МС прие отчета си за първата година от управлението

Реализирани са политики със стабилизиращ ефект
Обновена: 4 юни 2014 19:48 | 4 юни 2014 19:19, Елка Василева
27
МС прие отчета си за първата година от управлението
Пламен Орешарски. Снимка: архив, Булфото

Министерският съвет прие отчет за изпълнението на управленската си програма „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”. Той обхваща резултатите от дейността на кабинета през първата година от мандата му, съобщи правителствената пресслужба.

В доклада се припомня, че "правителството пое управлението на 29 май 2013 г. в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия и задълбочаващо се разделение в обществото".

Формираните крайно негативни социално-икономически тенденции наложиха в управленската програма на Министерския съвет да бъдат изведени с приоритет спешни стабилизационни мерки в икономиката за полагане на основите на устойчив модел на възстановяване на икономическото развитие, за институционално укрепване и заздравяване на демократичните принципи на устройство и управление, както и повече политики в социалната сфера, за да се преодолее отчаянието и безперспективността, в която беше изпаднала голяма част от обществото, се казва в съобщението.

Резултатите от първата година на управленския мандат са свързани с реализирането на политики, програми и мерки, които имат стабилизиращ ефект и не предизвикват допълнителна неустойчивост в крехкото икономическо и социално равновесие. Направени са и първите стъпки в дълго отлагани реформи, като внимателно е преценяван техният ефект, наличие на обществен консенсус и социална поносимост.

За първата си година управление правителството отчита:

намаляване на административни тежести – изпълнението на мерките в периода юли-декември 2013 г. води до спестяване на близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса, а планираните за реализиране до края на 2014 г. мерки ще намалят административната тежест с още около 100 млн. лв. годишно;

въведена е строга отчетност на процеса по възстановяване на ДДС и акцизи – към края на м. май 2014 г. невъзстановеният данъчен кредит е на безпрецедентно ниското ниво от около 180 млн. лв.;

държавата възстанови задълженията си към бизнеса;

стартира най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки с приемането на промените в ЗОП;

провежда се ясна политика за насърчаване на външната търговия и подпомагане на бизнеса в навлизането на нови пазари;

подготвена е национална програма за насърчаване на индустрията;

за първи път е заделена значителна сума (20 млн. лв.) за иновации;

започна процес на ребалансиране на енергийната;

стартира истинска регионална политика чрез пренасочване на ресурсите, стимулите и оперативните програми към по-бедни общини с висока безработица; средства от Публичната инвестиционна програма получиха 173 общини, като 135 от тях са с безработица над средната за страната;

стартира електронното правителство чрез въвеждане на нови 500 електронни услуги и нова институционална система за електронно управление;

въведени са мерки за пресичане на контрабандата с храни;

намалено е подслушването и е гарантирана законността при прилагане на СРС;

започна консолидация на държавните структури.

Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета доведе до ускоряване ръста на БВП, като от -0,1% той се увеличи до 1,1% през третото тримесечие и достигна 1,6% в края на 2013 г. За цялата 2013 г. ръстът на БВП е 0,9 на сто. За първото тримесечие на 2014 г. е отчетен ръст на БВП от 1,2%.

През първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2,3% на годишна база, а реалният ръст е 4,8%. В частния сектор средната месечна работна заплата реално нарасна с 3%. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, като средният месечен размер на изплатените пенсии реално нарасна с 12,3%. Възстановено е т. нар. „швейцарско правило”, в резултат на което от 1 юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 2,7 на сто.

Равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% и намаля с 0,8 процентни пункта спрямо същия период на миналата година (13,8%). През 2013 г. коефициентът на икономическа активност нарасна с 1,3%. През периода юни 2013 – април 2014 г. в реалната икономика (несубсидирана заетост) започнаха работа 213 578 безработни лица.

За първите три месеца на 2014 г. индексът на промишленото производство се повиши с 3,6% на годишна база. Продажбите нараснаха с 5,1%. Благодарение на икономическия растеж, през първото тримесечие на 2014 г. са разкрити 39 100 нови работни места – явление, непознато от 2009 г., отчита кабинетът.

Пълният текст на отчета ще бъде публикуван в правителствената интернет страница след представянето му в Народното събрание, съобщават още от пресслужбата на кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият шанс на БСП да изкарат нещо на следващите избори е да пуснат до тогава Южен Поток. Ясно е, че и от него крадат, но малко ще си оплакнат омазаното с лай**на лице. Е, естествено трябва да осъдят и множество членове на БСП, допринесли активно за разрухата на България - Овчаров, Станишев, Първанов, Фонтанов, Манолова, Ореха, Масларова и още мноого знайни и незнайни убийци.Биха имали някакъв шанс тогава...
22
1
 
3
 
! Отговори
БГ преди 9 години
А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТИКВАТА И ДВАМАТА СА ОТ ЕДНО ДОЛНО И ПРЕСТЪПНО КОМУНИСТИ- ЧЕСКО-ФАШИСТКО-ПУТЛЕРСКО КОТИЛО. НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.ИМПЕРСКИ ***. ВСЕКИ ДЕН ОТ ОСТАВАНЕТО ИМ ВЪВ ВЛАСТТА ЗАКОПАВА РОДИНАТА НИ И Я ТЛАСКА КЪМ ПУТЛЕРО-АЗИАТЦИТЕ. ТАЗИ ПАСМИНА,КОЯТО ОЩЕ НЕ Е ВЛЯЗЛА В РЕНЕСАНСА. И КАКТО Е ВИДНО НИКОГА НЯМА ДА ВЛЕЗЕ !!!!!!!! Б О Г ДА П А З И Б Ъ Л Г А Р И Я О Т А З И А Т Ц И Т Е ! ! ! ! ! ! ! ! !
21
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДобре не, но по добре отколкото при режима на тиквата
20
1
 
8
 
! Отговори
Писнахте ми! преди 9 години
Абе аре няма ли да се махате вече бе, писнахте на целия народ.. никой не ви иска освен вашите платени писачи. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
винаги сме се шегували че ако БГ влезе в ЕС, то ЕС ще се разпадне. Троянския кон на Русия е готов. Сега просто ние и още няколко бедни държави с подкупни политици трябва да застанат за Южен Поток и конфронтацията е готова. ЕС ще се разцепи спонсорирано от Москва. БГ отново ще е в източния блок. Мисля че имаме шанс да не станем пак роби ако осъзнаем на къде ни тласка правителството и чии интереси го движат.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123. Какво значение има дали тиквата се е отчитал? Ти сега добре ли живееш?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В последните дни видни комунистически функционери се скъсаха да критикуват правителството и да го винят за загубата на изборите, а този урунгел отчита небивали успехи. Хайде разберете се кой колко ще лъже.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами , с оградата с Турция какво стана ? А , с Бобов дол ? Абе ,защо това правителство не е отрязало нито една лентичка? Нали са по евтиния PR?Май най-добре е да развалят седянката.ОСТАВКА !
15
7
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Някой да ми припомни: тиквата отчитал ли се е, когато беше премиер?
14
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво има тикви? Лентите и пиците ли ви липсват?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куфарчетата ги изхарчиха , сега вземат нови милиардни заеми.Но, не е луд този който яде баницата ...ОСТАВКА!макар че, единствения който може да стори това е орешарски, но той изглежда прекалено зомбиран.
12
2
 
13
 
! Отговори
Ко каза Ко ? преди 9 години
Милиярди назад от икономиката,ПРОСТИЯТ Българин ще ги връща Комунисти !
11
1
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Оставка!!!Честит ни и нов министър на 31 години без ден трудов стаж -Станислав Ангелов ще замести Искра Михайлова! Без трудов стаж,без опит ще се грижи за горите и водите! Експерт по какво ще е и този министър в експертното ни правителство?От партийната централа на ДПС по думите на Местан -"млад, енергичен, високо интелигентен кандидат за министър на околната среда и водите!" Евала ,машаала ,аферим!
10
0
 
13
 
! Отговори
asd преди 9 години
Къде е демографската политика само не разбрах и не разбрах защо никой не и обръща внимание? :)
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BULGARIA VLIZA V KATASTROFA BLAGODARENIE NA TIAH, EVROPA NI REJE, A TE TI GOVORIAT ZA STABILNOST.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne si spomnqm da sam 4ela po naglasen ot4et.dori po vremeto na todor jivkov se samokritikyvaxa po malko za da ne zvy4i tolko naglaseno a sega napravo sa se samozabravili.dali si mislqt 4e nqkoi im vqrva????
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в този отчет има ли поне една цифра, която да показва нещо негативно? От кумова срама, както се казва.
6
2
 
19
 
! Отговори
Винету преди 9 години
И по време на соца не си спомням да е имало такава стъкмистика.
5
2
 
15
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Глупости на търкалета. Още малко и да повярвам, че живея в Швейцария.
4
1
 
14
 
! Отговори
гйх преди 9 години
Аз само да питам тези които знаят нещо по въпроса.Волния беловлас златен пръст да не е в момента в "полагаема отпуска" или е само "гарнизон с преспиване"???