"В Мизия е имало прекъсната връзка между кмет и областна управа"

Преструктуриране на КТБ е по-добрият вариант според Цацаров
Обновена: 7 сеп 2014 14:30 | 7 сеп 2014 10:58, Елка Василева
28
"В Мизия е имало прекъсната връзка между кмет и областна управа"
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

„Видях 120 жилища, които са негодни за обитаване, 350 души, които на практика нямат покрив над главите си, защото са живели в тези къщи, 550 души, които към настоящия момент се нуждаят от изхранване и то продължава благодарение на българската армия и БЧК". Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНТ във връзка със ситуацията в Мизия.

"Дори да си представим, че част от тези хора ще могат да се устроят през зимата, ще останат не по-малко от 150-200 души, за които зимата ще трябва да премине не по начина, който е свързан с техния обичаен ритъм на живот”, посочи главният прокурор.

Цацаров обясни, че действията по разследването са били разделени на две групи. „Първата беше свързана с това да бъдат използвани възможностите на неотложността на разследването. Един екип от следователи за кратко време успя да извърши огледи на 39 язовира и водоема в района. Всички данни от тези огледи са документирани. Изискани са необходимите документи, изготвят се и експертните задачи, които ще бъдат възложени на специалисти от БАН. Предстоят и интензивни разпити”, посочи Цацаров.

Това, което може да се каже на първо четене, на базата на събраното до момента – доста прекъсната връзка между кмет и областна управа, може би не по вина на кметското ръководство. „Всичко това е предмет на по-нататъшно разследване. Създаден е екип, който се ръководи от прокурор от Районна прокуратура – Оряхово. Делото ще бъде взето на специален надзор от Върховната прокуратура. В разследването са включени и следователи от Националната следствена служба”, обясни Цацаров.

„Прокуратурата е правила до настоящия момент по линия на надзора за законност две проверки. В резултатите са оценени като опасни 69 язовира и водоема на територията на цялата страна. Дадени са съответни предписания към органите на Министерство на околната среда и водите, басейнови дирекции, общински ръководства и т.н. Въпреки всичко сме изправени пред един кръговрат, който продължава по същия начин”, подчерта главният прокурор.

Голямото количество на валежите не е единствената причина за бедствието. Някои от язовирните стени са строени през 1959 година. Рискът трябва да бъде минимализиран докрай, подчерта Цацаров.

Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор, посочи Цацаров.

„Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, но към 20 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът: Ликвидация или преструктуриране“, посочи главният прокурор.

Цацаров обясни, че ликвидацията ще е далеч по-евтина. Преструктурирането обаче било по-добрия вариант според главния прокурор. “Имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант. Изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар”, заяви Цацаров.

Той подчерта, че банката е била създадена и е работила с доста противоречиви практики от нормалното банково дело.

По отношение на упреците към прокуратурата, че прокуратурата не е влязла в КТБ, той заяви: „Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ и това е отделен въпрос и е въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли, но да бъдем обвинявани, че сме атакували банката“, каза Цацаров.

„Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата“, поясни Цацаров.

Не малко хора са получавали сериозни облаги от КТБ, сред които и пари в брой. Това стана ясно от думите на главния прокурор. „Смея да кажа, че не малка част от хората, които изрекоха много тежки думи срещу работата на прокуратурата, са хора, които са ползвали не просто продуктите от банкирането на КТБ, а пари в брой”, каза главният прокурор.

„Не сме изправени пред нормална ситуация, пред ситуация в която една банка потъва заради икономическата криза, рисковете на банкирането , финансовия пазар и др. Изправени сме пред една банка, която е работила с противоречиви практики и различни от нормалното банково дело”, посочи още Цацаров.

По думите му върхът на тази пирамида не е само Цветан Василев. “Върхът на тази пирамида е Василев и всички хора, които в продължение на годините са създавали благоприятната среда за развитие на това ненормално банкиране, били са толерирани от тази среда, получавали са изключително сериозни облаги от тази среда”, обяви Цацаров.

Във връзка с разследването срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов Цацаров каза, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него. Делото „Пенгезов“ би следвало да приключи с обвинителен акт. То е към своя край и това, че по него няма новини, не означава, че не се работи, поясни Цацаров.

За делото Мишо Бирата, прекратено малко преди Ваньо Танов да се върне в митниците, Цацаров обясни, че има производство, по което има 2 експертизи, които казват, че не може да се потвърди автентичността на записа. В съд се влиза с експертизи, напомни главният прокурор.
 


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей-и -и,че много осуквания прави Цацаров да не би и той да е получавал в кеш ??????
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са *рени, много са зависими и си мислят ,че са безсмъртни, ама един ден
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ZASHTO VSICHKI GL.PROKURORI SA *RENI?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебело масонче, слушай какво ти разправят еврейчетата и недей плямпа много.
8
0
 
16
 
! Отговори
От Свиня акъл? преди 6 години
Тази свиня се беше скрила, сега пак изпълзя да дава акъл.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази скапана държава нищо не става, ние никога няма да се оправим.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цацаров трябва да бъде разследван заради умишленото съсипване на КТБ.Искров и Пеевски -също.
5
0
 
20
 
! Отговори
:) преди 6 години
?Прокурор ли си, какъв си...Има прекъсване между УПРАВЛЕНИЕ, народ, ИЗБИРАТЕЛИ- платени, Гладни- Богати..Ограбен, даващ..Подарен и дарен...Цацаров..кой даде язовирите на частни лица? И защо те не носят отговорност? Кой даде горите? Кой не е добър стопанин? ..имаш примери! Кой мислиш, са понесе отговорността? Пак народа, нали? Цацаров, всички сте корумпирани взети с 240 мафиота, но не разбирам..Защо народа трябва да плаща за вашата продажност? Някой от вас попита ли народа? Имаше ли референдум?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В Мизия е имало прекъсната връзка между кмет и областна управа"-В България много отдавна няма никаква връзка със съда ,това е шайка която цица само заплати бонуси и подкупи а не върши работа за 5 пари, та така със съд и без съд все тая ако ви се наложи да отидете до съде по-добре отскочете до баничарница или месарницата ефекта ще е същия.
3
0
 
12
 
! Отговори
bosnak преди 6 години
Изгрухтя Цацата, която ББ изкачи там горе
2
0
 
12
 
! Отговори
д преди 6 години
Не ми изглежда нормално прокуратурата да дава финансови съвети
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците са в избори и е неудобно да говорят по темата. Плевнелиев е в съда за протоколите за банковата ваканция. Искров е наврян в миша дупка. Остана Цацаров да запее старата песен за преструктурирането.Как беше- отвъд закона, зад решетките. Ми че утре всеки, по целесъобразност, ще минава отвъд закона, бе Цацаров.Егати държавата!