Интерконекторът с Гърция - готов през октомври

Теменужка Петкова се срещна с директорите на компанията изпълнител
23 яну 2020 21:50, Павел Гълъбов
7
Интерконекторът с Гърция - готов през октомври
Снимка: БГНЕС

По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителнителните директори на проектната компания „Ай СИ Джи Би“ ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – „Коринт Пайпуър“, на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – „Консорциум Тибей“, съобщиха от пресцентъра на енерийното министерство.

Още по темата

Министър Теменужка Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на „Коринт Пайпуър“ увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите тръби за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 година
Десет години Баце бавеше този интеркжнектор, а сега се спеше да направи за една година 490 километра тръба до Сърбия. А след това русофилите казват, че получавал инструкции от Козяк.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай бе, нали го откриваха 3-4пъти вече
3
13
 
8
 
! Отговори
ГРОБАР преди 1 година
Можеше да имаме Южен поток, но с такива некадърни министри и *** премиер, така ще е. Оставка на цялата ШАЙКА! :((((
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНе са руски,бе,там са чужди и гръцки фирми,български фирми няма,а ние продължаваме да си искаме ЮП,върнете ни ЮП!Искаме ЮП!
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя нищожен конектор го правят 30 години. Ама трябва да реализираме руските енергийни проекти светкавично и да рапортуваме, а Тиквуний....