Искаме стабилно, нормално правителство. Възможно ли е?

Има желание да се смени системата, смята социологът Кънчо Стойчев
25
Искаме стабилно, нормално правителство. Възможно ли е?
Снимка: Олег Попов; Dnes.bg

Трябва да има стабилно управление в рамките на това НС предвид предизвикателствата, но въпросът е дали може да се случи. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров в "България сутрин".

"Принципът на статуквото не е променен. Продължава да има очакване за силно, по възможност харизматично удържащо лидерство, което да обере тревогата и някак си да продължи да ни позволи да прекарваме в приятна дрямка, наблюдавайки от безопасно разстояние драмата, която се вихри около нас", добави Александров.

Преди да мислим дали нещо е стабилно, трябва да видим дали е нормално, добави от своя страна в студиото на Bulgaria ON AIR социологът Кънчо Стойчев.

"Моето мнение е, че не е нормално на 13 души от РБ да се даде от 240 – за какво представителство става дума. Това не е нормално. Може да се създаде правителство, но това, което се случва не е нормално", смята Стойчев.

Има много силно очакване да се въведе мажоритарен вот, който никой не е наясно какво означава, но в крайна сметка изглежда като нещо народно и желано, коментира още Александров. По думите му, ако искат да продължат да играят този танц и да очакват тази пиеса, политиците са длъжни да се съобразят с него.

Стойчев очаква политиците да се фокусират върху приемането на ново законодателство в областта на изборите. "Цялото това туткане и суетене е свързано с желание тази система да бъде променена. Това обаче не е желанието на българският народ, който не разбра за какво гласува", добави той.

Всичко, което наблюдаваме е желанието да се смени системата и да се спечели с нови правила, заяви Стойчев. Според него проблемите в България не се дължат на избирателната система, те са други.

Експертите коментираха и убийството на руския посланик в Анкара, и инцидентът, при който камион се вряза в Коледен базар в Берлин.

"Радикалният ислям не е просто бандитство или просто криминална дейност. Има огромен заряд тази идеология. Не става дума за борбата с трафиканти, тук има кауза - правилна или не, има кауза, макар и да е срещу нас", заяви Стойчев.

"Всеки един политик може да бъде ефективен за държавата, обществото и народа си, само и единствено, ако в главата му доминират общностните ценности. На този, който започва да доминира Аз-ът, резултатите са такива. "Аз-лидерството", а не "Ние-лидерството" отключва тези проблеми", добави той.

Гъстотата на атентатите до такава степен нарасна, че започваме да развиваме типичните психични механизми за нещо нормално, коментира и Александров. Според него това е един парадокс на избирателната демокрация. "Колкото по-разпасан и самонадеяно влюбен е един политик, толкова повече шанс има да бъде харесван по линията на нарцистичната идентификация с много големи групи", добави той.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз искам червените шамани да си ходят на игрището за голф и да си търкалят топчето....
15
0
 
4
 
! Отговори
АнтиЕС-АнтиГЕРБ преди 3 години
До Анонимен

Щото Началника му се яви насън и го подлегна с шамарите. На сутринта, Борисов, дълго пра гащите си.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителство си имахме, избрано по нормален начин. Така и не стана ясно защо страхливеца Борисов реши да предизвика криза, да се тръшка и плаче по медиите. Реши да ни тропа с крак като малко момиче "изберете ми цецка, изберете ми цецка" Време е някакви по сериозни хора да бъдат премиери
13
0
 
13
 
! Отговори
Дядо Ламби преди 3 години
"Нормално правителство" не се прави с крадливи политици-национални предатели.Болшинството от нашите политици са баласт-ра.Като добавите и "Обединените патриоти",които едно говорят,друго вършат-надайте се за нормално правителство.Някой от вас вижда ли до сега нещо нормално в цялата ситуация? Алчни за власт,безскрупулни и вредни за страната ни.Политическото им шоу отново ще е за наша сметка,а ние нещастниците плащаме всичките им сметки.
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам, колко от вас вярвате, че сегашните крадливи, лъжливи и алчни политици ще се променят и изведнъж ще работят за доброто на страната ставайки отговорни и с отворени умове в 21 век с интерес към цялостното развитие на страната, а не живеещи още м/у 15-ти и 20-ти гледащи само личните си итнереси?
11
3
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРЧЕ преди 3 години
До Анонимен
Ами това е чудесно бе пич.Четеш прогнозата на Стойчев и действаш точно на обратното и печелиш.
10
9
 
4
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 3 години
Всички във форума сте серсеми,които не сте оъ ДПС
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Олигархията и Задкулисието от 9 кладенци вода ще донесат и накрая пак ще ни кажат, как Борисов нямал алтернатива, било заради стабилността, доброто на България и ... бля, бля, бля ...
8
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
хората забравиха какво причини сдс на бьлгария от 1992 г до сега блеете
не мислите какво ни очаква от тези крадци
7
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Колко по-хубав щеше да е животът,ако ви нямаше.И без това се живее тежко,а като ви гледам,става още по-тежко.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо все още наричат Кънчо социолог, а не социалист?
Досега е познал 0% от каквото и да е социологическо, 100% от прогнозите бидейки в полза на БСП.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bratq da go nachukame na bokluci kato Ovcharov,ninova,Dogan
4
16
 
4
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 3 години
Само ДПС ! Г-н Доган ще ни спаси. Виновните за възродителният процес на бесилото.
3
4
 
15
 
! Отговори
Данте Алигиери преди 3 години
..случи ли се това правителство - надежда всяка тука вие оставете..и за управление напролет only на БСП се гответе...
2
21
 
10
 
! Отговори
НЕ на БСП и ДПС ! преди 3 години
Не е нормално БСП и ДПС да идват отново на власт с техните изтъркани и до болка познати лозунги за НОВА ПРОМЯНА! Въобще не слушайте тези платени, пишман-социолози!
1
1
 
33
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Нормално правителство се прави от нормални политици, такива в НС в момента няма.