Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично

Но не трябва да се поражда недоверие в него, заяви президентът
10 яну 2021 17:32, Нели Христова
120
Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично
Снимка: БГНЕС

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.
 
От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май. Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес. Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.
 
Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.
 
Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.
 
Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това  ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.
 
Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 


120
Още от Политика
Свиленски: Голяма лъжа е, че БСП ще прави коалиция с ГЕРБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Ум в зелени чорапи преди 5 дни
Абе тоя защо не се кандидатира за шеф на ЦИК, мястото беше свободно, явно от всичко разбира и акъл дава. Я какъв гений сме имали,... а разправят, че когато Господ раздавал акъл на един мост, военните форсирали реката, че се разминали!
Очаквам всичко знаещия и всичкоможещия да се яви и на кастинг за мис Плеймейт!Ако се поведе в Дубай, със сигурност ще го спечели!
102
0
 
2
 
! Отговори
Абе преди 6 дни
Румба, обясни им още веднъж на хората ,че без машинно гласуване не може да се промени конституцията !
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За да не си сваля халката, под нея, тя му направи татуировка "***!"
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Как трябва да се отнасяш към електората и изборите, че да наричаш кутиите за бюлетините урни?
99
3
 
12
 
! Отговори
БАЙ МУ преди 6 дни
Е " президенте " проумя ли , ЧЕ КАКВОТО ПОСЕЕШ , такова ще ПОЖЪНЕШ......стара , мъдра поговорка ....но от къде да има човек толкова акъл ......дори и да го наричат ..................." президент "
98
0
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 6 дни
- Избори с повече от един кандидат са страшна бъркотия!
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Йотова всъщност какво прави на тия седенки, освен да пръхти като биволица?
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Някой да каже на оня, пикaeщия във фонтани, че вотът е таен и НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛАГАТ КАМЕРИ!
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Американският сенатор републиканец Пат Туми каза днес,че президентът Тръмп трябва да подаде оставка,след като привържениците му участваха в щурм на Капитолия,приключил със смърт на няколко души."
В България метежниците на Румен Радев на 2.09.2020г. палеха със слама полицаите по обед пред НС. Къртиха павета и замерваха полицаите.Вечерта след като Поп Зарята няколко пъти каза: "Анатема"-ултрасите на Радев започнаха щурм над полицията.Мятаха бомби и гранати-имаше над 100 ранени. Радев, ИМПИЙЧМЪНТ!
94
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Румен Радев: Действията ми се приемат комично
93
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
66 новини за Муунчо днес. Айде да си обединява предложенията в едно изказване. Ама сега му е паднало да се кипри пред медиите
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Американците мислят седнали, англичаните - прави, арабите - легнали, а българите - след това.
91
1
 
17
 
! Отговори
Иван Христов преди 6 дни
Срам ме е че гласувах за това!!!!!!
90
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега му се падна не слиза от новините вече не като метежник!Хахаха!
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Радеф е най големия клоун в държавата!Трагикомедия!
88
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди 1 година гласувахме машинно за Европейски парламент.
И въпреки големия зор на Нинова пак ГЕРБ ги спечели.
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ТОЯ ГЛУПАВ , ФИГУРАНТ , ДОТЕГНА ВЕЧЕ НА ВСИЧКИ . СЪС ТОВА ДА СЕ ПРАВИ НА МНОГО УМЕН , ДА СЕ ПРАВИ ЗА ЗАГРИЖЕН ЗА ЗДРАВЕТО НАРОДА . НЕЩО НЕ Е ДОБРЕ СЪС ПАМЕТТА , ТА ДА СИ СПОМНИ КАКВИ ГИ СНЕСЕ САМО ПРЕДИ , НЯКОЛКО МЕСЕЦА....
86
1
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 дни
ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ ....ВЪН ....ЗАЕДНО СЪС ВАШИЯ ФИГУРАНТ !!!! НАРОДА НЕ ВИ ИСКА ....
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ама въобще не вярвам в това мащинно гласуване. По правилно е да се нарича машинирано гласуване или машиниран вот от вън.
84
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да твърдиш, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО на ББ е нелегитимно, значи ОБВИНЯВАШ СЕБЕ СИ! ТИ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ! ЗНАЧИ СИ НЕКАДЪРНИК!