Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично

Но не трябва да се поражда недоверие в него, заяви президентът
10 яну 2021 17:32, Нели Христова
120
Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично
Снимка: БГНЕС

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.
 
От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май. Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес. Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.
 
Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.
 
Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.
 
Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това  ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.
 
Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
1
 
! Отговори
Ум в зелени чорапи преди 3 години
Абе тоя защо не се кандидатира за шеф на ЦИК, мястото беше свободно, явно от всичко разбира и акъл дава. Я какъв гений сме имали,... а разправят, че когато Господ раздавал акъл на един мост, военните форсирали реката, че се разминали!Очаквам всичко знаещия и всичкоможещия да се яви и на кастинг за мис Плеймейт!Ако се поведе в Дубай, със сигурност ще го спечели!
92
1
 
2
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Румба, обясни им още веднъж на хората ,че без машинно гласуване не може да се промени конституцията !
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да не си сваля халката, под нея, тя му направи татуировка "***!"
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как трябва да се отнасяш към електората и изборите, че да наричаш кутиите за бюлетините урни?
89
4
 
12
 
! Отговори
БАЙ МУ преди 3 години
Е " президенте " проумя ли , ЧЕ КАКВОТО ПОСЕЕШ , такова ще ПОЖЪНЕШ......стара , мъдра поговорка ....но от къде да има човек толкова акъл ......дори и да го наричат ..................." президент "
88
1
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 3 години
- Избори с повече от един кандидат са страшна бъркотия!
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Американският сенатор републиканец Пат Туми каза днес,че президентът Тръмп трябва да подаде оставка,след като привържениците му участваха в щурм на Капитолия,приключил със смърт на няколко души."В България метежниците на Румен Радев на 2.09.2020г. палеха със слама полицаите по обед пред НС. Къртиха павета и замерваха полицаите.Вечерта след като Поп Зарята няколко пъти каза: "Анатема"-ултрасите на Радев започнаха щурм над полицията.Мятаха бомби и гранати-имаше над 100 ранени. Радев, ИМПИЙЧМЪНТ!
86
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румен Радев: Действията ми се приемат комично
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
66 новини за *** днес. Айде да си обединява предложенията в едно изказване. Ама сега му е паднало да се кипри пред медиите
84
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците мислят седнали, англичаните - прави, арабите - легнали, а българите - след това.
83
2
 
17
 
! Отговори
Иван Христов преди 3 години
Срам ме е че гласувах за това!!!!!!
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега му се падна не слиза от новините вече не като метежник!Хахаха!
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радеф е най големия клоун в държавата!Трагикомедия!
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1 година гласувахме машинно за Европейски парламент.И въпреки големия зор на Нинова пак ГЕРБ ги спечели.
79
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЯ ГЛУПАВ , ФИГУРАНТ , ДОТЕГНА ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ . СЪС ТОВА ДА СЕ ПРАВИ НА МНОГО УМЕН , ДА СЕ ПРАВИ ЗА ЗАГРИЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО НАРОДА . НЕЩО НЕ Е ДОБРЕ СЪС ПАМЕТТА , ТА ДА СИ СПОМНИ КАКВИ ГИ СНЕСЕ САМО ПРЕДИ , НЯКОЛКО МЕСЕЦА....
78
2
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ ....ВЪН ....ЗАЕДНО СЪС ВАШИЯ ФИГУРАНТ !!!! НАРОДА НЕ ВИ ИСКА ....
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама въобще не вярвам в това мащинно гласуване. По правилно е да се нарича машинирано гласуване или машиниран вот от вън.
76
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да твърдиш, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО на ББ е нелегитимно, значи ОБВИНЯВАШ СЕБЕ СИ! ТИ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ! ЗНАЧИ СИ НЕКАДЪРНИК!
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кои избори е подменен вота? АЗ ЛИ СЪМ ЛУД ИЛИ РАДЕВ ЗАБРАВЯ КОЙ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ ЗА ПАРЛАМЕНТ? САМИЯТ РАДЕВ ТРЯБВА ДА Е НАПРАВИЛ ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ ЗА ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ББ Е ИЗБРАН С МАНИПУЛАЦИЯ.ББ Е ПРОВЕЛ ИЗБОРА НА РР.КОЙ КОГА Е ВИНОВЕН ЗА ФАЛШИВИ ИЗБОРИ
74
2
 
11
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Глупи! Подготвяме парламентарни избори,а нямаш уважение към парламентарно представените партии! Само ти си знаеш, защо не покани първо тях! Наистина си отчайващо слаб държавник,не ти стана ясно какъв пост заемаш вече 4 г.,не познаваш и правомощията си.Върви си с мир....