Какви са задачите пред новия социален министър?

Експерти искат по-адекватни демографски и семейни политики
Обновена: 12 май 2016 11:47 | 12 май 2016 11:30, Анисия Иванова
7
Какви са задачите пред новия социален министър?
Архив: Булфото

Бисер Петков, Томислав Дончев и Тотю Младенов - това са имената, които се въртят в медийното пространство като кандидати за поста на министър на труда и социалната политика.

Няма да се направи грешка с избора, на който и да е от тях. Това са хора, които са доказали с дейността си, с компетентността си, че могат да се справят. Зад тази теза се обединиха бившите социални министри Христина Христова и Йордан Христосков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според Капка Панайотова от Център за независим живот бъдещият министър трябва да бъде решителен компетентен, почтен, порядъчен човек, който да може да проведе дълбока реформа, която отива далеч отвъд от ТЕЛК-овете и инвалидните пенсии.

Още по темата

"Министър Тотю Младенов вече има история, която е белязана с неуспешната деинституционализация и похарчени милиони за нищо. Г-н Дончев показа от своя страна, че владее инструментариума на европейските фондове. Няма и индикации, че е непочтен човек, образованието му е философия с хуманитарни науки, така че би трябвало да е съпричастен. Нямам предпочитания, но едната кандидатура не е толкова позитивна", коментира от своя страна Панайотова.

Пред новия министър има много тежки задачи, категорични са Христова и Христосков.

По думите на Христова Калфин е стартирал пенсионната реформа, а не я е направил - остава да се реши въпросът с ранното пенсиониране, инвалидните пенсии и ТЕЛК-овете.

"Ранното пенсиониране беше решено по най-лошия начин. Тоест компромиси със синдикатите и вместо да ограничаваме ранното пенсиониране, разширихме полето. Там ще имаме много големи неприятности и дефицити. Остава нерешен и проблемът с капиталовото пенсионно осигуряване", добави Христосков.

Необходими са и по-адекватни демографски и семейни политики, категорична е Христова. По думите й остават въпроси като втората година на майчинството, услуги за деца в семейството, детските ясли, градините и почасовото гледане.

Нерешен остава и проблемът със заетостта и безработицата в България, подчерта още Христова. По думите й тревожна остава структурата на безработицата у нас.

Тя цитира и данни на НСИ, според които 60% от регистрираните безработни са трайнно такива, 14% са хора с висше образование са безработни, а 17% са младите хора, които не могат да намерят първа си работа. Според нея трябва да има сътрудничество между социалното министерство и МОН, защото началната стъпка между образованието и първата работа е трудна.

Социалният министър трябва да бъде социално чувствителен човек към проблемите на хората, подчерта тя и добави, че социалната политика е политика за подобряване на качеството на живота на хората.

"Министър Калфин се осмели да каже А, но не и Б, защото А-то беше ТЕЛК-овете и пенсионния елемент на уврежданията, а цялата реформа е нещо много по-сложно", посочи от своя страна Панайотова. Тя смята, че политиката за хората с увреждания в България е архаична.

Според Христова обаче това не е така и имаме един съвременен закон за интеграция за хората с увреждания. По думите й проблемът в тази област е заетостта и интегрираното образование.

"Политиката за хората с увреждания трябва да бъде по-незабележима, без да вдигаме много шум. Основното е заетостта - хората трябва да разберат, че работата е основното нещо, което ги интегрира в обществото и преодолявайки всички пречки, могат да бъдат доволни с работата си. Всички помощи имат допълваща роля, а ние наблягаме на тях като на основна роля в живота на тези хора, а не работата", коментира и Христосков.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Задачата е незабавно премахване на всички глупости които сътвори Калфин и връщане на точковата система за пенсиониране.Увеличаване двойно на вноските за пенсия от работодателите.Двойно увеличавене на мин. пенсия и раб. заплата.Ако направи това, ще го изберем за президент.
6
3
 
4
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 5 години
Да се въведе ограничение за получаване на помощи като в САЩ. Един човек има право на помощи за целия си живот до 60 месеца (5 гидини). Ново преосвидетелстване за инвалидни пенсии, ако трябва да наемат лекари от чужбина. Познавам много болни със завишен процент на инвалидност - след подкуп, разбира се.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата на соц. министърът е да продължи да изпълнява плана РАН-ЪТ! В противен случай едни хора ще му дръпнат шалтера. Дано сте разбрали че всичко което се случва на тази мутренска територия няма нищо общо с вас и избраните ви селенжъри! Тези за които си мислите че ги избирате и очаквате да ви оправят стандарта на живот от тях нищо независи. Това ако още не сте го разбрали жална ви майка! Тези селенжъри в парламата са там само заради келепира. Продължавайте още 26 години да си мислите същото!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
задачите са си все същите, ама още никой не е седнал да ги решава
3
0
 
9
 
! Отговори
ОП преди 5 години
НИЩО РАЗУМНО НЯМА ДА ИЗМИСЛИТЕ..НАЙ МНОГО СХЕМИ С ДВА, ТРИ, ПЕТ СТЪЛБА НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОСИГУРЯВАНЕ И УВЕЛИЧЕНИ ОСИГУРОВКИ И СЛЕД НЯКОЯ ГОДИНА СЛЕД, КАТО СЕ ОКРАДАТ ДА СЕ КАЖЕ ,ЧЕ НЕЩО НЕ Е ОБМИСЛЕНО..А ТО ЩЕ СИ Е ЧИСТА КРАЖБА.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност тези ранно пенсионирани вземат най-високи пенсии, почти тавана. И най-много години ги получават. Защо така? Другите хора от 3-та категория трябва да работят до гроб /до 65 годишна възраст/. И никой не им дава дори 2 заплати при пенсиониране, а камо ли 20 заплати накуп. Откъде идват тези пари? --- От този, който работи до гроб за мижава пенсия. Друг хем се пенсионира млад, хем огромна пенсия, хем 20 заплати накуп.
1
0
 
4
 
! Отговори
Bus преди 5 години
Chestito na novia sultan!:-):-):-)