С парите от ЕК: Слагат катинар на лагера в Овча купел

Страната ни ще има капацитет да посрещне 10 000 бежанци
Обновена: 21 сеп 2016 13:23 | 21 сеп 2016 13:22, Вера К. Александрова
31
С парите от ЕК: Слагат катинар на лагера в Овча купел
Снимка: архив, Булфото

С една част от средствата, които Брюксел ни отпуска за справяне с бежанците, ще бъде затворен един или повече от бежанските центрове в София. Това обяви зам.-вътрешният министър Филип Гунев.  

Той отказа да уточни кой ще е центърът, защото това щяла да реши Агенцията за бежанците. Според депутати обаче става дума за лагера в Овча купел. Именно той стана причина за покачване на напрежението в квартала заради информация, че бежанците чупят коли на жителите в района.  

Гунев обясни, че изнасянето на бежанския център ще стане до една година. Все още не е решено къде ще бъде разположен той.

Още по темата

Зам.-министърът на МВР дойде в парламента, за да предостави разбивка за какво точно ще отидат 160-те милиона евро, поискани от Брюксел. По-рано днес лидерката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че те се дават за нови бежански лагери, които да превърнат България в буферна зона за бежанци.  

"От тези 160 млн евро, които правителството договори с ЕК, 80% са за охрана на границата и 20% са за подпомагане на Агенцията за бежанците и други институции, които имат отношение към справяне с бежанската криза", каза Гунев.  

От 80-те процента, които са около 130 млн. евро, най-голяма част ще отиде за техническо оборудване - автомобили и различни системи за наблюдение на границата. "Въпреки че строим ограда и нови пътища, за да може да се охранява ефективно, са нужни и други технически средства, високопроходими автомобили, системи за нощно виждане, камери, сензори", обясни Гунев. Около 5 млн. евро ще отидат за текущата издръжка на служители по границата. В момента там са командировани допълнително 800 души.  

45 млн. евро са поискани за разширяване на двете важни системи за охрана на границата. Едната е интегрираната система за граничен контрол, която към момента е 90 км от границата. Те са опасани с над 500 камери, които хващат прескачащи или доближаващи мигранти. "Предложението ни е тази система да обхване цялата граница", каза зам.-министърът.  

Другата важна система е tetra система, която позволява комуникация между служителите в граничните райони, където няма GSM-покритие. Друго от исканията е за 36 млн. евро за кораб за Гранична полиция.  

Другите около 35 млн. евро са за допълнителни дейности за "обгрижване на бежанците и нелегалните мигранти". Те са в две категории - едната няма право на убежище. За тях са предвидени по 2 млн евро за доброволно връщане. Тази година 400 са се върнали доброволни.  

Друга част от тези 35 млн. евро са за разширяване на центровете от затворен тип. Това е свързано с промяна на профила на мигранта. До миналата година се говореше за семейства, а сега за млади мъже, отговарящи на профил икономически мигранти. Затова се предвижда програма за обособяване на центрове от затворен тип.  

Средства са предвидени за допълнителен център към Дирекция миграция. Други средства са за центъра в Пъстрогор, който ще бъде обособен като център от затворен тип.  

"Допълнителни средства ще бъдат отделени за изграждане на три кризисни центрове. Те са временни, мобилни и ще бъдат най-вече фургонни селища", каза още Гунев.  

Те ще бъдат около 500 и ще се предоставят на Гражданска защита. Те ще са необходими в случай на кризи, независимо на коя граница, да служат като преливник на центровете на Агенцията", обясни зам.-министърът. В тях ще могат да се поберат около 3000 бежанци и така общият брой на бежанците, които ще имаме капацитет да посрещнем, ще е 10 000.  

"Поискахме пари от Комисията и за изнасянето на един от центровете в София", каза още Гунев. Той обясни, че социалното напрежение около него се е повишило и трябва да се вземат мерки. По-късно той уточни, че предстои да се затвори "един или повече от центровете в София".
 


31
Още по темата: бежанциЕСФилип Гунев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MIGRANTA ISKA RABOTA NE DA E NA POMOSHTI.! SATOVA PRAVITELSTVOTO VSIMA PARI OT ES, AKO ISKA DA SI NYAMA GLAVOBOLIE. 1.V TESI SLUJHBI TRYABVA SERIOSNI HORA AKO NYAMA DA VSEMAT OT TYAH. 2' Da NAPRAVYA SELEKZIYA NA PROFESII. 3. Vseki korumpiran VRUSHTA PARITE I SHUT OT SAD.
22
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ще строят лагери.Това означава за ***: Заповядайте в България.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е продал България и ще ни превърне в ГОРЕЩА точка за нелегалните мигранти
20
0
 
28
 
! Отговори
Некъф луд преди 5 години
Със 80% от парите ще оборудваме отлично посрещачите на ислямистите а с другата част още центрове за да имаме къде да ги настаняваме. А бе ей продажни шизофреници, връщайте парите на баба ви Меркел и да си ги навре от зад и изградете бетонна ограда на границата ни с турция и да се приключва с тоя проблем.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оградата на границата от златна тел да беше, щеше да е по-евтина!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ЗАДЕЛЯТ ЧАСТ ОТ ПАРИТЕ И ДА ОРГАНИЗИРАТ ЧАРТЪРИ С НАЙ-ГОЛЕМИТЕ САМОЛЕТИ ДО КАБУЛ. КАТО НАПРАВЯТ ТРИ КУРСА С АФГАНИСТАНЦИ И НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА ДА ПРИПАРИ ДО БЪЛГАРИЯ.
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВИКТОР ОРБАН КАЗА: България ще бъде буфер на европа срещу бежанците.от брюксел казаха същото.КАКВО ЛИ ЗНАЧИ ТОВА?
16
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако премахнат лагера в "Овча купел", моментът за организация на хората поне на местно ниво е перфектен! Ако се разчуе, че някъде строят или правят нещо, да се действа овреме и да не се допуска ново строителство! Ще се разчуе, няма начин! Успех!
15
2
 
23
 
! Отговори
Цецо Апартаменто преди 5 години
Другарят Гунев обясни, че изнасянето на бежанския център ще стане до една година. Бежанците ще бъдат настанени в безбройните апартаменти, собственост на Цецо Апартаменто.
14
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина. Направете новия лагер до границата с Турция на поне 150км от най-близкото селце. Като им писне да могат лесно да си заминават.
13
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА УПРАВЛЕНИЕ Е НАЙ-ЛЪЖЛИВОТО!!САМО БУДАЛИТЕ НА БУДА МУ СЕ ВРЪЗВАТ!!!СЪЩОТО БЕШЕ И С КТБ БУДА КАЗА НЯМА ДА Я ФАЛИРАЛ А ТОЧНО ТОВА НАПРАВИ МОЖЕШЕ ДА Я УДАРЖАВИ!!!
12
0
 
44
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Неофициалната версия също я разбрахме.Ще строят нови лагери,но на други места.Вместо да пазят границата и да не ги допускат,ще им строят лагери.Най-добре е с тези пари да ги качват обратно на самолета и откъдето са дошли.
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А катинар на лагерите във Военна рампа и Враждебна кога ще сложат?
10
2
 
26
 
! Отговори
Kapsize преди 5 години
И колко млн. евро отиват в джобовете на управляващите, освен всички тези разходи?
9
3
 
47
 
! Отговори
ined преди 5 години
ГЕРБерастите от 160 молиона евро ще купят катинари за 100 лева, другите ще ги "усвоят"
8
1
 
49
 
! Отговори
Ъ?! преди 5 години
ЕС много бързо даде тези пари?! Официалната версия разбрахме. Каква е неофициалната? Айде не се заблуждавайте че ЕС току така ще даде толкова пари за нула време!
7
0
 
46
 
! Отговори
Българина преди 5 години
А Харманли и Хасково не са ли част от България? Ако е така кажете че да знаем кой предател да му разкажем играта...
6
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...с част от средствата, които Брюксел ни отпуска за справяне с бежанците, ще бъде затворен един или повече от бежанските центрове в София.Уточнение: Ще бъдат отворени нови лагери за около 40 000 мигранти, които ЕС ще ни върне. Апартаменти с добро изложение, ток и вода/безплатно/, климатици, фитнес, детски градини и площадки и пр.
5
0
 
36
 
! Отговори
Егати! преди 5 години
Катинар за 160 мульона!
4
0
 
24
 
! Отговори
Луцифер преди 5 години
Останалите след това.