Имали-дали! 250 "златни" гривни за кримките, 5 бона е едната!

Те ще са крайно недостатъчни за хилядите под домашен арест
9 фев 2018 12:00, Златко Желев
28
Имали-дали! 250 "златни" гривни за кримките, 5 бона е едната!
Снимка: Reuters

250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците в България. Вчера Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерство на правосъдието сключи договор с консорциум, който трябва да ги достави и вкара в употреба в рамките на 9 месеца за 1.34 млн. лева. Фирмата ще има задължението да поддържа системата 5 г.

250-те гривни ще са крайно недостатъчни, като се има предвид, че хиляди хора са осъдени на пробация, много обвиняеми са под домашен арест, а стотици са избягалите осъдени, коментират експерти пред "Сега".

Още по темата

Новината, че ще има договор, бе съобщена в сряда от правосъдния министър Цецка Цачева. На блиц контрол в правната комисия на Народното събрание тя обяви, че дългият срок на поръчката се налагал, защото проектът е сложен технически. Тя отказала да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт.

Поръчката е спечелена от консорциум "Суперком Абати България" с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място "ВИП секюрити сълушънс" пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата.

След това фирмата е решила да не обжалва и пред съда и така се е отворила възможност за подписване на договора. При класирането консорциумът е получил 100 точки, а вторият - 90.8. Един от основните критерии е бил ниската цена, като "Суперком Абати България" е направил най-евтино предложение.

Вторият в класирането е предложил над 1.7 млн. лв. Цената и на третия в класирането - "Контракс", е била по-висока - 1.67 млн. лв. Поръчката ще бъде платена с пари от Оперативната програма "Добро управление".

От документацията става ясно, че 200 от гривните ще са за GPS наблюдение с точност 2,5 м, а останалите 50 ще целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. Сделката включва и доставка на Система за електронно наблюдение, включваща 200 комплекта приемно-предавателни устройства и електронни гривни, както и 50 броя преносими устройство за персонална идентификация. Плюс хардуер и софтуер за тях и лицензи.

През юни 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обяви публично, че се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. От думите на Захариева тогава излезе, че основна тежест в бъдещата нова поръчка ще има по-ниската цена. Сегашната поръчка е обявена близо година по-късно - на 16 юни 2017 г.

Въвеждането на електронното наблюдение спрямо подсъдими, обвиняеми и осъдени отне 15 г. За него първо само се говореше години наред, а бе предвидено в Закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство преди няколко години.

От поне две години съдилищата вече налагат тези мерки, въпреки че такава техническа възможност още липсва.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
АЛЕКСЕЙ преди 2 години
Тези гривни мога да ги поръчам по 20 $ за брой. Виждам че пишете че стрували по 200 или 300 лв............. Не си правете майтап. Това може да се случи само в България. Тази държава никога няма да се оправи. Корупцията никога няма да изчезне.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гривната струва 300 лв. и 5000 за ГЕРБ.
25
0
 
8
 
! Отговори
Вече се говори преди 2 години
за ВИП затвори,арести,килии за "богоизбрани" БГ престъпни цървулани!?!?!?А ще има ли и такива гривни,примерно по 10 000 едната?!?!?!
24
2
 
5
 
! Отговори
Категоричен преди 2 години
Язък, че баща му се е охарчил да го учи на четмо и писмо!

П.П
.-Ало, енергото ли е?
- Не ВиК
- Разгеле и на вас да ви .........

П.П

Та що дигнаха заплатите на тюфлеците?
Ей на, цял ден гледам / омръзна ми вече / клипчето от РПУ-то. С циг*ан*ина дето го млатят с палка по каската!
Вместо да вардят бандюгите от гражданите .......ОПААААА, грешка.
Да се чете: гражданите от бандюгите!
23
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
В тази "медия" всички са такива, но авторът на тази статия е просто пословичен.
22
0
 
21
 
! Отговори
kos преди 2 години
Като чета коментарите, явно има някой с няколко ник-а, който се опитва да убеди аудиторията, че 5300 лева е нормална цена за 1 гривна. Не, не е! Тази гривна струва 100-200 лева!!!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много затъпяха журналята напоследък! Ега ти заглавието!
20
1
 
7
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
Абе я по-добре, на такива личности вземете им наплатете тази сума, че сами да си ги купуват и слагат... Мисля, че загубата на пари ще е същата...
19
0
 
3
 
! Отговори
АС преди 2 години
на прима виста колко струва една гривна !!!! 118 $ https://it.aliexpress/item/MT110-inseguitore-dei-gps-braccialetto-prigioniero-caviglia-braccialetto-da-polso-GPS-tracker-per-prigioniero-Uso-e/32674021446.html
18
0
 
12
 
! Отговори
човека с бича преди 2 години
Това е огромен разход ..Аз имам по-добро решение за бандитите -вместо да се търкалят в хасиендите си оскотели от уиски и проститутки, да изядат няколко волски бича и да лежат по карцерите докато псовисат
17
0
 
0
 
! Отговори
Armagedon преди 2 години
До Анонимен 5 Останалите 10,за мин. съвета.
16
0
 
13
 
! Отговори
много лесно преди 2 години
Който иска домашен арест - 5 000 лв. депозит и ... готово
15
1
 
16
 
! Отговори
ДС преди 2 години
Божеее. Кратка справка показва че има същите за в пъти по-евтино.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
250 "златни" тояги на голо биха свършили по-добра работа.
13
1
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
До Анонимен 5
За Министерски съвет са останалите 10.
12
0
 
29
 
! Отговори
xxxtentacion преди 2 години
А розови диаманти ще има ли по гривните или само камъни "Сваровски"?
11
4
 
20
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Гривните си струват толкова. Това не е просто една гривна, в цената влиза и поддръжка, софтуер, услуги. Нормално е да е толкова. Това което не е нормално, е да има толкова много престъпници, които да не са на топло по затворите, а да се лигавят с някакви гривни по краката. Парите за тези гривни да отидат за разширяване на арести и затвори и всички тарикати да спят зад решетките.
10
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен

Do 5

Абе ти четеш ли? Или стреляме в тъмното
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОК, ама престъпниците на свобода са доста повече от 250. Тия 250 няма да стигнат само за депутатите и министрите.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия един бандит с такава гривна се качи на самолет и го намериха в Испания. Полза няма.