Юнкер дава цифровата икономика и цифровото общество за Габриел

Председателят на ЕК проведе събеседване с кандидата ни за еврокомисар
Обновена: 16 май 2017 13:48 | 16 май 2017 13:17, Никола Димитров
103
Юнкер дава цифровата икономика и цифровото общество за Габриел
Снимка: ГЕРБ

Кандидатът ни за еврокомисар Мария Габриел ще поеме ресора "Цифрова икономика и цифрово общество". Намерение за това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който проведе събеседване с Мария Габриел.

Тя беше предложена от българското правителство за поста на еврокомисар, който трябва да замени бившия член на Комисията Кристалина Георгиева.

Още по темата

Както се и очакваше Мария Габриел получи ресора "Дигитална икономика и общество" като кандидат за следващ български еврокомисар.

Това стана след кратко интервю за работа, което председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер проведе с нея днес в Страсбург.

Ресорът беше освободен от германския еврокомисар Гюнтер Йотингер, който получи бюджета на ЕС и персонала след напускането на Кристалина Георгиева в края на 2016 г.

Габриел получи тъкмо портфолиото, за което външният министър Екатерина Захариева се изпусна още миналата седмица. След напускането на Георгиева Борисов искаше България да вземе регионалното развитие или екологията, тъй като имала проблеми, с които да се справи.

В съобщението на Еврокомисията днес се казва, че Юнкер се е убедил в компетентността на Габриел да ръководи дигиталното общество и икономика и е предложил на Европейския парламент и на Съвета да я одобрят като член на европейското правителство.

Председателят на Еврокомисията обаче не предлага Габриел за свой заместник, мястото, което България имаше при комисарството на Георгиева.

Председателят на Европейската комисия съобщи след събеседването, че новата българска представителка ще работи по изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която си поставя за цел да положи основите за цифровото бъдеще на Европа. И по-специално по развитието на телекомуникационни мрежи, трансгранични цифрови услуги и стимулиране на създаването на иновативни стартиращи европейски предприятия.

Габриел ще бъде подчинена на двама зам.-шефове на Европейската комисия – Андрус Ансип, който отговаря за цифровия пазар и на Юрки Катайнен, който наблюдава инвестициите, работните места, конкурентоспособността и икономическия растеж.Тя ще трябва да съгласува инициативите си с тях.

Предстои евродепутатите да организират изслушване на кандидатката в ресорните комисии, след което да излязат с мнение, което ще бъде окончателно одобрено от страните членки.

Европейската комисия сега ще подготви Габриел за изслушването й  пред евродепутатите, където се очаква тя да трябва да докаже, че има компетентност да ръководи ресора, по който никога досега не е работила. Датата на изслушването ще бъде определена до няколко седмици. Мнението на парламента не е задължително за Юнкер, който може да я назначи за еврокомисар и при отрицателно становище.

Докато приключи процедурата, тя ще има статут на "кандидат-комисар" и няма да участва в заседанията на Европейската комисия.

В момента Габриел е евродепутат от комисията за правосъдие и вътрешни работи и работи още в комисията за външни отношения. Тя е член на три парламентарни делегации за отношенията с държавите от Магреб, от Африка, Карибите и Тихия океан и от Средиземноморието. Занимава се още с правата на жените, спазването на човешките права и в подкомисията за борбата с прането на пари и избягването плащането на данъци. Тя е зам.-шеф на парламентарната група на ЕНП.


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се казва: "Да намерим позиция на човека, а не човек за позицията".
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже облеклото й като на секретарка
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марийчето Габриел е следващата Румяна Желева, но за съжаление този път ще ни спестят позора да я изгонят. Просто сега има елемент и на европейска шуробаджанащина. Жалко, че вместо ние да се извисяваме до нивото на Европа, тя се принизява към нашето. Иначе идеята за ЕС е толкова хубава, но почна да се изражда в някаква еврономенклатура. Дано ЕС да оцелее и да се отърве от разни недоразумения по върховете си, които съсипват отделните държави.
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Мария Габриел яростно ще критикува Юнкер с реплики от рода на: "Другарю Юнкер, никой не може да ми забрани да Ви обичам!" или "Другарю Юнкер, вие прекалявате - съсипвате си здравето да работите за народа на ЕС."
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох дигитализация, ох кеф.
Европейската дигитализация, голям кеф.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега ще ни скъсат от дигитализация ...
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази кандидатура за еврокомисар ми напомня за "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников. Сложиха ни мадам Злата да ни дигитализира и европеизира. Хвала на такЪви демократи и вечна слава на евровърхушката! Благодарим ви, че ви има и можем да дишаме от същия въздух като вас!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната, която се сети, че е българка, когато има келепир. Тя цял живот се мъчи да изтрие българската си идентичност и тази на детето си, сега развява като "българска" представителка. Защо трябва точно хора, които са избрали да скъсат с българската си принадлежност, да ни представляват. Свършиха ли качествените хора тук?!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочете статията "ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ лъснаха в ЕС, заради БЪЛГАРИЯ" за новата "българска" еврокомисарка с чужда фамилия. Разбирам, че много жени искат да си подредят живота, като се омъжат за богат чужденец. Също, че искат да придобият западна фамилия като знак, че са част от развитата цивилизация. Кръщаването на децата с типично западни имена, обаче, ми идва в повече. Но не това е важното. Ако ще си БЪЛГАРСКИ представител, трябва да живееш тук и да носиш бг име, както и детето ти.
75
0
 
7
 
! Отговори
Щастлив луд преди 3 години
Ех, утре като се дигитализираме, ще падне такъв живот, че само си викам ДАНО!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъртия пръч си беше поръчал нещо женско, що-годе младо и усвестно за еврокомисар ... и си го получи. Само дето не се сещам какво ще го прави, пък още повече не се сещам на нас за какво ни е.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а само да попитам хората ще се дигитализират ли..
имам клаустрофобия..
72
0
 
7
 
! Отговори
Текст към снимката преди 3 години
Дърт еврокозел млада евровърба лющеше.
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, ей това вече е Евро-визията на БГ.
Юнкер дава-Габриел поема. (нямам превид жанра)
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искахме да се отървем от комунистическата номенклатура, сега ни натресоха евро-чиновническа. Щом мъжът й е близък сътрудник на Жозеф Дол и той им е кум, тази жена няма място в европейските институции. Това е конфликт на интереси. Има достатъчно хора с добри качества за позицията, без да са връзкари и послушковци.
69
0
 
6
 
! Отговори
Евро Чичо преди 3 години
Бре, бай Юнкер, трябваше да й възложиш нещо по-отговорно и прилягащо на България - например ресор по това колко зелени и криви да са еврокраставиците и колко червени и обли да са евродоматите. Щеше много да ни тича, да знайш, бай Юнкер. Ама нейсе, то и дигитализацията ни приляга, че само от единици и нули се състои, ама ние и това ще намерим начин да го оплескаме. Да ти е честита, бай Юнкер ... една комисарска заплата в повече измежду многото други безумни харчове за сметка на евроданъкоплатеца.
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Наша гордост

:))
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС много е изпаднал щом утвърждава някой с опит на асистент или младши кадър
66
0
 
7
 
! Отговори
Съответствия преди 3 години
Каквато ни държавата, такъв ни ресора, такава ни и еврокомисарката.
65
0
 
8
 
! Отговори
Наша гордост преди 3 години
Ура, скъпи сънародници! Възложиха ни да управляваме водопад. Честита ни евроначалничка на водопада - компетентна, отговорна и професионално подготвена. Повече никога няма да се тревожим дали водата ще пада отвесно или ще се отклонява в евродопустимите граници. Да живей !