И офшорките вече могат да имат земеделски земи

НС реши: Въведената през февруари глоба за тези компании отпадна
Обновена: 29 апр 2015 14:40 | 29 апр 2015 14:25, Камелия Цветанова
29
И офшорките вече могат да имат земеделски земи

Вече няма да има ограничение за публичните дружества с участие на офшорки да притежават земеделски земи у нас. Въведената през февруари по предложение на БСП глоба за тези компании отпадна, след като депутатите приеха промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Предложението за публичните дружества и правото да притежават земя беше внесен в последния момент от Реформаторския блок и това предизвика спор в пленарната зала.

Преди това - в петък, отново реформаторите прокараха удължаване на гратисния период за неналагане на глоби по Закона за земеделските земи до 1 октомври, въпреки че първоначалното искането беше датата да е 1 май.

Мотивите на РБ са, че откакто беше решено да се плащат глоби, публичните дружества са започнали да продават притежаваните от тях земеделски земи и то на безценица. От това борсата вече е загубила 100 млн. лв, посочи Мартин Димитров от РБ. По думите му най-потърпевши са частните пенсионни фондове.

"Публични дружества са тези, които се листват на борсата и не могат да контролират кой купува акциите им. Така офшорка може да купи една акция и при това положение дружеството ще дължи глоба - 100 лв. на декар при първо нарушение и 300 лв. на декар при повторно нарушение", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

От ДПС обвиниха РБ и ПФ в лобизъм и попитаха Валери Симеонов какъв патриот е, след като се обявява за продажба на български земи на чужденци. Той пък им отвърна, че като държат на ограничението за собственост върху земеделските земи обслужват "КОЙ и майка му".

От ДПС пък се заканиха да дадат на етичната комисия в парламента депутатите от РБ Петър Славов и Борис Станимиров. Причината за това е, че двамата взеха активно участие в дебата по закона без обаче да декларират конфликт на интереси, какъвто видяха от движението.

Станимиров има акции в редица компании, които се търгуват на българската фондова борса, а Славов има акции в една банка, която също се търгува на борсата, обяви Станислав Анастасов от ДПС.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
2015 преди 6 години
България (не е) for sale (pазмисли след чутите последни новини).
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
******нари, и земята ще ни продадат. За няколко килограма хартия ни разсипахте страната, долни, алчни изчадия
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само се чудя, този който е поставил минусчето на 22, ЗАЩО И ЗА КАКВО ГО Е ПОСТАВИЛ! ЗА ТОВА, ЧЕ НЕ Е СЪГЛАСЕН С ИСТИНАТА? Е, ДА МУ ПОЖЕЛАЕМ ДОБЪР ПЪТ КЪМ РЕСТОРАНТИТЕ ПО еуропката, там миячи на чиниии и тоалетни (с извинение) още приемат!
18
4
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Кого и как ще спреш, умнико? Пиши го всичко бегало! След 20-30 години само прашлясали папируси и манастирски книги, спасени като през Средновековието ще показват, че е имало такава държава на ханове и царе. И е дошло едно продажно поколение, в началото на 21 век, тоето всичко е опоскало, разрушило промишленост и селско стопанство, прокудило младите и разпродало това парче от рая на бандити и мошенници. ТЕ ЗАТОВА НИ ПРИЕХА В проклетия ес, ЗАТОВА,МАЛКИ ИДИОТЧЕТА! КРАЙ,ПОСЛЕДНИЯ ДА ДРЪПНЕ ШАЛТЕРА!
17
3
 
4
 
! Отговори
uu преди 6 години
СРАМ и ПОЗОР !!!!Продават България без пари...Свещената българска земя... Земята на Ботев и Левски... Високи сини планини...Всичко това са ЗА ТЯХ само литературни изрази, без всякаква морална стойност...Да ги спрем докато е време!!!!
16
0
 
2
 
! Отговори
adams преди 6 години
Да си припомним какво се казваше за бг депутата (вогон): "Като чуеше думите ПОЧТЕНОСТ и ВИСОКА НРАВСТВЕНОСТ, той посягаше към речника, а като чуеше, че става дума за много пари, посягаше към Правилника и го захвърляше възможно по-далече. "
15
0
 
4
 
! Отговори
Вал преди 6 години
Военната дуктатура в Португалия през 70-те беше пометена от вълната на протестите. Тогава цялата поземлена собстваност беше иззета от малобройните латифундисти, беше проведена поземлена реформа и земята раздадена на дребни стопани.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са Българския хелсинкски комитет и соросоидната *** да протестират?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските политици, гласували за този закон харесват данъчните престъпления и прането на пари.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изкупят земята, да организираме протести и блокади, за да не могат да я съсипват, и да си върнем земята, а продажниците с нула гласа.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи пенсионните фондове са офшорки, така ли лъжливи ***? Как ли не лъжете за да си обясните лобизма за разпродажба на свещенната българска земя. Дано по-скоро да ви погълне същата тази земя!!!!! Каквото мислите и вършите спрямо българския народ да ви стигне Кънево-Куневи продажнвици.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсни пари с неясен произход и неизвестен собственик, не подлежащ на контрол... това му се вика да сложиш на тезгяха цяла държава... и да я заличиш от картата на света. При тази евтиния може да получиш България на тепсия за джобните на саудитски шейх!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по-долнопробна формация от Разбойническия блокаж на България.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само абсолютно прости хора не виждат че гласувалите този закон са абсолютни слуги на олигархията и врагове на България. Олигархът Валери Сюлейманов за пореден път се класира в соросоидното котило в Парламента. Срам и позор!!!!!!!!
7
1
 
11
 
! Отговори
Дякон преди 6 години
Ха сега по модела на Христо Бисеров- политиците с офшорни компании, липса на контрол, източване на ДДС и т.н.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айдеее, точно това чаках!
5
0
 
17
 
! Отговори
Редарми преди 6 години
Е как няма да реши? Нали повече от половината от управляващите имат офшорки...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предложението за публичните дружества и правото да притежават земя беше внесен в последния момент от Реформаторския блок и това предизвика спор в пленарната зала."По традиция предложения, които ще предизвикат масово недоволство и ощетяват държавата за да се облагодетелства само тесен кръг от хора, се внасят винаги в последния момент. Ето какви продажни престъпнци са РБ.
3
8
 
4
 
! Отговори
селски глупак преди 6 години
Цялата тази поправка, с която се ограничава пазара на земята за чужденци е лобистка, глупава и смешна. Лобистка , защото по този начин идеята е само нашите велможи да печелят от пазара на земята; глупава, защото винаги може да се заобиколи, смешна защото е немотивирана или с абсурдни мотиви....Ще дойде Хасан от Диарбекир, ще купи земята и после ще си я занесе в Турция....ха-ха-ха. В ЕС най-добър пазар е в тази държава в която няма НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ--пр. Холандия.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Офшорките са схеми за източване на ДДС и са извън юрисдикцията на държавата, в която протичат основните й стопански дейности. На какъв принцип е позволено на компании с офшорки да закупуват земя?