Пореден опит: Идеи за здравна реформа на хоризонта

Ще доплащаме ли, няма ли... рано е да се каже
31 дек 2018 13:45, Евгения Маринова
19
Пореден опит: Идеи за здравна реформа на хоризонта
Снимка: Булфото, архив

Една тема фокусира вниманието на здравния сектор през 2018 година – поредният опит за смяна на здравноосигурителния модел в България. Може би след здравната реформа от 2000 година, когато беше създадена Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), това е единственият опит за реална смяна в модела в българското здравеопазване, който по всеобщо мнение не работи, не осигурява качествена услуга и адекватен достъп до лечение.

Заявката за ново финансово управление бе направена през есента от екипа на здравния министър Кирил Ананиев, който пое поста точно преди година с намерението да прекрати безвремието в здравния сектор и да затегне финансовата дисциплина.

Къде отиде здравната реформа?

Към края на календарната година предложените варианти за реформа са на етап обсъждане в работни групи, а идеята е още в началото на 2019 година да се стигне до консенсусно решение как да се смени системата, за да бъде по-ефективна, да контролира финансовите потоци, така че средствата да стигат и да доведе до по-качествено здравеопазване за българите.

Двата варианта за реформа

През септември здравният министър представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. И двата въвеждат изцяло нов играч в системата – застрахователите. Първият  предвижда демонополизация на Здравната каса и незабавна конкуренция със здравните застрахователи. Става дума за задължително здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд измежду частните застрахователи. Въвежда се конкуренция между НЗОК и застрахователите. Здравната вноска остава 8% с възможност за допълнително доброволно застраховане. Здравните вноски на осигурените ще се прехвърлят към застрахователя, а не към НЗОК.

Представеният от министъра втори модел представлява преминаване от чисто солидарен към персонализиран здравноосигурителен модел. Въвеждат се три стълба: 8% задължителна здравна осигуровка, задължителна здравна застраховка под формата на премия от около 12 лева, доброволно здравно осигуряване. В този случай Касата ще подкрива лечението в болница до определен праг, като пациентът ще доплаща фиксирана сума.

Кирил Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко, отколкото дава сега „под масата”. Ако се възприеме вариантът за допълнителна здравна застраховка, доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега, многократно убеждаваше министърът. „Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега“, смята министърът. В момента 1,7 млрд. лева излизат от джоба на българите за доплащания в здравеопазването, припомни здравният министър и подчерта, че предлаганата промяна има за цел да намали именно това доплащане.

На този етап обаче са налице повече противоречия по представените два варианта от екипа на министър Ананиев и търсеното общо съгласие е мираж.

Още по темата четете в Investor.bg


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Benebe minava na sastata systema kato zdravnata kasa...s bg zdravnata karta mojete da teglite ot benebeto....
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
реформата която беше направена през 2000 г беше по модела на САЩ. в света съществуват много по-успешни системи например във Франция и Холандия. ОСвен това ние не завършихме реформата, НЗОК въобще не трябваше да съществува в този си вид. Реформата от 2000 г стана уродлива. Тя отадавна трябва да се промени - въпроса е как?
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
демонополизация е единственото решение. Не съм съгласен да има доплащане. Това значи да легализираме корупцията и ще е временно решение. После доплащането ще трябва да се вдигне. При една демонополизация постепенно ще се изяснят разходите на НЗОК и цените ще паднат.
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11--------------------------------------Какви непосилни цени,бе драги. Край сегашните празници пръснахте 2 млрд лв за ядене,пиене и кефове.Само за здраве нямате.Е,ше се научите да имате.
14
0
 
8
 
! Отговори
лъжат ви в лицето преди 2 години
...поредни пари за "усвояване"...
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава без семейна здравна застраховка и държавно безплатно здравеопазване+ нормални пенсии и заплати е мъртва държава. Създава се предпоставки за корупция и кражби, защото никой не е осигурен. Всеки търси начин да прибира. Вс. Държави в ес са си осигурили хората.
12
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Реформа,да фалираш държавните болници,като спонсорираш частните!Тва е !Българина доплаща вече 25 години,а държавниците крадат от вноските за здраве !
11
0
 
6
 
! Отговори
65 преди 2 години
Даванията под масата няма да спрат.Лошото е,че ако попаднеш на некадърен или безотговорен доктор може да те повреди.Или да умреш например.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от "великите" им идеи е безработните да плащат здравни осигуровки и потребителски такси при лекарите, което е пълен абсурд.Дори и да платени такива, насочват хората към частни болници и платено лечение.Тотален абсурд е и изцяло платеното зъболечение, което става недостъпно заради баснословно високите цени на всички здравни услуги....
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и "рефорфи" да правят, в който и да било сектор от социалния живот, винаги са били в ущърб на обикновените хора, които се изнудват легално чрез всевъзможни данъци и такси.
8
1
 
16
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
А ако съм застрахован в Олимпик? Ще трябва да вадя от джоба за лечение... че нали Бочко ви каза: трябва да внимавате къде се застраховате, да направите собствено финансово разследване преди да изберете застраховател!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ako ste umreli po vreme na reformata ...dogodina ste ima poveche pari za feuerwerki....ihuuuuu....
6
1
 
25
 
! Отговори
много ясно преди 2 години
Нямаш ли пари - мизерстваш и умираш.Митьо Очите го върнаха от оня свят.Да, ама Очите има мнооого пари, а обикновения работник работи,за Бог да прости.
5
1
 
15
 
! Отговори
истина е преди 2 години
В Сърбия болниците са 64 , я в *** 360 !!
4
3
 
18
 
! Отговори
истина е преди 2 години
Бялата мафия пере и краде повече пари от боковистката камора !
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реформата беше направена през 2000 година. Солидарна система и парите следват пациента. От тази система няма по-добра. Опитите на лобистите да заграбят още един обществен сектор и да изнудват пациентите разни застрахователи и частни болници, не е реформа а престъпление. Целта им е да премахнат конкуренцията от държавните болници и националната каса и да рекетират и изнудват пациентите чрез частните си болници и застрахователни дружества.
2
4
 
23
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Здравното осигуряване е почти пълна глупост - специалистите не работят със ЗК, всичко се плаща. Дори и да имаш пари, пак няма читави лекари да обърнат внимание, да се задълбочат в проблема. Светилата са заринати, всичко е на конвейер. И резултатът не закъснява - живеем 10 години по-малко от еврооейците
1
1
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 2 години
Опит - грешка.30 години минават,имаме фалирала държава,а кражбите продължават.