Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?

US-президентът е с най-висока заплата. Премиерът ни – далеч зад него
12 авг 2016 16:22,
111
Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?
Снимка: архив БТА

Обама, Меркел, Борисов... Кой колко взима?

И световните лидери, подобно на останалите хора, взимат малки и големи заплати. Едните получават солидни постъпления всеки месец, други пък – нищожни. В зависимост от страната, която управляват.

На първо място в класацията на държавниците с най-високи заплати е американският президент Барак Обама. Той получава 400 000 долара на година, информира СNN Моnеу.

На второ място е канадският премиер Джъcтин Tpюдo с 260 000 долара годишна заплата.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел е трета с 242 000 долара. В петорката влизат още японският премиер Шиндзo Aбe с 241 250 и президентът на Република Южна Африка (или ЮАР) Джeйкъб Зyмa с 206 600 долара.

В десетката са още френският държавен глава Франсоа Оланд (198 700 долара), британската премиерка Тереза Мей (186 119), руският президент Владимир Путин (137 650), италианският премиер Матео Ренци (120 000) и бразилският президент Дилма Русеф, срещу която в момента върви импийчмънт, (103 000 долара).

Къде е българският премиер? Месечната заплата на Бойко Борисов според последните информации е 4770 лева. Това прави 33 176 долара на година. Само за сравнение американският президент Барак Обама получава 33 333 долара на месец. Така излиза, че дори месечната заплата на американския президент е по-висока от годишната на българския премиер.

По последни данни президентът у нас взима 5600 лева заплата. Така излиза, че Росен Плевнелиев получава 39 529 долара на година.

Заплатите на Борисов и Плевнелиев са по-високи от тази на индийския премиер Hapeндpa Moди (28 800) и китайският държавен глава Cи Цзинпин (20 600 долара).

Наскоро премиерът се възмути от нивото на заплатата си и от това, че има държавни служители, които взимат повече от него. Скандалът избухна след като стана ясно, че здравна чиновничка е взела 10 000 лева заплата за месец март заради извънреден труд.

"Поне 10 000 лв. трябва да е заплатата на министър-председателя", коментира по този повод Борисов. Тогава той нарече "върха на популизма" това, че възнаграждението на министър-председателя е 4000 лв., защото всичко опира до него.

Борисов обаче обясни, че нито той, нито ГЕРБ ще предложат увеличение на премиерската надмица. Той все пак обясни, че не било справедливо в държавните дружества и някои ведомства с еврофондове да вземат повече от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов -от всяка сделка по 20%
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще ги стигнем хамериканците !
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко не взема те му дават комисиона за всяка отрязана лента по 1 000 000 !
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Само питамТоя пък запрограмиран *** все Путин му на краставия език! Ми *** го питай бе, като толкова те интересува. Мyхъл пyхльов спрегнат, де го чyкаш, де се пука - що не питаш за цар Дарий бе, спечен мозък. Не си вършиш работата, за която ти плащат, предизвикваш обратното на това, което очакват от теб. Или си много т.ъп или си в зоната на здрача. И в двата случая не ставаш за ***. Тая работа е за умни хора.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, ха, ха! Ега ти президентската заплата на Обама. Че той получава по-малко от нашите банкери, те вземат по над 60-70 000 лева на месец, а Обамата - 33 000 $. това като заплата, за доходите на нашите не говорим!Имало, казват, и управители на болници с по 50-60 000 левчета на месец. Ех, ЮСА, ЮСА-А! Прати си президентите у нас, да се понапечелят, живот да живнат, държите ги там като бедняци, децата им работят келнери. Как ще ни стигнете, а?
69
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Не се заблуждавайте! Най-много взима бат ви Бойко, защото взима %.....от каквото се сетите!
68
0
 
5
 
! Отговори
цуци преди 7 години
Статистиката е като банския костюм - показва основното, но скрива най-важното.
67
0
 
3
 
! Отговори
Скарлет преди 7 години
Докато по финансовите върхове се води таэи битка эа престиж и реална власт, светът остава в КАПАНА НА КРИЭАТА!!!
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A koi kolko krade ???
65
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 7 години
Българските държавници имат заплата за парлама... и не им пука колко е защото не живеят от заплата
64
1
 
2
 
! Отговори
така си е преди 7 години
Няма да я поиска, защото тези които са Турци тука са Българи там. За него е по-добре Турци тукар отколкото Българи там.
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тоя утре ако Ердоган му пойска автономия за турците у нас, ще я даде веднага .Туркуман .
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Само питам Луд умора нема . Че и си вярва . Нали бяхя в Холандия ,Франция,Германия ,женени за холандец ,французин,учили в Англия Откога измисли и Швейцария .Прав е Комундела от Банкя .Аз съм *** и вии сте прости.
61
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой колко е скътал в мазето на къщата си в големия сейф?
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно ми е и колко пари взима за командировъчни, дрехи и т.н, щото с тях може и да стигат 10те бона, за които мечтае
59
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важно колко взима Обама и Борисов. Важно е колко взима един обикновен човек в Америка и колко
58
1
 
10
 
! Отговори
:))) преди 7 години
Как разбраха премиера Борисов в Турция - заглавие вести" Вестник Стар пише: Борисов: Главите на всички от ФЕТО ще бъдат дадени на Турция. В текста, който е като преписан от в. Сабах, се уточнява, че премиерът на България днес е отхвърлил медийните нападки и реакции по повод предаването на Абдуллах Бююк."------------Ква заплата за ББ, бре? Преди Меркел не го бе разбрала, а сега и турските вестници неправилно го разбрали!? Т.с отнова ББ вкарва България в междудържавен / БГ-Турция/ сканда
57
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Искам да попитам Борисов, който постоянно дава някакви милиони за това, за онова, за игрище, за зала."Обяснението е много просто, Борисов е като Исус Христос- взема няколко хляба и храни хиляди хора с тях, взема 5000 лева заплата и дава няколко милиона лева за проекти.
56
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А пък от както се сдобихме и със 5 работодателски организации,които гледат само как по-ефективно да експлоатират работника,мога само да ви кажа : Ай,честито.
55
0
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А сега напишете колко взема средно статистическия американец,германец и българин .и за да стане картинката ясна,напишете колко българи биха се радвали и на средна работна заплата,защото получават минималната -430 не долара,а лева.