Шаламанов: Превъоръжаването не може да става на парче

Според него е много важно да бъдат закупени пълните възможности на F-16
20 май 2019 22:21, Василия Пейчева
11

2386 гледания   |  Още видео

Очаква се окончателният договор за доставката на изтребителите F-16 да бъде подписан до края на юли – преди лятната ваканция на парламента. Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител обаче, не са изгодни.

Според военния министър Красимир Каракачанов заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Да очакваме ли в такъв случай сделка за изтребителите до юли? Темата коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

"С придобиването на този самолет започва трансформацията на въоръжените ни сили. Въпросът с парите е много важен, но той е на второ място, след концепцията за цялостната трансформация и ако този проект продължи да се бави, се забавя цялостната промяна във въоръжените сили", посочи пред "Денят ON AIR" той.

Според него от изключителна важност е при придобиването на изтребителите да бъдат закупени пълните му възможности, тъй като това е била основната стратегическа причина за избора им.

Шаламанов допълни, че придобиването на самолетите означава повишаване на доверието към България.

"Постоянното ескалиране на изискванията забавя процеса", допълни пред Bulgaria ON AIR бившият министър. Той е на мнение, че пакетът е достатъчен за това, от което България има нужда.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Братушките аванта не дават. Ни Шаламанов, ни Паси, ни Крадливото Ленче могат да намалят цената. Това не ви е Варшавският договор и Съветският съюз, да плащаме с чушки и домати най-новата военна техника.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шаламанов Тагарев двамата продажници, Тези ф16 извънземни ще ги изкарат само да се отчетат на господарите си...Този и онзи са лично заинтересувани да има сделка. И двамата са щатски,а не натовски протежета...
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалък палячo
и ти ли лобираш в полза на
кражбата на годината!!?
Аз съм против,
парите ми от данъци да отиват
за "закупуване на пълните параметри"
за да може Цвинокио
да си купи 8-ми апартамент!
Това е скандал
не може експертите да определят
на конкурса един тип самолет
като най-подходящ
а после тиквите и шкембетата
от МС да взимат "политическо решение"
с нашите пари!!!
Оставка, съд, затвор!
6
1
 
14
 
! Отговори
V преди 10 месеца
Тия самолети никаква мощ не ни дават .Няма смисъл от сделката .По добре 4 миг 35 и 4 батареи с 400 .Цената е същата и дори ще ни остане за някой друг бук ;) Иначе не решаваме никакъв въпрос на отбраната а си пилеем парите ;)
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 5

Не е никакво копие.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия построи вече копие на Раптор ф-22. Да купуваме най-доброто и евтино.Нямаме пари за оригинала и американците не продават оригинала на никого.
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалки са с тоя самолет.Трябваше паралелно с него да купят и офертата на шведите-още 10 самолета.При евентуален конфликт по-добре да имаш 18 самолета вместо 8 на които още не са им построили заводът.Хахаа как могат да купят самолет на който е модифицирана версия на модел от 1969-та година.Ако бяха върнали още 10-15г назад напрво вземаха от ония с витлата дето пилотът управлява с кожен шлем и вълнена шапка да не му духa на главата,че кабината е кабрио :))Трябваше такива да купят.1 брой за милиард
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи ако си харчим парите за американска стока ни се подобрява доверието, което никой не ни иска, така ли бе продажник ? Демек отново да се кланяме и навеждаме, че на някого ни било потрябвало доверие към нас ? Тая робска психика...
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И с тия 8 самолета с пълни възможности вместо 80, но неполиткоректни за същите пари със съществуваща база какво ще правим ? Поредния нищоприказвец.