380 лева стигат ли за гледане на дете? По-добре майките на работа!

НС остави без промяна и обезщетенията за безработица
28 ное 2018 17:45,
90
380 лева стигат ли за гледане на дете? По-добре майките на работа!
Архив: Булфото

Адекватно ли е обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст и трябва ли по-бързо майките да се връщат на пазара на труда? Тези въпроси скараха управляващи и опозиция по време на дебатите при окончателното гласуване на бюджета на ДОО.

Социалистите настояха, че 380 лв. през втората година от майчинството са крайно недостатъчни и не могат да осигурят адекватно отглеждане на дете. Затова те предлагат и обезщетението да бъде увеличено на 640 лева. Очаквано управляващите не приеха предложението на червените, а от ГЕРБ се аргументираха, че ако обезщетението се увеличи, майките няма да имат стимул да се връщат на работа. В крайна сметка парламентът прие и през 2019 г. обезщетението за отглеждане на дете на възраст между 1 и 2 години да бъде 380 лева.

Още по темата

"Става дума за децата, майчинството и семейството. Представете си самотна майка - с 380 лева ще купи дрешки и храна, и тя какво ще прави? Защо трябва да маргинализираме тези среди", попита соцдепутатката Дора Янкова.

Според Хасан Адемов от ДПС пък решението на проблема не било само да се увеличава обезщетението, а да се приложат комплекс от мерки.

"Ако решим проблема с градините и яслите, ще могат децата адекватно да бъдат гледани. Дали трябва да се използва само монетарен инструмент, или трябва да се предлага комплекс от мерки. Не съм привърженик на принципа "дайте да дадем". С осигурителната система не могат да се решават проблемите на пазара на труда", отсече Адемов.

От ГЕРБ пък се аргументираха, че с увеличаването на обезщетението, майките няма да имат мотивация да се върнат на работа. Управляващите изтъкнаха и че българските закони защитават работещите майки.

В отговор пък червената Надя Клисурска настоя, че в тази възраст малките деца много боледуват и е трудно на майките да се върнат на работа, особено ако са в частния сектор.

По време на дебатите повод за спор между управляващи и опозиция станаха и минималният, и максималният размер на обезщетение при безработица. В крайна сметка мнозинството прие да се запази минималното обезщетение на 9 лева, а максималното - 74, 29 лв.

Според социалистите с вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход, би следвало да се увеличат и обезщетенията за безработица. Затова червените предложиха минималния размер на обезщетенията да е 16 лева, а максималният - 85,71 ст. Очаквано управляващите не приеха предложението и обвиниха БСП, че по този начин искат да поощряват безработицата.

"Въпреки увеличената минимална заплата, е замразено обезщетението за безработица. 9 лева обезщетение не може да бъде определено като адекватен и заместващо доходите от труд", отсече соцдепутатът Георги Гьоков.

Светлана Ангелова от ГЕРБ репликира, че при положение, че през последните месеци безработицата е на най-ниските нива и има недостиг на работна ръка, няма причина да бъде увеличавано обезщетението за безработица.

"Вие искате да стимулирате професията безработен. Вместо хората бързо да се реализират на пазара на труда, вие искате да се увеличи обезщетението, да си стоят вкъщи и да си внасяме работна ръка от трети страни", обвини тя червените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Избегал преди 5 години
Според мен, обещетението за майчинство през втората година трябва да бъде обвързано с осигурителния доход на майката, както е през първата година, така професия ,,майка,, изпълнявана от определен етнос няма да се облаже от евентуално повишение, а ще получат средства майките, които наистина са работели.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахааа, начи да внасям чинно всички осигуровки (в които влиза и майчинството, което по право ми се полага) в държавната хазна, *** да не излизам в майчинство. И с парите ми какво ще се случи?
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ъъъъъ и кой ще гледа бебето през тва време, щом е по-добре майката да е на работа? Или трябва да плаща на бавачка половината пари, които ще изкара работейки и накрая пак ще е със същите 300 лева.
74
5
 
0
 
! Отговори
Някой преди 5 години
"Става дума за децата, майчинството и семейството. Представете си самотна майка - с 380 лева ще купи дрешки и храна, и тя какво ще прави?Какво семейство от един родител в този случай БЕЗ БАЩА?! Защо е самотна майка, наистина, хм?! Много често жените си просят да бъдат захвърлени като парцали с гнусното си отношение към мъжете.Друг момент за самотна майка... Ходила да се праска по дискотеките с този и онзи, посл дори не знае кой е бащата на детето! За такива само дрянова сопа!
73
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Бате Гойко не казва къде живее, а само твърди някакви неща относно някаква неизвестна държава? Как да му вярва човек?
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най добре без държава(парламентселскостопански) работата за 500-1300 чисто не като новините 1300 =900 не решават нищо от 2011 до 2018нг какво направихте нищо !Казвате заплата бруто пенсиите и т.н 8 лева на час дори няма господа селскостапански минимума за европа на 4ас 8 евро =6.80 чисти .както и бонус при гражданска -75% ОТ ОСНОВНА ЦЕНА И +150% А НЕ 400 ВСИЧКО В БГ Е ЗЛЕ ПОДЪРЖАН ТРАВЕСТИТ КАТО ПАРЛАМЕНТА ПО ВРЕМЕТО НА бкп ЛЪЖИ НАРОДА ОГРАБВАВАЙ ЗА ЛИЧНА ПОЛЗА !!!
71
1
 
9
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
Демокрацията и тези пари взе и не мисли да ги връща под никаква форма. То като със здравните вноски. Даваш ги на държавата, а после плащаш и прегледа, и лечението. Ако изобщо се доредиш до лекар под страх от уволнение.
70
1
 
3
 
! Отговори
73 преди 5 години
Исках да кажа - Върнете МИ ергенския данък! С лихвите! И членския внос в Партията!
69
1
 
6
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
69"Навсякъде са някакви символични от порядъка на няколко (под 10) процента от минималната заплата."Това не е вярно.
68
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнете ергенския данък!
67
1
 
14
 
! Отговори
Евала преди 5 години
65 каза им го значи държавата взима от всяка подчертавам ОТ ВСЯКА заплата удръжки за майчинство ама като дойде време да дава се стиска като бабичка рентиерка и вади от глупави по глупави доводи.Така стана и с удръжките за безработица можеш да ползваш 12 месеца обезщетение но само ако имаш 15 години стаж след 2001.А какво се случи с парите от данъците ми преди това никой да не пита.Кога взимате сте бързи ама кога давате 1000 условия.А троловете вият на умряло срещу майките на увредени деца.
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нито една държава по света (с изключение на петролните) парите за детски не стигат за отглеждане на дете. Навсякъде са някакви символични от порядъка на няколко (под 10) процента от минималната заплата.
65
3
 
24
 
! Отговори
мак преди 5 години
Скъперници. Не се раждат много деца, освен това отпускът по майчинство не е вечен и жените така или иначе ще се върнат на работа. Защо да не им увеличите парите, да им е по-лесно финансово, да са по-спокойни, нали за мъничко детенце е най-добре да е с мама, нека тя да го гледа, а не бездушна институция.
64
4
 
26
 
! Отговори
До 63 преди 5 години
Държавата ми прибира осигуровки за майчинство. Като родя, мое право е да НЕ ми ги Краде държавата, а да си ги получа обратно. Не държавата плаща майчинство. Това са МОИ пари. Аз съвестно ги плащам всеки месец за тази цел на същата тази държава, на която и е много гот като ги прибира, а после не иска да изпълни ангажимента, заради който ги прибира. Така че мое право е да съм недоволна от политиката на грабеж от МОЯ джоб.
63
3
 
12
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Колко ти платиха? И ще ти стигне ли един ден като имаш бебе, да го изхраниш. Или ще се сетиш, че си сгрешил с позицията, ама ще е късно. Троловете това ги чака. Щото си тук, теб 380 лв, с които само памперси не може да му купиш, бъдещо безработна жена, щото заради бебето ще я уволнят и ти ще ревеш повече от бебето си. Гарантирано от този, дето ти плаща да тролиш.
62
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раждането е лично решение и Държавата не те е карала насила.Защо после насилваш Държавата да ти гледа децата ?!
61
2
 
9
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Абсолютно си прав!Всички са мързеливи и чакат Държавата, сиреч данъците на народа, да ги изхранват тях и децата им.
60
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие нормални ли сте?Какво обезщетение?За какво ги обезщетяваме, да не ги кара някой насила да раждат?
59
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека дадат по 10000 лв месечно на всяка майка с болно дете, супер!А кой ще плати всичко това - народа със своите данъци.Така ще има по-малко за пенсии, строежи, образование, болници ...Нали това искаме всички :)))
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах тези български майки от мързел раждат.А римляните от трудолюлие:)Така е ,никакви пари за българките,а после никога не ги наемайте на работа защото имат деца.Явно бг държава си е самодостатъчна в лицето на партийните членове и техния електорат