На прощаване Орешарски поиска приемственост за реформите

Премиерът: Подобрихме бизнесклимата, но политическата нестабилност обърна тенденцията
Обновена: 30 юли 2014 20:55 | 30 юли 2014 13:47, Веселина Йорданова
51
На прощаване Орешарски поиска приемственост за реформите
Снимка: БТА

Премиерът в оставка Пламен Орешарски обяви, че разчита на приемственост за продължаване на започнатите реформи. По думите му става дума за ключови реформи, които не са направени повече от 10 години, а правителството е започнало.

На заключителната пресконференция в Министерския съвет присъстваха премиерът, тримата вицепремиери Даниела Бобева, Зинаида Златанова, Цветлин Йовчев, както и финансовият министър Петър Чобанов.

Отмина още една тежка година в новата българска история, сигурно не най-тежката, но една от най-нестабилните в политическо отношение, изтъкна Орешарски. Въпреки това премиерът посочи, че са изпълнени голяма част от ангажиментите в предизборната програма.

"До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнесклимата“, посочи премиерът. По думите му повечето бизнес индикатори са отбелязвали подобрение до края на май. В последния месец обаче заради политическата нестабилност се отбелязва обръщане на тенденцията.

Реализираната емисия еврооблигации е най-добрата, която е правила България и е своеобразна външна оценка за финансовата и фискална стабилност на страната, подчерта Орешарски.

Успяхме да направим и крачка напред по отношение солидарността в обществото и социалната закрила, каза още премиерът.

По думите му замразяването на социалните програми крие рискове както за вътрешното търсене, така и за икономиката като цяло, затова той се надява „размразяването“ да продължи. Успяхме да установим нов тип взаимоотношения между държавата и бизнеса, отчете още премиерът.

Той заяви, че бюджетът показва дори по-добро изпълнение на данъчните приходи в сравнение с последните 4 години.

От своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова посочи, че общо за периода на управление на кабинета изплатените средства от европейските фондове възлизат на 4.2 млрд. лева.

Най-късно до средата на октомври Златанова очаква да бъдат одобрени оперативните програми за новия програмен период.

"Много леко се работеше в този Министерски съвет, винаги сме били единни“, заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Тя посочи, че България изпълнява всички числови показатели за приемане на еврото и допълни, че е феномен това, че българската икономика е била оценявана по-добре навън, отколкото у нас.

Никога не сме били за шокови реформи, без известен край, борили сме се за всяко работно място, отчете тя.

Бобева изтъкна, че кабинетът се е опитал да прави консенсусни реформи и се е отказал от тези, по които не е имало съгласие.

По думите й правителството е провело 62 заседания и на всички са разглеждани конкретни мерки за намаляване на административната тежест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИН ГОЛЯМ НАГЛЕЦ И ГЪОНСУРАТ СИ ОТИДЕ ! ДАНО С НЕГО СИ ОТИДАТ И ТЕЗИ ДЕТО ГО КРЕПЯХА НА ВЛАСТ. ДАЙ БОЖЕ !
30
0
 
6
 
! Отговори
NORM преди 9 години
Че какви реформи,освен спирането и на дребните,наченати от ГЕРБ,направихте,че да има приемственост.Приемственост според Пацо означава никакви реформи.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво направиха БСП- ВКАРАХА БЪЛГАРИЯ В КРИЗАТрябват незабавни реформиНе може да има над 2 милиона пенсионери и те да се издържат от 2 милиона работещи. Незабавно трябва да се повиши пенсионната възраст поне с 5 години още.
28
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 9 години
И къде спахте 1 година ?
27
0
 
6
 
! Отговори
Некой преди 9 години
"До края на май успяхме в много голяма степен да подобрим бизнес климата - ама за кого дрОгарю?
26
7
 
4
 
! Отговори
Боко преди 9 години
Лошото е, че сега овцете ще изберат Боко тиквата на власт и ще си мислят, че ще стане по-добре...Имаме отчаяна нужда от нови политически фигури, но не барековци...
25
0
 
1
 
! Отговори
свет преди 9 години
До 21Много точно казано
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BCP SA SBIRSHTINA SMESHNICI ! MIKOV S DEFEKTA V GOVORA SHTE E SHEF , ORESHARSKI E SRAM ZA BG TOQ PROST SELQNIN S KUPENA DIPLOMA ! TIQ SMESHNICI SA POSTAVENI OT OLIGARSITE, OGRABIXA BANKITE I SEGA SHTE POCHIVAT NA MALDIVITE ! NARODA SA OBCE I GI TRETIRAT KATO OBCE !
23
0
 
7
 
! Отговори
пуснете водата преди 9 години
КУКЛА И ТЯ ОСТАВИЛА НЕЩО,че кой те бръсне теб за нещо бе куклооо
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе този ли беше дето обещавашекак ще отвори 250 хил. работни местакак ще събере милиарди от контрабандакак ще построи АЕЦ Белене и Южен потоккак ще подобри здравеопазването баси долен лъжлив кирлив!
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PLEVNELIEV E PIONKA NA OLIGARSITE A OLIGARSITE OGRABVAT NARODA I ZAEDNO LAGAT NARODA SAS BCP MARIONETKITE
20
1
 
12
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Няма приемственост *** такъв!! Сега ще видите какво е политическа чистка!! *** и пълни никадърници,една година мъчихте народа !!!
19
1
 
13
 
! Отговори
защо преди 9 години
този човек изобщо не заслужава коментар...отвратителна фигура преминала през няколко партии,поставил се в услуга на силните на деня и собствените си интереси....как пък не се намери някой свестен,който да е безспорен и обичан от народа....то не бяха беровци, костовци,симеончовци,борисовци,станишевци....все сме страдали от липса на управници с малки временни изключения още от освобождението...нали трябва да имаме някакъв пример,който да ни поведе към по-добро....Боже,защо все някакви ***...
18
4
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
dps e nay loyalnata i nay balgraska partiya na prehoda,kolkoto i da ne iskame,tryabva da gi priznaem
17
1
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Пацо гледа като издоена ***!Защо ли??!
16
1
 
5
 
! Отговори
седянката да разтуря преди 9 години
гнус
15
2
 
5
 
! Отговори
www преди 9 години
Орешака не е правил никакви реформи - той просто организираше гепезлъка на най-високо равнище. По отношение на това му поведение е напълно допустимо да има абсолютна приемственост от страна на служебния и следващия редовен премиер ;)
14
4
 
15
 
! Отговори
Dan преди 9 години
За тази една година и два месеца управление постигнахте следното:1.Подиграхте се с хората номинирайки Пеевски!2.Поехте обещания пред руснаците които не можахте да спазите в следствие на което рухна КТБ!3.Назначихте свои хора където успяхте без конкурс и подменихте функцията на Сметната палата и Статистиката!4.Взехте външен заем който потъна като вода в пясък!5.Родихте Бареков!6.Спряхте парите от Еврофондовете - ПАК!7.И накрая абдикирахте все едно ,че друг е виновен за състоянието на държавата!!!
13
2
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Да бе Орех постигнахте Много фалирахте държавата и ни набутахте с 10 млрд. заеми дето ние трудещите се требе да връщаме. Ще ми се да те хвана за дъртата ти мастита гуша и да СТИСНА и извия силно. Ааааррррррр
12
2
 
17
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Другарю Орешарски, посочи една реформа, която си започнал, та следващият да я приема.