Ще влезем в еврозоната най-рано след 5 години, изчисли Малинов

Ефектът щял да е по-голямо доверие в институциите
23 яну 2015 12:12, Надежда Бочева
12
Ще влезем в еврозоната най-рано след 5 години, изчисли Малинов
Светослав Малинов. Снимка: архив, БулФото

Дойде моментът България да стане част от еврозоната, но това ще стане най-рано след 5-6 години. Това каза пред БНТ евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП).

“Ако не беше кризата с КТБ, и сега нямаше да има смелост да се говори по тази тема. Досега нямахме консенсус, но неволята ни научи, че е по-добре да бъдем част от еврозоната“, заяви евродепутатът и изброи някои от предимствата: по-голяма стабилност, по-ниски лихви по кредитите и европейски гаранции за влоговете в банките.

„Когато още преди 8 години българските политици заговориха за това, трябваше да отговарят на въпроси като: колко ще струва кафето, какво ще стане с пенсиите. Ще минат още 5 или 6 години, преди България да се изправи пред членство. Това ще означава по-голямо доверие от чуждите инвеститори и по-голямо доверие в нашите институции и банки от страна на българските граждани“, обясни Малинов.

Имаме позитивния опит на балтийските държави, даде пример той. По повод дебата в Гърция за отхвърлянето на еврото той коментира, че случващото се там няма няма нищо общо с членството в еврозоната. „Сега дори СИРИЗА разбра, че само присъствието там може да ги спаси“, заяви евродепутатът.

Във връзка с риска от терористични атаки в Европа той коментира, че възстановяването на граници в рамките на Шенген, както предлагат някои европейски страни, няма да е ефективно решение.

Като по-практични мерки Малинов предлага да се въведе общ европейски поименен регистър на всички самолетни пътници като данните да се пазят дълго време и да има обмен на такава информация със САЩ, което е било отхвърлено в предишния европарламент. Друга подобна мярка е да има сътрудничество с интернет доставчиците, когато терористични сайтове набират доброволци.

„Правата и свободите на европейските граждани са фундаментът на ЕС, но правото на живот има върховенство“, обясни Малинов.

За оградата на българо-турската граница той каза, че съоръжението е било остро критикувано преди година и половина, но сега се вижда, че тези действия са в съзвучие с общите политики на ЕС.

„Когато говорим за предотвратяването на тероризма и екстремизма, образованието е особено важно – гражданско образование и утвърждаване на демократичните ценности. Да не се позволи да израснат в рамките на ЕС хора, склонни към тероризъм и насилие“, препоръча той.

Във връзка с намерението на ДПС да предизвика вот на недоверие Светослав Малинов заяви, че идеята е неудачна за опозицията в България. „Реформаторите застават зад Петър Москов. Всички виждат огромното желание на министъра да реформира здравеопазването, има и подкрепа отвътре – от страна на медиците в Спешната помощ“, заяви той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 5 ГОДИНИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ОТДАВНА ЩЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛ. ЗЛОБАРИТЕ ДА НЕ СЕ РАДВАТ.
8
0
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Дано, ама надали!
7
4
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Другарю, съветският съюз умря, а еврото просперира.Надявам се, че Русия върви по утъпканият път!
6
0
 
5
 
! Отговори
uu преди 9 години
От всичките мисли на уважавания г-н Малинов, разбрах следното: Дами и Господа, както виждате Б-я не може да даде на света нищо друго, освен политици, които я водят от провал към провал. И тъй като не можем да водим самостоятелна политика, нека се натискаме в ЕС, ако може да ни вземат и в Еврозоната, иначе с тези, които се учат на управление на гърба на хората, ептен ще я закършим... Евала, че е така откровен този "български" евродепутат!
5
0
 
4
 
! Отговори
6699 преди 9 години
Добре де като се разтури ЕС ние на къде ще врътнем гъзу?За Русия да забравим защото ги предадохме много пъти;)Путин го боли онази работа за България.ЕС ако се разтури България след 72 часа фалира.
4
2
 
2
 
! Отговори
добре, преди 9 години
ама май е твърде оптимистично.Скоро икономисти предрекоха 7-10 години,най малко.Паживьом,увидем.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А след 5-6 години еврозоната ще я има ли и най- важното ще ли е актуална?!?2
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левът ни вече гони 1,75 за долар. И еврото се срива, до пет години я еврото я долара ще го има.
1
0
 
10
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Дано до 5-6 години ЕС да не фалира като СССР!