Плевнелиев: Ще завършим реформата в съдебната система

Президентът увери Щайнмайер, че сме изпълнили критериите за Шенген
Обновена: 10 мар 2015 18:31 | 10 мар 2015 18:13, Анисия Иванова
43
Плевнелиев: Ще завършим реформата в съдебната система
Срещата на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка БТА

България е признателна за активната подкрепа на Германия за осъществяване на реформите в съдебната система, правосъдието и вътрешните работи. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се срещна с министъра на външните работи на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, съобщиха от прессекретариата на президентството.

„Реформата в съдебната система ще укрепи доверието на партньорите от ЕС, но нейната основна цел е да отговори на очакването на българските граждани за справедливо и ефективно правораздаване“, заяви държавният глава и добави, че страната ни е решена да завърши реформата в съдебната власт.

Още по темата

Президентът посочи, че темата е била сред акцентите в  рамките на проведения месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили и отново изрази очакването си 2015-а да бъде „година на реформи“ по отношение на секторите на енергетиката, сигурността, здравеопазването, пенсионната система и електронното управление.

„Предприетите реформи в съдебната система са предпоставка за подобряване на облика на България пред инвеститорите и за реализирането на повече германски инвестиции и проекти в страната Ви“, заяви министър Щайнмайер.
 
Президентът Плевнелиев подчерта амбицията на страната ни да се присъедини към Единния надзорен механизъм и да бъде приета в преходния валутен механизъм ERM II до поемането на председателството на ЕС през 2018 г.
 
През последните години Германия се утвърди като водещ икономически партньор на страната ни в ЕС, а двустранният стокообмен надхвърля 5 млрд. евро годишно, беше посочено по време на срещата. В страната ни работят над 5000 германски фирми, а германските инвестиции през последните двадесет години се равняват на 2 млрд. евро. Държавният глава открои успешното развитие на компаниите, които работят като доставчици на компоненти за автомобилната индустрия, както и в производството на битова техника. Страната ни е предпочитана туристическа дестинация за германските граждани и годишно 700 000 туристи от ФРГ посещават България. Според президента с въвеждането на електронно управление и създаването на електронен регистър на държавните поръчки ще се увеличи и прозрачността при избора на изпълнители.
 
Плевнелиев подчерта пред Франк-Валтер Щайнмайер, че страната ни е изпълнила техническите критерии за присъединяване към Шенгенското пространство, което се потвърждава и от Европейската комисия и Европейския парламент. Премахването на граничния контрол на летищата е първа възможна стъпка в тази посока. 
 
Изграждането на Европейския енергиен съюз трябва да се превърне в основна задача за държавите от ЕС през следващите години, беше общата позиция на Росен Плевнелиев и Франк-Валтер Щайнмайер. Държавният глава отново подчерта значението, което има фокусирането на енергийната стратегия на ЕС към региона на Югоизточна Европа, който е една от „входните врати“ за пренос на енергийни ресурси към Европа. „Либерализирането на енергийния сектор, енергийната ефективност и  повишаването на сигурността на газовите доставки чрез диверсификация на източниците и маршрутите с изграждането на реверсивни интерконекторни връзки със съседните държави, остават приоритети за България“, заяви президентът.
 
Държавният глава открои усилията на канцлера на ФРГ Ангела Меркел и на министър Щайнмайер за намирането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна. Обща беше оценката, че анексирането на Крим и конфликтът в Източна Украйна е променило средата за сигурност не само в региона на Източна и Югоизточна Европа, но и за всички държави от ЕС и затова Съюзът трябва да „говори с един глас“ по отношение на украинската криза. Двамата призоваха за спазването на сключеното примирие, както и за цялостното изпълнение на Минските споразумения.
 
По време на срещата бяха обсъдени също така процесът на разширяване на ЕС, както и заплахите и засиления бежански поток, произтичащи от терористичната дейност на Ислямска държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД МРАЗИ ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВВРЕМЕ Е ДА ГО ИЗГОРИМ ЖИВ !!!
23
0
 
5
 
! Отговори
андрешко преди 9 години
Заради този ухилен *** ми блокираха фейса,че съм качил една снимка да му честитя осми март и снимката махнаха даже.Ама мене ме боли онази работа,всеки има право да си изказва мнението и ще продължавам да го правя.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***
21
0
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Безспорно има и принципни съдии но те са 1/10 от общата корумпирана пасмина.Ко прлаииим.
20
0
 
22
 
! Отговори
Рапорт даден! преди 9 години
Рапорт приет!Ай ся се разкарай от полезрението ми, че ми се повръща като ти видя физиономията.
19
0
 
10
 
! Отговори
До коментар 18 преди 9 години
Рядко пиша във форума, но сега не се въздържах. Поздравявам те за прекрасния коментар.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам търпение да му видя физиономията, след като ни отрежат за Шенген, пак ще гледа като напикано мушкато.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лигаво мекотело. Още малко ще се напикае от радост, че държи ръката на германеца.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Шенген бе Плевнелиев, та България е НЕЗАКОНЕН член на ЕС и Нато, защото ни приеха без РЕФЕРЕНДУМ, което нарушава конституцията на страната ни и Лисабонския договор за присъединяване, БЕЗСПОРЕН ФАКТ. Всички останали членки на ЕС, са приети след референдуми, до една, а само ние без референдум. Защо, да не би да сме по низши от западните еврогейове и откачалки. Ето този проблем ще отнесе главите на проционистката хунта, която узурпира властта ц България с купуване на гласове и намипулации.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Голем смехНаправо да го заапе за шлифера.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2 И аз не разбрах.
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До "сибирска": "България не става за нищо!" .... Хващай тайгата тогава !
12
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдебната система е последното нещо което ЦРУ все още няма пълен контрол , Съдебната система в България винаги е работила на шуробаджанашка основа..
11
1
 
15
 
! Отговори
Х преди 9 години
Реформата ще бъде успешна ако всичко над 30 години в съдебната система се освободи и на тяхно място се назначават току що завършили студенти.
10
0
 
10
 
! Отговори
Мхм преди 9 години
Ще, ще, ще, ще, ще..... Твърде много "Ще"-та станаха нещо? Айде и някакви резултати да видим.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 2: ....."не разбрах."....Защото си глупав !
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По правилно е: Ще завършим като клиенти на съдебната система! Това е реформа и независим съд, когато подгони тези, които са на власт, а не да чака някой да падне от власт и да го тормози след дъжд качулка. И обратното - колкото и да е подгонен някой, след като стане министър да го оправдаят. Бам ти независимата власт!
7
1
 
18
 
! Отговори
шегаджии преди 9 години
Ще завършим реформата в съдебната система, пошегува се плевела. Вервам ви, пошегува се и другаря Франк-Валтер Щайнмайер.
6
0
 
10
 
! Отговори
ейл преди 9 години
Айриш чобанката пък какво общо има със съдебната система, че ще я реформира, освен, че трябва да е клиент...за дълго...по-бързо...Айде всеки да си знае мястото пък бил той и съпруг на първата дама!
5
1
 
18
 
! Отговори
Голем смех преди 9 години
А бе Роско, какво му крепиш на човека лакътя, я го хвани направо за шлифера.