ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания

Не само нарушавал Конституцията, а можел да навреди на имиджа на България
237
ГЕРБ: Радев се включи официално в предизборната кампания
Снимка: МВнР

Президентът Румен Радев се включи в предизборната кампания за 45-ия парламент, коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Повод за това стана изказване на Радев, който днес обвини, че ако „правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе  тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ“. Става въпрос за изявлението  на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш.

Още по темата

Георгиев отсече, че става въпрос за лични позиции на двамата сенатори, а не за официална позиция на Сената.

„Президентът Радев лъже изключително брутално и безцеремонно. Той се позована на лични мнения на двама сенатори. Явно днес вече съвсем официално се включи в надпреварата и въпросът е на коя страна той вдигна юмрука“, каза зам.-министърът.  

Бившият външен министър Даниел Митов също настоя, че  Радев нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ и не познава институционалните отношения в САЩ, така че едва ли е в правото си да прави такива коментари.

„Премиерът Борисов няколко пъти е канен в Белия дом, бил е гост на няколко американски президенти, при него са идвали държавни секретари“, припомни той.

Според Георг Георгиев президентът не изпълнява функцията си на обединител на нацията, а вече се включва в предизборната кампания, той е пристрастен и симпатизира само на една определена част от обществото, нарушава Конституцията при това не за първи път.

„Сега коментирайки лични позиции, може да накърни имиджа на страната“, категоричен е Георгиев.  

"Никъде в официалния поток от информация на американския Сенат не се говори за изразените от двамата сенатори становища. Президентът Радев обаче внушава, че Сенатът постановява и надолу изброява личната позиция на сенаторите", заяви още Георгиев.

А в личните позиции на председателя на Комисията по външна политика в Сената демократа Боб Менендес и на старши представителя на Републиканската партия Джим Риш се казва: „България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България“.

„Българското правителство и съдебната система трябва да защитават върховенството на закона и равнопоставеността на всички граждани, а не само на някои. Медиите трябва да имат свободата да публикуват истината, без да се страхуват от насилие и наказания“, смятат сенаторите.

„Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за
върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“, се подчертава в изявлението, което е публикувано на личната страница на Менендес.

Менендес и Риш заявяват, че САЩ трябва да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона.
 


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
1
 
2
 
! Отговори
Аа.. преди 1 месец
Не обединител, а съединител (технически израз) !
198
1
 
3
 
! Отговори
факт преди 1 месец
и тоя ще бяга някъде в чужбина
197
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
крадливи сме като комунисти.
196
8
 
7
 
! Отговори
Аа.. преди 1 месец
Може ли американците първо да се справят с тяхната корупция и ''свобода'' на словото, преди да критикуват нас ?! Трябва ли да им припомням, че дори доскорошен техен президент беше жертва на цензура в много от медиите ?!! Писано е ''Преди да извадиш треската от окото на другия, извади гредата от твоето'' ! А за Радев какво да кажа - просто *** !
195
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещастници прости.
Закпате се някъде. Времето ви изтече
Само решетки за вас българоибийци.
194
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георг Георгиев......................хаха....................това момченце разбира от политика, колкото аз разбирам от китайски език!!!
193
3
 
10
 
! Отговори
Кметът преди 1 месец
Не се шашкай мутро,янките ще ви оправят.
192
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съединението прави корупцията. Справка България.
191
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ И МУТРИТЕ НАПРАВИХА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ АД.
190
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Селска мутра се оправя само с американска тояга.
189
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТУРСКИЯ ПАТОК БОЙКО КРЯКА ЗА ПОСЛЕДНО
188
11
 
12
 
! Отговори
Баче Кико преди 1 месец
Герб пак лъжат - някой учуден?
187
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До У бре

"В Руската Дума има трима милиардера и 230 милионера? В долари.. Не в рубли!"

Ми то и в българския Парламент БСП са същите, Корнела, Гечев, Овчаров, Вигенин и така нататък всички МИЛИОНЕРИ в ЕВРАЦИ, обаче тук червените каскети ми обясняват как те искат да дойде някой дето е "срещу системата" и викат БСП те са. Абееееееей, театрални артисти, вие нас за луди ли ни мислите? Тарикатчета мазни.
186
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Банкялията отива на село а може и в затвора.
185
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ и Русия срещу мутрите турскопотокници Елрдоганолизачи платени от Шорош Мурсул ханъм. На4-ти ще гледат като натровени с Новичок.
184
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе Георг що се бръсне от очите да не е пудел?
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ПИК държат едни голи фотокадри за финал преди изборите,ама да видим кой ще изгори накрая
182
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката ФИГУРАНТ.
181
3
 
9
 
! Отговори
У бре преди 1 месец
Извадка от мрежата.Руска !
В Руската Дума има трима милиардера и 230 милионера? В долари.. Не в рубли!
Сега ясно ли ви е защо другаря Малинов е такъв русофил и защо лично беше награден от Путин?
Тези червиви комунисти, толкова продажна отврат няма никъде другаде по света!
180
1
 
6
 
! Отговори
михаал преди 1 месец
ДО 170 през целия си трудов живот съм се борил за работа и доходи, и никога не съм чакал на милостиня, (характерна политиката на БКП) А на говедото или овцата им трябва говедар или овчар които да ги заведе до яслата.