Кабинетът не е десен, уверен е Калфин

Програмата му не е изцяло дясна, поемаме голям риск, призна вицепремиерът
Обновена: 9 ное 2014 10:27 | 8 ное 2014 21:40,
101
Кабинетът не е десен, уверен е Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Кабинетът „Борисов“ 2 не е десен, тъй като програмата му не е изцяло дясна. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред телевизия Bulgaria On Air.

Не бих го определил като дясно правителство, въпреки че голяма част от него е съставено от десни политици. В програмната декларация има всичко най-важно от нашата предизборна платформа, която заимствахме и от европейските социалисти. Над 40 предложения бяха приети. Вярно, не е лесно, и ние направихме компромиси, и колегите направиха компромиси. Аз съм благодарен, че като че ли се намали говоренето от другите коалиционни партньори, че това е дясно правителство“, заяви той.

Калфин отново повтори тезата си, че най-стабилната възможна конфигурация е била коалиция между ГЕРБ и БСП, това обаче не се случило. АБВ обаче решили да се включат в управлението, тъй като надделяло общото съгласие, че не е добре за страната да има веднага нови избори.

Още по темата
Пред нас стоеше дилемата дали да повлияем на правителствената програма с много подробни изисквания, или да сме в опозиция. Избрахме пътя да подкрепим кабинет с ясни ангажименти от нашата платформа. Не крия, че рискът и експериментът е голям, коментира вицепремиерът.

Той призна, че някои от постановките на ПФ не влизат пряко с европейските ценности, но ще бъдат следени под лупа у нас и в Европа.

В програмната декларация има много добри техни предложения, но освен това има и политическо поведение. Аз съм уверен, че всичко, което те правят, ще бъде внимателно гледано, смята Калфин.

По повод критиката на председателя на ПЕС Сергей Станишев, че създадената от Борисов коалиция за управление е най-безпирнципната, Ивайло Калфин коментира: "ПЕС стоеше мълчалива, докато се търсеше тази коалиция. Сега в изявлението на Станишев виждам по-скоро лично отношение".

Според него най-трудно за АБВ по време на управлението ще бъде да запази идейната си независимост.
Ние поемаме голям риск, но нашето участие ще бъде успешно, ако тези ангажименти успеем да ги осъществим и спрем някои крайно десни мерки, смята Калфин.

Той даде за пример, че първоначално в програмата било заложено замразяване на размера на социалните плащания, което по думите му прилича на пицата на Симеон Дянков. Това предложение било отхвърлено от АБВ.

Ако се наложи да правим огромни компромиси, под въпрос ще е цялата структура на правителството, предупреди той.

Калфин призна, че е бил един от най-острите критици на Бойко Борисов, но сега ГЕРБ показвали диалогичност.

Не вярвам, че човек може да се превъзпита най една определена възраст, но политическият рефлекс дава това поведение, нямам упреци към тях, заяви Калфин и обясни, че промяната на ГЕРБ се дължала на изборния резултат на пети октомври.

Като министър на труда и социалната политика Калфин си поставя и предизвикателството в личен план да покаже, че в един изключително тежък ресор може да се направят и положителни промени. Той ще работи върху истинското реформиране на пенсионната реформа и върху реалното ангажиране на младите хора с работни места, а не с посещаването на курсове и обучения, платени по социални програми.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
4
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Кабинетът не е десен, уверен е Калфин"А бе Калфин -ляв ,десен има ли значение.Щом ти си вътре ,значи той е добър.Нали ?
78
0
 
4
 
! Отговори
Бесни преди 9 години
Бесепарите са бесни на Калфин - социалния министър. За отмъщение към него и целия български народ - за следващото правителство ще назначат отново Масларова. Ще обикаля с Бентлито и диамантените огърлици по селата и ще успокоява бедните червени бабички за малките им пенсии. Освен това , тя е казала , че може дазадели някоя хилядарка за социални голени нужди , от 6.5 млн лева старозагорски ремонт
77
0
 
8
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Ама не си и ляв, та формулата става май " неляв министър в недесен кабинет ".
76
1
 
6
 
! Отговори
колибри преди 9 години
И какво, ако е десен ? Въпросът е какъв си ти ! А ти изгуби моето уважение и за пръв път не ме кефи да виждам ляв човек в недесен кабинет.
75
0
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 9 години
Е ти всичко ще кажеш за да си защитиш позицията, нали така? Ама хората гледат и виждат. Специално ти Ивайло сътвори доста глупости, напуска, връща се, тва беше, онова беше, недоволен беше, но всъщност какво ли се учудвам? Тва българският политик е така. Що политици си смениха по 2-3 пъти партиите и то влизат с новата партия направо в парламента, не е като да прекара известно време редови член.Една и съща *** сте, но не е луд този който яде баницата.
74
1
 
14
 
! Отговори
мечо пух преди 9 години
Че как ще е десен кабинета, като всички в него и баш Вожда са бивши комунисти.
73
1
 
13
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Кабинета не бил десен - а и Първанката не бил сол таш.к на Тиквун. Ееее аман от диваци, които продължават да мислят народа си за сбирщайн от плиткоумници...
72
1
 
9
 
! Отговори
след дъжд качулка преди 9 години
До meКрайно време е българинът да спре да вярва, а да НАБЛЮДАВА, ДА ЗНАЕ И ДА МИСЛИ! Да взема разумни, а не емоционални решения.Наивността вече ни убива...
71
1
 
15
 
! Отговори
ЧИБА преди 9 години
Той кабинета че не е десен е ясно! Но също е ясно че господи Калфин и дружинката (бсп) не са леви а са най обикновени *******си!
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леви - десни, леви - деснихайде всичкипо терличкида се изнизваме от тая все още комунистическа държава,какво друго ни остава?!Олигарсите крадат,престъпниците не спяти с другарите комунисти трупат пачки кат министри!Само един ББ честен си останано това не променя плана!А плана беше: шефовете комунисти да станат червени капиталисти!
69
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфа, ти си велик политик.От министър на външните работи при Станишев до падението да си най-маловажният министър под надзора на мутрата Борисов.Предателите не ги обича никой, особено валстолюбците като теб.А какво ще правиш като се сгромоляса измисленото правителство на ББ и вашето продажно абв остане извън параламента?На кого ще се продадаваш тогава, на Местан и Доган ли?
68
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За АБВ-лидера им"президента" Първанов е втория Горбачов! Много добре изпълни опорните точки на Американските и западно Европейските си шефове-разделяй и владей! Един властолюбив човек,който загърби ценностната система на лявата партия БСП,само защото не се примери с обикновено членство в същата. Веднъж продадеш ли морала си ,след това няма значение колко пъти ще повториш.Жалко че част от народа му повярва и му гласува доверие.
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На власт е последния бастион на БКП.ГЕРБ съставена от отрочета на бившата комунистическа номенклатура продължава линията заложена от ЦК на БКП.БСП или БКП-1 вече отива в небитието.Никакви мерки няма да спсят катастрофата защото алгоритъма на промяната е погрешен.Още тогава бившия комунистически елит заложи на Италянския модел на държавно устройство.Силна Компартия но и силна Мафия обилно гарнирана с огромна корупция и шуробажанащина.Докато се заложи на правилния чип емиграцията ще ликвидира БГ
66
3
 
21
 
! Отговори
никога ама те преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Въпросът е КАКВО ТЪРСИ УЖ ЛЯВАТА АБВ ТАМ ?!Ти го каза "УЖ" .Няма вечни приятели ( според мен и врагове) има само вечни интереси!
65
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие отдавна не сте нито леви, нито десни. Българската политическа върхушка е високоплатена колониална прислуга на Запада. На онези не им пука за народ и държава, а само за геополитическата територия ,която заемаме. И ето го резултата: тотална разруха, от 9 милиона на 5.5, продадени национални стратегически отрасли, срината икономика и индустрия, сринато здравеопазване и образование....Списъкът от "евроатлантически ценности" е много дълъг...Бог да ни пази!
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ВИЕ ЛЕВИ ЛИ СТЕ ? ЗАЩОТО ПО-СКОРО СТЕ ДЕСНИ С ВСИЧКО С КОЕТО ПРАВИТЕ ВЕЧЕ 70 ГОДИНИ. НАГУШИХТЕ СЕ ЯКО С МИЛИОНИ И НАРОДА ГО НАТИРИХТЕ В НАЙ-ТЪМНИЯТ ЪГЪЛ НЕ МОЖЕЩ ДОРИ ДА СЛОЖИ И ХЛЯБ НА МАСАТА. И ЛИЦЕМЕРИЕТО ВИ ДА РАЗВЯВАТЕ ФЛАГА НА ЛЯВА ПАРТИЯ НА СОЦИАЛНА Е МНОГО ДОЛНО.
63
3
 
19
 
! Отговори
Прав е преди 9 години
Прав е ...Кабинетът не е нито десен нито ляв. В БГ няма ляво и дясно. Има престъпници с власт. С една единствена идея да грабят. Има *** народ, който си мисли че като избира *** като него ще се доближи простака да него и ще мисли и за народа. Има безочлива експлоатация, ниска управленска култура, адрешковска хитрина в мисленето на всички. Няма да се подобрят нещата. Едва по пътя на еволюционните промени, след 1-2-3 поколения ще чможем горда да кажем: АЗ СЪМ ЕВРОПЕЕЦ...
62
1
 
26
 
! Отговори
65 преди 9 години
ТОЗИ Е ГОЛЯМ ВЛАСТОЛЮБЕЦ
61
3
 
24
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ОСТАВКА ВЕДНАГАЗА ДА СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ТАКИВА ДА БЪДАТ УБИВАНИ
60
0
 
10
 
! Отговори
jena ot naroda преди 9 години
Kakvo znachenie , dali e desen ili liav ?! Po vajno e da bade chesten i prav, da rsboti za interesite na naroda i vinagi s rakata varhu pulsa !! Tova e vsichko.