Радев в словото си за Апостола: Унинието ни допусна търговците в храма на демокрацията

Свободното слово, честните избори са похитени днес, допълни президентът
Обновена: 19 фев 2020 21:24 | 19 фев 2020 18:50, Анисия Иванова
586

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени днес, каза президентът Румен Радев в словото си по повод отбелязване на 147 години от гибелта на Васил Левски в София.

По думите му ние - българите с унилия си дух, допуснахме търговците в храма.

"На 19 февруари българите почитаме Апостола. Свикнали сме да казваме, че идваме на този паметник, за да склоним глави пред Левски. Но Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук!"1 каза Радев.

По думите му време е българите спрат да търсят утеха в историята.

"Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега.

Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?

Причините за неволите ни не са само търговците в храма на българската демокрация. Причините са и в нашето собствено униние, което ги допусна там. Примирението с лъжата и грабежа. С бедността и несправедливостта.

"Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“, пише Дяконът в онези години. Но тази горчива констатация няма да го спре да буни духовете, да просвещава, да отстоява идеала за чиста и свята република.

И когато жалеем за бесилото, нека да не забравяме, че Левски е символ на безсмъртието. Това безсмъртие, което осветли следващите поколения на България. Той е живо слово и дух, които продължават да събуждат и днешните българи. И хилядите хора, които сте тук, сте най-убедителното доказателство.

Затова нека днес изправим глави. Нека не забравяме, че всичко зависи от нашите "задружни усилия“. Че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. България има нужда от доблестта и усилията на всеки от нас.

Нашата мисия не е да оплакваме героите си, а да сбъдваме мечтите им", обобщи президентът.

По време на честването граждани скандираха "Мафия", а в района е засилено полицейското присъствие.

Взимайки думата държавният глава Румен Радев помоли всички да се въздържат от викове и скандирания, след което гражданите скандираха "Радев".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


586
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
394
8
 
31
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Това шевствие на БСП,генерална репетиция ли се явяваше ?Та ,колко революциопнери се събраха,и подсмърчаха подите Президента и г-жа ЛЪЖА !?
393
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, ти, по-долу! Да разбирам ли, че ако Радев беше останал с първата си съпруга, ще приемеш, че всичко, което казва за положението в България е истина?
392
22
 
27
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Колко е прав президента.Търговците първи се настаниха в храма на демокрацията,превърнаха го в храм на партокрацията и нямат никакво намерение да го напускат,само се преливат от една партийна структура в друга, само и само да останат в този храм.Сервилността и продажността е тяхното верую
391
16
 
36
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
Разединителя на нацията, пак се прояви подобаващо!
390
9
 
18
 
! Отговори
ЗАЛИВА преди 4 години
РБ с ОТРИЦАТЕЛНА ЕНЕРГИЯ и ЗЛОБА Президент Радев.Кабинетът му?КОМУ е изгодно?
389
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоа се обърка- говори измислици, премислици и явно приказките на Михаил Хасин пред българска свободна телевизия, че България ще бъде принудена да влезе в Евразия 2023 г не са напразни. На най светлия начин- пак отвращение и погнуса.
388
10
 
27
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Секретно, от тефтера на кРадев: "..... 5 гроша за Деси..." :)))))))))))))))))))))))))))))))
387
39
 
24
 
! Отговори
Браво, г-н Президент преди 4 години
Президентът бърка в задниците на герберите с боксова ръкавица.Той говори ИСТИНАТА навсякъде и по всяко време.Това мнооого дразни герберугите.
386
17
 
31
 
! Отговори
Агентурата работи преди 4 години
Чете Резидента, каквото му напишат, а тези които пишат нямат за цел Вас да оправят, а изпълняват прокремълски хибридни задачки. Задачите са:Да се съботира по-дълбоката интеграция на България в ЕС и НАТО,които Русия третира като заплаха.Приемането на ? ще донесе изключителни ползи за България и ще има обструкции от агентурата на Кремъл.Няма *** Г3 в който братушките не биха ни наврели,заради техния геополитически интерес.Понеже Импекcoва не е достатъчно ефективна в това, се включва и Резидента!
385
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 465От поста ти правя извод че си толкова софиянец колкото и Юсеин Болт е албинос.Точка!
384
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За неблагонадеждни елементи като тебе е имало бой, а за другарите имаше Кореком и млади комсомолки ... те затова и сега си обичат СССР и Путин, макар и вече малцинство.
383
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли сте тука, бе другарки и другари ?Те и Левски и Ботев отдавна си отидоха хората, ами вие какво правите още тука ?
382
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 448Лъжат те щото си балък!!!Що не ме излъжат мен?!?!
381
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов очевидно е ЕдЕот.Въпроса ми е обаче , какви са аджеба тези които гласуваха за него през 2009та и после?!?!Сами си отговорете....Това са 80% от българята.....
380
4
 
14
 
! Отговори
сс преди 4 години
До ББпрезидента, секретарите на президента от ДС, нинова, депутатите от БСП и платените протестъри на копейкин си направиха множество селфита, по време на похода им на радостта.... в деня за поклонение и тъга поради гибелта на Дякон Левски. Срам!!!!!!!!!!! Срам за тези българофоби.р
379
5
 
15
 
! Отговори
Стамболов преди 4 години
Името на Апостола в устата на този индивид е като капка чиста роса върху дупката на нужник.
378
10
 
3
 
! Отговори
До 374 преди 4 години
НЕ ВСЕКИ,НЕ ВСЕКИ ГОСПОЖО КАРАЯНЧЕВА
377
12
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 398 АнонименНастръхвам от толкова ... /неоправени/ като Караянчева или 392!
376
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караянчева много точно определи срамотиите на Радев.
375
6
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 392 Анонимен... опрови ни ...Без коментар!