнението как трябва да подкрепят новото правителство,това правителство е не лигитимно,защото не са проведени избори и никой не е гласувал за него,така че е по добре да си мълчи,без никой да го е питал.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TYI NAVREMETO JELIO XUKNA PRIZNA VKUPOM VSI4KI BIV6I IOGOSLAVSKI REPUBLIKI I TE TI SEGA BLAGODARNOST OT MAKEDONCITE
5
26
 
4
 
! Отговори
KILARA преди 10 години
ABE , RUSNAKA E *** , !!!!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
VAGIN4O NEKA SE IZBERE ZAKONNO PRAVITELSTVO PUK TOGAVA GOVORI ZA PODKREPA TIQ SA SAMOZVANCI BE VAGIN4O TI DORI NE ZNAE6 KOI SA KAKVO BYRZA6 KATO PULE PRED MAIKA SI NEMA OPORNI TO4KI O6TE
3
3
 
42
 
! Отговори
Българин преди 10 години
обадиха ли ти се от посолството. ***.
2
15
 
32
 
! Отговори
гф преди 10 години
КИР ПРОДАЖЕН ТАТАРСКА ПОМИЯ .НАРОДА КАЗВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПИ РУСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ДА ВЛЕЗЕ В БЪЛГАРИЯ И ДА ОСВОБОДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
1
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Грешка, трябва да се запази пълен неутралитет!! Ние пък нямаме никаква работа да се мешаме в този конфликт, умнико!