Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!

Президентът видя "грандиозен план" за подмяна на историческата истина
570
Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!
Снимка: Президентство

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

На остров Персин той участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. "За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи", посочи Росен Плевнелиев. "Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава.

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. "Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

"Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. "Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си", каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
366
0
 
0
 
! Отговори
вторник преди 7 години
До МъдрецТАка е... Голям % *** с пагубно русофилистично мислене и ***, живеещи в 19 век останаха в Родината ни България. Другите, по-свестните я напуснаха, така че радвай се на подкрепата от тукашната ***!
365
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mnogo tochno izkazvaneimash uvajenia...__________________________a niakoi oligofreni vse oshte se preklaniat pred portreta na taka narecheniat "tato"-praveshkiat dolen selianin komunista koito porobi naroda sii sluguva na nai kovarniat chovekoubiec v istoriata-stalin i brejnev
364
0
 
5
 
! Отговори
бави но не забравя преди 7 години
от Божието наказание никой ама никой не е избягъл
363
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това са думи, на човек, чиито баща беше щатен орг. работник и зав. сектор "Пропаганда и агитация" в Благоевградският ОК на БКП, майка - номенклатура на ОК на БКП и председател на СБУ в Благоевградски окръг.Той самият член на БКП, щатен орг. работник на ОК на ДКМС Благоевград и номенклатура на ОК на БКП!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Тия в Персин сигур се обръщат в гробовете ....
362
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роске изтрещя напълно.Къде сега ти се сети за Комунизма.Ти за пет години направи повече бели от 45 г комунизъм.През този комунизъм заводи, аец, предприятия та дори и земята на коя тиква бяха.Сега ти си един от тези олигарси -мафиоти които взеха всичко.Къде е приватизацията и колко хора се облажиха от нея.Как купихте всичко построено през този комунизъм
361
2
 
4
 
! Отговори
teo преди 7 години
Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, ЗАЩО СЕГА КОГАТО СИ ОТИВАТЕ ПОВДИГАТЕ ТОЗИ ВЪПРОС, А НЕ КОГАТО ЗАСТАНАХТЕ НА ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ТРОН??? С ТОВА ПОКАЗВАТЕ , ЧЕ И ВИЕ ИМАТЕ ВИНА КОМУНИСТИТЕ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ БЕЗНАКАЗАНО ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА, ИЗВЪРШВАНИ СРЕЩУ НАРОДА БЪЛГАРСКИ!!! БСП И ДПС ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН!!!
360
0
 
1
 
! Отговори
Аман от лъжи! преди 7 години
Източник:https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Концентрационен_лагер
359
0
 
3
 
! Отговори
Аман от лъжи! преди 7 години
"По време на участието на България във Втората световна война, прогерманското правителство създава система от концлагери, в които депортира противници на политиката си, а по-късно и военнопленници[източник? По-известни лагери са Еникьой, Гонда вода, Свети Кирик, о-в Св. Константин и Елена. По същото време се създава и лагерът на остров Белене, използван и по време на тоталитарното управление след 9.9.1944 год.
358
0
 
4
 
! Отговори
Историята помни преди 7 години
Гонда вода е концентрационен лагер, създаден през януари 1941 година с постановление на Министерския съвет 3 в едноименната местност в Родопите. Намира се на 6 7 km от Асеновград и преди съоръжението се е ползвало като летовище за деца. В лагера са затваряни дейци на Българската работническа партия, Работническия младежки съюз и други противници на политиката на правителството на Богдан Филов.
357
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПЪК НА ДЕМОХРАЦИЯТА ВСИЧКИ СА НАКАЗАНИ ЩОТО.
356
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МъдрецНе вярвай на "самоотвода", това е само "димоотвод". Тоя в предпоследния момент ще го самокандидатират, и повторно ще го самоизберат. Не се ли сещаш по чия инструкция и с чия подкрепа? Ние пак ще сме неми зрители и ... изпълнители, защото сега по закон трябва задължително да гласуваме. И ще ни убедят, че той трябва да е. Защото е много активен, евроатлантически себеотдаден, верен. Не виждаш ли как се е разтърчал от две седмици с по 2-3 мероприятия на ден из БГ и света. Като махало.
355
2
 
4
 
! Отговори
До анонимен 451 преди 7 години
ДО 451 ..... Почвам да си мисля , че малко са избили ! Трябвало е повече ! ..... КАКЪВ КОМЕНТАР ??? КАКВО ПАДЕНИЕ НА ЛИЧНОСТТА НА БЪЛГАРИНА ... ТАКИВА ЛИ ИДИОТЧЕТА СЕ РАЖДАТ ДНЕС ??? НА ТАКИВА ЛИ ПРОСТАЦИ ЩЕ РАЗЧИТАМЕ УТРЕ ??? ТАКИВА ЛИ *** ВЪЗПИТАВАМЕ ??? СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ ...
354
11
 
3
 
! Отговори
Високо високо преди 7 години
ТРАГИЧНО Е ПОЛОЖЕНИЕТО ЗА БЪЛГАРИЯ ... КАТО ВИ ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ , ВИЖДАМ , ЧЕ МНООООГО ОТ ВАС СТРАДАТ ОТ СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ ... МНОООГО СТЕ ЗАОБИЧАЛИ ПРЕСТЪПНИКА И ПОРОБИТЕЛЯ СИ И ДЕ ЛИ ГО ВЕЛИЧАЕТЕ И ПЛЮЕТЕ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО ... БРАВО НА ПРЕЗИДЕНТА , ЕДИНСТВЕНИЯТ НОРМАЛЕН ПРЕЗИДЕНТ В ТАЯ ДЪРЖАВА ...
353
2
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Плевньо, тая реституция, която си направиха след 10-ти ноември наследниците на бившите царедворци и виновници за участието ни във втората световна войно на страната на Хитлер и Мусолини, са им достаъчна компенсация. Да не ги оплакваме чак толкова, не са били нито демократи, нито борци за права и свободи. Терорът го започнаха те по време на деветоюнския преврат, това е било началото. Историята е такава, каквато е, не може да се избира от нея само това, което ни изнася.
352
3
 
13
 
! Отговори
Мъдрец преди 7 години
Чувал съм от стари хора,че змията,когато умирала,най-силно хапела!Добре,че си направи самоотвод,иначе не виждам как щеше да спечели втори мандат при тази " всенародна любов и обич",които се леят,като водопад от по-долните коментари!?!?!?
351
2
 
1
 
! Отговори
Aloo преди 7 години
До АспарухКой е по-*** и кой е повече крал от плювналиев и боко а дали е крал и убивал поръчково повече от пасито?
350
2
 
10
 
! Отговори
Край преди 7 години
Всъщност Плевнелиев не е виновен - виновен е тоя където му пише листчетата. човека това са му написали -това ни чете - той това си може и това си знае.
349
2
 
5
 
! Отговори
Глас народен преди 7 години
Еееехх какви времена бяха само когато др.Масларова му издаде първшят лиценз за износ на бели роби в Германия ,а той милият им крадеше половината от заработеното.Господ дава на всеки му заслуженото ,гн.президент,рано или късно ,но очевидно вие не си извадихте поука та има още много да страдате!!!!!!
348
1
 
5
 
! Отговори
начало преди 7 години
До Плевнелиев достоен пРазсмях се с глас!Благодаря за написания от теб виц!!!
347
0
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Плевнелиев през КТБ откраднаха политиците 4млрд лева от българския народ - ти си трайкаш. За какви престъпления на комунизма ще ми говориш 30г. по-късно. Много си решителен и със железен характер.