Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми

Радев бил на "зелен светофар", дано не допуснел големи грешки
225
Бъдещето на Плевнелиев – сред хората, в читалища и кръчми
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

След като официално предаде властта на новоизбрания президент Румен Радев на 22 януари, Росен Плевнелиев няма да се откажа от активната работа за бъдещето на страната.

Само че няма да прави партии, да влиза в политически проекта, а ще тръгне сред народа.

"Това е моята перспектива. Аз продължавам да служа на народа, има много смислени начини за това. Ще ходя по читалищата, по университетите, ще си говоря с хората. Ще бъда активен в международен план. Ще пиша книги. Ще бъда съветник, ментор. Ще ходя, ако щете, и по кръчмите, ще си говоря с хората по друг начин. Аз постигнах в живота си достатъчно. Няма нужда да се доказвам вече на когото и да било. За мен една думичка е много важна. И тя не е "сила", не е "власт", а е "смисъл", каза той в интервю за "24 часа".

Макар и да признава, че мандатът му е бил доста труден, според Плевнелиев той се е справил добре като държавен глава.

"В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Аз си тръгвам с високо вдигната глава, доволен от свършеното. Влязох в политиката, защото си обещах да дам. Дадох много - и като министър, и като държавен глава. Дадох, но не взех", каза той.

Плевелиев се похвали, че за първи път държавен глава минава през три парламентарни кризи и прави две служебни правителства в един мандат, инициира референдум, не назначи нито един посланик или служебен министър, агент на ДС, промени изцяло приоритетите в българската енергетика - от "Голям шлем" с 3 изцяло руски проекта, от които българският народ нямаше да спечели нищо, към 3 смислени приоритета: енергийна диверсификация, либерализация и ефективност.

Въпреки че на моменти през годините е влизал в спор с премиера в оставка Бойко Борисов, държавният глава твърди, че отношенията между двамата са били дори приятелски.

"Нагледали сме се на противопоставяне, на политици, вкопчили се във властта, които искат от тях да зависи. Аз съм друг тип човек и друг тип политик. Имаме достойни, коректни, прекрасни отношения с премиера Борисов. Това се дължи на личностните ни качества - и двамата сме разумни и отдадени на държавата. Макар и да сме били опоненти - понякога за един проблем решенията са различни, ние ги търсехме и намирахме заедно. Надделяваха разумът и държавническото отношение. Всеки от нас двамата беше оставил егото настрани в името на държавата. Минахме през много тежки моменти - станахме приятели", каза той.

Плевнелиев, който отказа да състави служебно правителство, което да работи едва около 20 дни, отново настоя, че решението му не е предизвикало конституционна криза.

Той добави, че последните президентски избори бяха признати от всички като честни, всички пожелаха успех на победителя и припомни, че той не е бил посрещнат по същия начин преди пет години, когато спечели битката за "Дондуков" 2.

"Когато Станишев не ми подаде ръка, не ми пожела успех. Сега е по-различно и аз се радвам на този прогрес. На мен ми беше много по-тежко. Сега президентът Радев получава "зелен светофар", да видим какво ще постигне за България. Надявам се той да бъде на висотата на очакванията. Той ще създава служебно правителство в първите си дни. Ако мога да споделя урока от това, което аз разбрах и постигнах. В такива критични моменти за държавата е много важна личността на държавния глава, за да може всички да му се доверят - и партиите, и гражданите“, коментира Плевнелиев.
 
Той обеща, че Радев получава пълната му подкрепа, защото за него е важно да предаде, това което е научил по време на мандата си.

"Аз съм първият държавен глава, който не злослови срещу други български президенти и не ги критикува безпринципно. Вярвам, че на един президент му отива не да плюе президентите, а да създаде Съвет на президентите. Да ги събере заедно, да си говорят. На един държавен глава му отива не да манипулира и да лъже за мандата на други президенти, а да създаде Президентска библиотека на България", каза Плевнелиев.

Той добавя, че неуспехът на Радев няма да е успех за него.

Според него новият президент го чака много тежък мандат.

"Ще цитирам голям български президент - президентът Стоянов, от когото също научих много. Каза ми: "Всеки президент бърка. Човешко е. Но гледай да не сбъркаш в големите неща”. А те са не повече от 4-5 в мандата. Аз не сбърках в големите неща", отсече Плевнелиев.

Отказът си от втори мандат той отново обясни с лични мотиви.

"Бях честен към всички. Бях член на световно семейство, бях равен на всички тях. Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел. Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко. Търсели са моето мнение. Аз бях човекът, който можеше на български, на руски - с Лавров широко си говорихме, на перфектен немски и английски да дава решения. И бях оценен. Получих огромно международно признание. Аз съм и първият български държавен глава, обявен за личност на годината на друга държава. Обявен и за личност на годината на Балканите. Получих най-висши държавни отличия от над 20 държави в света. Всички те ще останат в Президентската библиотека. Поставих рекорд. Досега в България за 26 г. средно на година са идвали по 3-ма - 4-ма президенти. През 2016 г. имаме 25 посещения на чуждестранни държавни глави. Дойдоха на крака в последната ми година", припомни той.

Въпреки критиките на родните политици, че съпругата му отказа да е първа дама, Плевнелиев защити решението й и настоя, че по протокол няма изискане държавният глава да е придружават при официални изяви от съпругата си.

"От ден първи аз не исках по никакъв начин жена ми и децата ми да бъдат подмятани от медийни империи. От ден първи знаех много добре, че самият аз ще се боря с всички възможни средства да не се взема на сериозно като президент. Да остана човек, добър съпруг и приятел. Предпочитах децата ми да ходят по дънки, да останат в любимия квартал. Аз и съпругата ми взехме всички мерки, за да може те да имат нормално детство, а не да ходят под прожекторите. Абсолютно целенасочено не живях със семейството си във вила "Калина", защото децата ми щяха да отраснат в средата на бодигардове. Това беше едно много правилно решение, мое и на съпругата ми", отсече той.

Плевнелиев посъветва новоизбрания президент да бъде много внимателен да премисли, с оглед медийната среда в България, доколко личният и семейният му живот трябва да бъдат обект на общественото внимание.

Държавният глава сподели и за болката си слез смъртта на сина му Филип.

Според него това, че шест месеца преди трагедията е направил дарения в кардиологичната болница за деца, където почина и синът му е просто съдба.

"Това беше един съдбовен момент. Седмици наред след смъртта на детето си бях в невероятен шок, много трудно го преживях. Видях го мъртъв, целунах го студен за последен път именно в тази стая, в която 6 месеца преди това бях заедно с 20 деца, които, за разлика от моето дете, бяха получили шанс за живот. Някои от тях след претърпени по 20 сърдечни операции! И едно детенце ми подари метално сърце, на което пишеше "Само човек, който е изпитал най-истинската болка, се научава да живее". Беше си написало и името. Сложих това сърце в деня на смъртта на моя син до портрета на моя ангел и всеки ден си казвах: "Ти сега ще се научиш от мъдростта на децата. Ти изпита най-истинската болка, сега ще се научиш да живееш.” И... гледам напред. Това е огромна трагедия, която не пожелавам на никого. Не спах един месец, имах 200 кръвно. Това, което ми помогна, беше мъдростта на детето. Цялата драма в тази стая се превърна в нещо позитивно... Казах си: Имам три прекрасни деца, едното от тях е на небето, но продължава да е с мен. Промених се. Гледам на смъртта по друг начин. Когато и да се случи тя, не ме е страх от нея - имам къде да отида, имам при кого да отида. Отивам при моя ангел. Позитивното е, че в крайна сметка тази история може би ще ни помогне на всички нас да се поучим от детската мъдрост. Всеки от нас е изпитвал своите болки, всеки от нас трябва да се научи да живее. Това са истинските, големите неща в живота. Всеки един от нас има своите болки, своите драми. Въпросът е какво научаваш от това... И гледаме постоянно едни арогантни хора, които 25 г. заливат ежедневно народа със собствените си сценарии, със собствените си драми, дори, ако щете, със собствените си ненаучени уроци от болката, която са изпитали. Политици, които са минали през драми и болки, но не търсят доброто. Извади доброто, не лошото. Дай път на доброто. Може би това е най-важното изречение в това интервю: Ако има един-единствен извод от трагедията, която ми се случи - да изпиташ най-голямата болка и да минеш през най-голямата драма, този извод е: "Прави добро!” Не може да има друг извод. Защото, ако ти изпиташ най-истинската болка и останеш лош човек, ако преминеш през най-голямото изпитание и продължиш да правиш лошо, какво си научил от детската мъдрост?", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Няма нищо лошо в това да почерпи селяните в някоя кръчма. Пенсионерите пият мента или гроздова. Ще може да им разясни евроатлантическите ценности, а също защо санкциите срещу Русия трябва да продължат неограничено време.
147
2
 
3
 
! Отговори
За 2-3 преди 7 години
дена ще те изтрае народът, да ходиш около него, щот са възпитани все пак човеците, и после ще те разкара, труп!
146
2
 
3
 
! Отговори
И Стоянов преди 7 години
Двамата със Стоянов да си направят клуб на президентите политически трупове и да си се надлъгват колко са велики по цял ден. Само да не ни информират за тях. Мил ни е живота.
145
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Имал съм поне 25 срещи с Обама и 30 с Меркел. Обама и Меркел са имали мобилния ми телефон, звънели са ми за всичко. Търсели са моето мнение.--------------Чудех се що политиката на Обама и на Меркел от ден на ден ставаше все по обърана и забатачена , а то те за звънели на Превнелиев да си да ги консултира (де си даде "компетентното "мнение) по ... . Всъшност е неизвестно по кой въпрос!пп. най-вероятно са одумвали Путин и взаимно са си давали кураш! :))
144
7
 
3
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Благодарим на Президента за успешния му мандат и пожелаваме все така добре да работи за народа на България,без да обръща внимание на злостните чуждестранни под-ло-ги,които го хулят и проклинат!
143
6
 
2
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Благодарим на Президента за успешния му мандат и пожелаваме все така добре да работи за народа на България,без да обръща внимание на злостните чуждестранни ***,които го хулят и проклинат!
142
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръгни, Росене, тръгни сред хората - по кафенета и кръчми, по читалища и университети, по седянки и опашки, по улици и площади. Само не им говори каквото мислиш и си сложи валидолче под езика, защото те чака шок, ако не по-лошо. Питай ги тях какво мислят и не се стряскай много от отговорите им. Апропо, офисът без наем на Цариградско шосе 111 за какво ти е тогава?
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вай, вай, вай.....че този ще смее ли сам да се покаже сред народа, без охрана????? Брей, храбрец!!!!
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Указ 1144, публикуван в Държавен вестникот януари 1884 г.: Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата конвенция за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор. (32.5 тона злато)
139
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една жена каза, че нямало да ходи точно сред хората, а щял да бъде обединяващата фигура, (т.е. начело) между ДАЙ България, ДСБ и РФ, за да се класират на изборите.Ако тази жена е права, скоро няма да се скрие, а напротив - ще трови политишеския пейзаж с още по-голям устрем!
138
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛевскиРусофилите, като всички българофоби изпитвате перверзно чувство на удоволствие като се гаврите с българските национални герои. Ти например се гавриш сАпостола използвайки неговото име за да пишеш пошли коментари за Плевнелиев.
137
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 163 Русия скоро сама ще се пляска.
136
10
 
33
 
! Отговори
КРАТУН преди 7 години
Този комсомолец е за психиатрията, и той иска да напляска руснаците???
135
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живот сред хората в затворен комплекс.
134
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живеете си на Цариградско зад бариерите и охрана имате си аз зная за една офшорка където действа съпругата и ми се правите на света вода Тоя и Господ го наказва защото е пръв лицемер
133
24
 
8
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Плевнелиев - ген. секретар на НАТО
132
6
 
17
 
! Отговори
Левски преди 7 години
Росен Плевнелиев е новия Апостол на свободата и той ще ни освободи от пет вековното комунистическо робство с блага дума и толерантност. Ще открие и либерално-музикална механа в Черноморец и също такава таверна в Гърция. От време на време ще нощува по паркинзите с клошарите и няма да се къпе по една година.
131
1
 
20
 
! Отговори
американофилец преди 7 години
И американофилите пикаят втечнен газ за енергийната независимост на България, а бацето Бойко произвежда газов газ, готов за употреба незабавно.
130
2
 
22
 
! Отговори
Обамата преди 7 години
И аз ще тръгна с теб Росене по кръчми и бардаци да работим заедно за доброто на българските пиячи и е--бачи.
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Левскичуждофилите газ пикаят срещу негоМа то и америкофилите ли пикаят срещу него?