По-ниската ставка на ДДС за туризма нямало да се отрази на цените

Услугите в бранша едва ли щели да поевтинеят
Обновена: 22 май 2020 23:07 | 22 май 2020 23:03, Екип на Bulgaria On Air
12

Парламентът прие на първо четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите. "За" гласуваха 107 народни представители, 68 се въздържаха, а 1 гласува против.

Търсеният ефект е намаляване на цените на стоките. За съжаление, според мен, намаление на цените не може да се очаква, няма да има ефект и за подпомагане на самия ресторантьорски бранш. Само повече клиенти може да са в помощ на брашна, но сега страхът, който е вече във всички нас, няма да доведе до масово посещение на заведенията. Това каза за "Денят ON AIR" депутат от БСП Димитър Данчев.

По думите му е имало настояване Менда Стоянова и Владислав Горанов да представят предложението за по-ниско ДДС.

"Предложението за това дойде след срещата на Бойко Борисов с представители на бранша, вероятно заради възможността от протести. Ние си задаваме въпроса - как ще се закърпи бюджетът до края на годината.. Единственото, което можеше да поевтинее, след намаляване на ДДС, са лекарствата", допълни той.

Според Данчев сме една от малкото страни, в които няма диференцирана ставка за книгите.

"Подобни мащабни данъчни промени са по метода на пробата и грешката. От другата страна стоят хора, бизнес, които очакват да имат прогнозируемост", каза още народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: БСПтуризъмДДСцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Goliam problem daje mi e tosi namalen dds...samo edin korem imam, a pensiata celi 185, 00 bg leva. kak da poharcha tesi tolkova mnogo pari?!...to pone da dignat dds na hranitelnite stoki i da stane 69 procenta...
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие пак не излизайте от кръчмите и им пълнете гушите. Аз на кварталния кръчмарин съм му казал, че ако бирата не падне поне 20ст- няма да му стъпя, ще си купувам кенчета от 0,99лв и ще си ги пия на пейката пред вратата на ресторантчето му
7
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Тъй като ДДСто влиза в крайната цена,а щом при неговото намаление,тя няма да се намали,означава,че печалбата ще се увеличи.Мярка показваща,че с това се цели поощряване на собственика и то за сметка на държавата от намаления данък и за сметка на потребителя.Да оставим настрана и факта,че реално ДДСто при ставка от 20% не носи в хазната тези 20% ,а помалко,тъй като когато има посредници,а то винаги има,на всички се връща данъка ,платен при покупката.А трябва да се стимулира крайния потребител.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧитателКъм момента е 9 % ДДС само на туристическите услуги, само че те се борят да им направят същата ставка на ресторантьорските усулги и пакети. Към момента се плаща стандартната ставка 20 % на храната и напитките в ресторантите, както и на предлаганите в хотелските комплекси.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че цените няма да паднат. То и не се прави с цел да бъде по- евтино за крайния потребител. Прави се, за да забогатеят още повече ресторантьорите и хотелиерите. Да видим откъде ще се пълни хазната!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
250 лв мин пенсия.610 лв мин заплата бруто. 2020г. В евро да смятам ли
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи скотски бедни пенсионери с 200лева пенсия на месец и малки деца и бебета ще плащат 20% ДДС на лекарствата за да могат да се поддържат живи, НОза бизнеса на мутрагените, долните, гнусни животни ставката ще е 9%.Е*бем ти и държавата и управляващите и овцете които ги търпят.ЗАКРИВАЙ
2
1
 
21
 
! Отговори
ined преди 3 години
Защо ни са изобщо всичките тези 240 тър тия, ако закони се приемат с 107 гласа?
1
3
 
15
 
! Отговори
Да се приключи преди 3 години
Всеки ден се моля България по-бързо да изчезне от картата! Агония безкрайна! Една Гърция фалирала Държава намаля ДДС, а на много продукти дето има ДДС в България там въобще няма. Тиквата ни плашеше да не 6танем като Гърция. Няма как! Българите са 80% нали знаете. Няма народ в света подал ножа на собственият си палач! За това се моля България да изчезне! Дано Бог ме чуе...