ОмбудсМая внесе проекта за личния фалит в НС

Депутатите ще мислят през август дали да го приемат
31 юли 2019 13:28,
24
ОмбудсМая внесе проекта за личния фалит в НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание законопроект за несъстоятелността на физическите лица или т. нар. личен фалит. С него се предлага разсрочване на дълговете, както и опрощаването на част от тях.

Според Манолова законът ще помогне на свръхзадлъжнелите граждани, както и ще насърчи младите хора да започнат собствен бизнес.

Още по темата

Омбудсманът обясни и че законът ще се прилага само към добросъвестни длъжници, които не са ползвали кредити са луксозни разходи и непремерени инвестиции, не укриват собственост и средства.

"Предлагаме съдебна процедура, която започва по искане на длъжника и в зависимост от това дали той разполага с имущество, дали разполага с доходи, които са над несеквестируемиия минимум, процедурите са различни. Предвижда се справедливост при удовлетворяването на кредиторите, като длъжникът се задължава да изплаща съответните суми в период три или пет години. От своя страна кредиторите се отказват от част от своите вземания, така че става дума и за опрощаване на дълговете в размер до 50%", обясни Мая Манолова.

По думите й това е дълго чакан и изстрадан закон от българките граждани, които са изпаднали в дългово робство и във финансово бреме.

"България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон. В същото време ние сме на четвърто място по свръхзадлъжнялост на гражданите. Законът е чакан и от младите хора, които искат да започнат собствен бизнес, защото липсата на такова законодателство е сериозна преграда пред предприемаческия дух на младия българин", посочи още ОмбудсМая.

Манолова изрази надежда и проектозаконът й да бъде припознат от народните представители и да влезе в пленарната зала още през септември след депутатската ваканция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този закъсня с десетилетия. Много хора не правят разлика между юридическо и физическо лице.Ако закона които се предлага обаче бъде внесен в това НС, така ще го извъртят ***, ченяма да има нищо общо с идеята.А такъв един закон ще спре "изтичането" на хора и ще подпомогне кмладите хора да са по независими от конюктурата.И при всички случаи ще тласне малко икономиката, до колкото я има, напред. Стига обаче да не се обезсмисли от идиотизма и дебелизма на дупедатите.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж сега незнам Мая каква е комунистка,социалистка или там каквато си реши,но ако успее да прокара закона печелим всички простосмъртни!
16
2
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 17: Законът е нужен, но има опорна точка да се пише срещу Мая Манолова - току виж се кандидатирала за кмет на София. Заради това е всичко, затова се стараят гербаджийските ***.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какви избори идват,че се налага да се приеме този отдавна нужен закон за България и нейните граждани?
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дрън дрън дрън - избори идааат ! тая от 20 години е във Власта , и какво е направила Нищо !лае,лае и Нищо !
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13: И това, което си написал каква връзка има с темата? Колко от тези, които си загубиха жилищата по време на финансовата криза бяха "кредитни милионери"? За тях някой помисли ли? Ние сме единствената държава в ЕС, в която няма закон за фалит на физическо лице, т.е. на обикновения български гражданин, който е взел кредит за жилище и си е загубил работата например. Не е гербаджийска опорна точка, нали?
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пирамиди, фараони... Тъкмо ги изгоним мошениците, и се появява някой загрижен за бизнеса им. Колелото на историята се върти, забравили са кредитните милионери, забраната за даване на необезпечени кредити, фалитът на банките. Тези "забраванковци" осъждат обществото да повторят историята с кредитните милионери и пирамидите.Пътят към ада отново е постлан с поредните добри намерения.
11
2
 
7
 
! Отговори
До11 преди 4 години
К'апут ти знаеш ли какво представлява фалит на физическо лице?
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баневи ще ги оправдаят по този закон. Това е "Закон Ванко 1" - номер две. Загрижили се за предприемачите и собствения им фалирал бизнес... БСП да спре да се занимава с менте закони и да се загрижи за работника и обикновения човек, на когото бизнеса всеки ден предлага да му вземе някое право, извоювано с борба.Така избори няма да спечелят. И сега си имаме султан и олигархично управления.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той хубав проекта,ама има едно нещо,казва се банково лоби,има и едни "гладни"хора,казват се депутати!Така че?
8
0
 
7
 
! Отговори
123123 преди 4 години
До 123123Правила на Гугъл Адс:Не се допуска реклама за Лични заеми с ГПР над 36%В Съединените щати не допускаме реклами за лични заеми, при които годишният процент на разходите (ГПР) е 36% или по-висок. Рекламодателите за лични заеми в Съединените щати трябва да показват максималния си ГПР, изчислен в съответствие със Закона за справедливото кредитиране (TILA).
7
0
 
8
 
! Отговори
123123 преди 4 години
До 123123Правила на Гугъл Адс: Искаме да предпазим потребителите си от подвеждащи и вредни финансови продукти. Не допускаме популяризирането на:потребителски заеми, които изискват пълно погасяване до не повече от 60 дни от датата на отпускане на заема (наричаме ги краткосрочни потребителски заеми). Тези правила важат за рекламодатели, които предлагат заеми директно, генератори на възможни клиенти и такива, които свързват потребители със заемодатели трети страни.
6
1
 
10
 
! Отговори
123123 преди 4 години
"България е единствената държава в ЕС, която няма такъв закон." - Жалка картина и то 30 години след промените. Тези 240 хрантутници само апартаменти и тераси са им в главата. Банките си правят каквото искат. В нормалните държави са забранени рекламите на фирмите за бързи кредити.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 4 години
За мен е безполезно. Аз съм поръчител на кредитополучател, който почина. Парите са към 40 хиляди с лихвите. Тези 50% или 20 хиляди лева няма от къде да ги намеря, като заплатата ми е 700 лева. Не ходя на почивка, не мога да си купя и поддържам кола, не пуша и пия, но пак няма как да им събера 20 хиляди лева..
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко закона и предложения внесе , а резултат?Едно да направи но до край.
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да се промени с тоя закон. Само фалиралите длъжници ще са в черен списък и доживот не могат да теглят нови заеми. Трябва да се смени цялата капиталистическа система. Друго не помага.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм съгласен, че това ще е закон в полза на кредитните милионери. Друг е въпросът как ще бъде направен, защото както всички знаят, най-важни са малките детайли.
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Закон за кредитните милионери и опрощаване на дълговете им"