На хоризонта: Задават се нови леви партии!

Бедността и неравенството ще ги улеснят, смята Живко Георгиев
29 юни 2015 21:52,
32
На хоризонта: Задават се нови леви партии!
Снимка: архив Булфото

В България със сигурност ще се формират нови леви политически формации. Те ще се родят от самите условия на бедност и неравенство у нас. Тази прогноза направи социологът Живко Георгиев. Той обобщи, че лявото в момента е в криза на всички равнища и възстановяването на диалога между левите партии у нас е един от полезните ходове.

„Сто на сто ще има още леви нови субекти“, каза Георгиев пред БНР. Той обясни, че новите формации вероятно ще се създават без много политическо инженерстване.

Още по темата
„Леви субекти със солидно влияние могат да се родят от самите условия. В България те са доста добра предпоставка за силно влияние на леви идеи. Живеем в едно общество, където ги има всички проблеми, които дават енергия на лявото – вопиющо социално неравенство, растяща бедност, несправедливост, липса на равен достъп до здравеопазване и образование“, обясни социологът.

Според него фактът, че българската левица не е успяла да припознае себе си като решение на тези проблеми, е причината за кризата й. „А не, че десните партии се отличават с особено качествен политически продукт“, каза още социологът.

Живко Георгиев обясни, че има полезни ходове пред лявото, но те няма да гарантират бърз ефект. „Трябва да се възстанови диалогът между левите субекти. Те не са само политически партии, но и модерни лявомислещи хора. Те раждат идеи, но нямат свой форум – нито в реалността, нито във виртуалното пространство, в които трябва да се дебатира“, каза той.

Според него рисковете пред лявото са то да продължи негативната тенденция към загуба на влияние в традиционните си райони и прослойки.

„Проблемът не е само в БСП. Колкото по-дълго отъждествяваме лявото само и единствено с БСП, толкова по-зле за самата БСП“, каза още Живко Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛИЗАШки99% са безгръбначни крадливи животни.
23
1
 
1
 
! Отговори
така е преди 8 години
До РеалистКогато ляво и дясно са обединени в крадливо резултата е един. Самозабравени търтеи, крадци и лъжци се делят на партии за заблуда на народаб
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички търтеи на държавната софра ! Партии от престъпници и крадци ОГЪН ДА ВИ ГОРИ ! Обирджии народни.
21
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Какви леви партии, какви пет лева?В България значими леви партии няма, няма и значими партии в центъра. Всичките значими партии в България са десни. БСП е най-дясната партия от тях, а десни партии са и ГЕРБ, ДПС, НДСВ, Сините в всякакви разцветки и останалите. Това е един от големите проблеми на България - няма конкуренция между лявото, дясното и центъра и това е една от причините да сме много зле през последните 25 години.
20
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Има много млади хора, нечленуващи никъде, които са с така нареченото ляво мислене, тепърва наистина ще се раждат такива формирования, но те ще са и доста по-крайни, и донякъде ще се люшкат и към национал-социализма...
19
2
 
6
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
"На хоризонта: Задават се нови леви партии!"Тоест, започва голямото ляво люспене. Помня докъде доведе това СДС навремето, да се надяваме искрено, че същото ще се случи и с БСП
18
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
До анонименТрябва,наложително е!
17
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Натам вървят нещата.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да говориш за партии когато те не управляват,а само крадат не е ли подигравка с народа?Реалната власт е в олигарската върхушка с парите и партиите са им слуги,инструмент за обиране на народа.Демокрация в България няма и няма и да има скоро ако овчия нрав остане!От 1989 все леви партии ни управляват.Същите са си на власт,но техните деца вече...:(
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живко,майка,да вземете да върнете парите на родителите си!Защо не си признаете,че сте "стадо алчни" партийно-номенклагурни предатели и некадърници?Но-винаги тарикатите носят вода на баламите!А засега- ясна и точна обосновка на горното твърдение: през гугъла: КТО УСТРАИВАЕТ ЦВЕТНЫЕ РЕВОЛЮЦИИ
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече леви партии, толкова по-голяма бедност. Гарантирано.Основната цел на всяка партия е да разшири своята маса от избиратели, това важи в най-голяма степен и за левите партии. Избирателите на левите партии като правило са най-бедните слоеве от населението, така че левите партии нямат никаква полза да направят избирателите си по-богати и съответно по-независими защото автоматично ще изгубят голяма част от поддръжниците си.
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, левите партии са по-социално насочени, отколкото десните. Няма да живееш в разкош, но няма и да умреш от глад, а всичко основно ти е осигурено. Животът ти няма да е лъскав, но няма и да е мизерен, ще можеш да си позволяваш годишни почивки със семейството и няма да се притесняваш за бъдещето а децата си, защото то им е гарантирано тук. Тези партии са ефективни, когато са налице условия за социализъм, защото иначе неуспехът е гарантиран като на демократична партия в соц държава..
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9ako si praveshe tolko usilie i da pomognesh na chovek
11
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другаря Георгиев е изпуснал най-съществения момент, а именно че енергия на лявата вяра дава единствено простотията. Колкото повече простотия, толкова повече леви зомбита. Лявата вяра проповядва кух популизъм, нейното основно оръжие е демагогията. Левите лидери са едни изкусни лъжци, които могат единствено да заблуждават със сладки приказки, неграмотните си последователи.
10
1
 
8
 
! Отговори
рок @ рола преди 8 години
та нали за това им е платено ,да ставаме все по бедни!Все за хората и неговото благоденствие работят политиците ,а бедните се увеличават и мизерията нараства : - О
9
4
 
11
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Беден, глад, с единствена перспектива да умре... и продължава да галсува за десни и неолиберастни партии... Септември ще бъде май...
8
1
 
6
 
! Отговори
AS преди 8 години
До антиЕСНикога, тя е партия на новите капиталисти, родени в недрата на БКП - това е отговор и на евентуален въпрос за същността на партията-майка.
7
0
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Разликата между "леви" и радикали е точно 96'та.Едните ограбиха собствения си народ а другите ще се появят за да го пазят. Няма друг път.
6
0
 
12
 
! Отговори
антиЕС преди 8 години
че кога БСП е била лява партия?
5
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Харесва ли ти докъде докараха "новите радикални партии" съседна Гърция?Ако ти харесва и искаш и у нас пак криза като в 1996-та - прав ти път !Избирай новите пионки на ДС !