Топката е в депутатите: Закон решава за имотите на царя

Цачева: Няма как да се приеме, че монархът не е имал имоти!
13 дек 2017 12:52,
42
Топката е в депутатите: Закон решава за имотите на царя
Снимка: архив "Булфото"

Съдбата на царските имоти трябва да бъде решена със специален закон. Това смята правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея приемането на такъв закон е неизбежно, защото и действащият в момента мораториум го изисква.

"Мораториумът, гласуван от 43-ото Народно събрание, също казва, че действа до приемането на закон", каза Цачева пред БНТ. 

В момента в правосъдното министерство работи специален екип, който ще излезе с препоръка към депутатите.

"Те бива да бъдат оставени сами да решат този въпрос. Трябва да се ползва експертизата и опитът, събран досега", смята Цачева. Тя допълни, че има списък от 1947 г., който казва кои имоти са държавни и кои на монарха.

Още по темата

"Не е нормално да се приеме, че монархът не е притежавал никакво имущество. Добре ще бъде за българската държава да се намери законовата форма да се реши този казус", каза още правосъдният министър.

Преди време се появи информация, че държавата подготвя сделка с царя – да го остави да ползва имотите си срещу отказа му да съди страната в Страсбург. Сакскобургготски пък коментира новото напрежение около имотите му с въпрос: "Ако бяха на държавата, защо тогава тя ги одържави?"

Цецка Цачева коментира и доклада на Европейската комисия за България.

"Той е обективен, отчита напредъка по 17-те стъпки по препоръки от януарския доклад. Отчита се, че правителството е успяло да навакса изоставането при служебния кабинет", каза Цачева.

Тя оценява тона на доклада като позитивен и обективен.

"Констатирано е, че правителството е успяло да навакса времето и на служебното правителство. Докладът обективно очертава ситуацията, която е актуална у нас сега", каза още правосъдният министър.

Цачева обясни, че утре започва второто четене по антикорупционния закон и че той трябва да бъде приет до края на годината.

"Предвидени са и промени в Наказателния кодекс срещу корупционни престъпления и срещу групи за организирана престъпност. Това е посочено и в препоръки на ЕК. Няма препоръка, по която да не се работи, това се отчита и в доклада", каза още правосъдният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Сигурно Бойко е обещал на Симеон да му върне имотите, ако отиде с него на посещение в Саудитска Арабия. Трябваше му, за да му лъсне малко имиджа, че иначе за саудитците един бивш охранител и полицай не значи много. Сега Бойко прехрърли топката на депутатите - да се оправят, Цецо все нещо ще измисли, най-малкото ще каже, че те искали да ги върнат, но лошата опозиция не се съгласила
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рептил !
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Не цар, а реститутка!"...Не. Простиtuтка !
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не цар, а реститутка!
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той ламти за чуждата земя и имоти , но много скоро ще загуби нещо свое .Затова да си трае докато не е станало късно . Лакомията не е на добро !
33
0
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Държавата да предяви претенции за разходите, които е ВЛОЖИЛА през всичките тези години за ПОДДРЪЖКАТА на тези имоти - и "царчето" сам ще се откаже като се запознае със СУМАТА!
32
1
 
5
 
! Отговори
да ръфа древа преди 6 години
naslednik na colaboranti s fashistite treba da mu se provede edno inpi4vane na carskata mu prinadlevnost i to4ka
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да извадят записа,където той казва,че няма никакви претенции за имоти или друго към БГ
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкакво да кажат в страсбург и на какво основание,след като тези имоти никога не са били негови и той няма документи за тях
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царят - пак ме прецакаха.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1994г гръцкият парламент приема закон, с който не признава претенциите на техния бивш крал Константин за 3 имота (резиденции). Въпреки това, след 10г дела европейският съд в Страсбург присъжда обезщетение от 7 млн и др. компенсации. Гърците са доволни , защото претенциите са били за много повече. Явно ние сме сигурни, че същото няма да стане в случая със Симеон. Какво ли обаче ще кажат от Страсбург?
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е "царят няма документи за имотите". Приключваме делата.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата заприлича на "царят дава, пъдарят не дава". Ако Симеон има документи и нотариални актове (изглежда е така), той вероятно преследва сериозно обезщетение. Имотите едва ли са му притрябвали, виж парите са друго нещо. Още повече, има прецедент с гръцкия крал.И казусът не е на местно парламентарно ниво.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво има да решават на 801 ден трябваше да му вземат всичко.
24
1
 
17
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Както и друг път съм писал, мисля позитивно. Голям успех е че Цачева е Правосъден министър. Браво! Я сега си представете че беше президент?
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е бедният българин да робува на работонаемателите, а не е нормално детронираното кобургче да няма нищо. Всичко са си взели още с напускането на Фердинанд. Фердинанд продава къща и взема парите в Германия. Ако бяха негови останалите имоти, тях също щеше да ги продаде. Фердинанд е затънал в дългове. Имат си наследствен замък в Кобург. Там да отива. Държавата може да му подари един държавен имот за ползване - например Врана. Нищо повече.
22
0
 
30
 
! Отговори
бай х преди 6 години
все едно да се върнат резиденциите на бай Тошо на наследниците му
21
1
 
29
 
! Отговори
бай х преди 6 години
дъртия кобург на тоя дядо му / фердинанд лисицата/ е дошъл от Германия само с дрехите си на гърба ... и всичко което е купено и направено за царското семейство е от държавата България , за да имат тия айдуци представителни дворци и имения за пред европейските фамилии
20
1
 
25
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
Царските имоти са били частна държавна собственост на монархическата институция. България е република и с това казуса приключва. Всичко останало е корумпирана юридическа еквилибристика.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той няма да спре до тук,той няма да се спре да иска и иска,нищо 4е не е негово,разберете го! Някой трябва да го спре!