Експерт: Не мониторингов механизъм от ЕК, а финансов за България

Това би било отрезвяващо за политиците, заяви бивш правосъден зам.-министър
Обновена: 1 юни 2017 13:20 | 1 юни 2017 11:55, Екип на Bloomberg
0
Експерт: Не мониторингов механизъм от ЕК, а финансов за България
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните месеци, ако не и повече от година, сред политическия елит у нас доста се говори, че мониторинговите доклади са остарял механизъм и трябва да бъдат премахнати. Това е едно от малкото неща, с които съм съгласен с политиците и прокуратурата, конкретно с г-н Цацаров, който е голям апологет за отпадането на мониторинговия доклад.

Това заяви в студиото на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria бившият правосъден заместник-министър на правосъдието Петко Петков. Коментарът на госта в студиото идва в светлината на идеята, лансирана от германското правителство и подкрепена от еврокомисаря по човешките ресурси Гюнтер Йотингер, да бъде създаден финансов механизъм, който да контролира спазването на препоръките на Еврокомисията към отделните държави, по-конкретно тези, касаещи върховенството на закона. Така в случай на неспазване на препоръките на ЕК конкретната държава-членка би загубила част от евросредствата, насочени към нея.

„Мониторинговият механизъм наистина показва, че не е много ефективен. При липса на такъв механизъм, който да принуди България да изпълни дадените препоръки, те изобщо не се изпълняват. При липсата на каквито и да било санкции у нас политиците вече дори не се и стараят да го правят“, каза още Петков.

„От тази гледна точка, ако има финансов механизъм, който да принуди държавата да изпълнява съответните препоръки, то това би било отрезвяващо за политиците“, категоричен е бившият зам.-началник на правосъдното ведомство.

„България не беше адресат на тази идея (проектът, лансиран от Берлин – бел.ред.). Най-вероятно такива са Полша, а може би и Унгария. Но нека си дадем сметка, че ако Полша реализира реформите, които има намерение да направи, тя доста ще се доближи до България. И в този смисъл те вървят назад“, посочи гостът в студиото.

Продължението на разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари