Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?

Изненадващото предложение за правителство има силни и слаби страни
14 юли 2021 08:58, Александър Попов
171
Слави си иска изчегъртването без да е на власт, какво постигна с кабинета "на зелено"?
Николай Василев е предложен за премиер от ИТН. Снимка: БГНЕС

Слави Трифонов предложи кабинет "на зелено", което предизвика истинско жужене в политическия кошер. Без консултации, без коалиции и най-важното - без да има необходимия брой депутати да управлява. И това си има своите плюсове и минуси. А ако трябва да се стигне до крайно мнение - може да доведе и до политическо самоубийство.

А иска ли всъщност властта?

Най-честите обвинения към Има такъв народ през последния месец бяха, че няма кадрови потенциал да управлява. С обявяването на министрите и приоритетите той отвърна на критиците си, а сценаристите, които съставляват ядрото на формацията доволно обясняват как "Слави като каже нещо се изпълнява".

Има една малка подробност обаче - голяма част от посочените приоритети не са ясна политическа програма. Липсата на детски градини касае основно София и е общински проблем, а ако решат в СОС, лесно могат да изпържат в собствен сос Трифонов. Детската болница е една необходимост и в повечето случаи построяването й служи за политически пиар. Ясно е, че колелото при нея се завъртя и всеки, който дойде на власт ще трябва да работи за нейното построяване. За медицинските хеликоптери колелото също потръгна, като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че те ще станат факт до 3 години. Слави обеща веднага, но доколко технически може да бъде изпълнено е спорно. Защото не става въпрос само да се купят 2-3 машини и да се реши проблема. Трябват и инфраструктурни промени, трябва и цялостна програма за въздушна помощ. Пандемията обаче показа, че имаме много по-дълбоки проблеми за решаване в здравеопазването и три хеликоптера няма да ги решат. Всъщност всички коментатори се обединиха - тези приоритети са конкретни, но не показват някаква последователна програма.

Всъщност може да се окаже, че Слави въобще не иска властта сега и всички действия водят към нови избори, най-вероятно в едно с президентските. За Трифонов е по-добре служебният кабинет да продължи да функционира, да продължи и с "изчегъртването". За няма и месец действията на кабинета доведе до загуба на 200 000 гласа за ГЕРБ, БСП и ДПС също губят позиции. Факт е обаче, че няма и сериозно преливане на гласове към ИТН и другите две протестни партии, което може да означава, че сегашният резултат е може би таванът им.

Обявявайки проектокабинет без никакви консултации е нож с две остриета. От една страна демонстрираш сила, която може да се върне като бумеранг, от друга поставяш ултиматум на другите две партии, с които се очаква да се променят закони и статукво.

Поканата към трима от служебните министри може да се струва на някои като диалогичност, но всъщност е по-скоро PR ход. На всички е ясно, че и тримата щяха да откажат, след като загатнаха още в предизборната програма, че биха участвали само в експертен кабинет.

Мая Манолова вече се изказа, че иска служебният кабинет да продължи своето управление. Христо Иванов пък призова за диалогичност и връщане на разума, осъзнавайки, че протестните партии могат да се провалят в желанието си за "дълбока промяна".

Управление от лидерски тип, срещу който хората излязоха на улицата

Изчетените приоритети и предложение за кабинет от Слави Трифонов показва наличието на сценарен екип, но не и на политически пиар. Миналата година хората излязоха на улицата основно срещу политическия модел, в който има един лидер, който казва какво ще се случва в държавата. Засега Слави не успява да убеди, че неговата партия е различна. Лидерът прочете словата си, а всички негови приближени се втурнаха да го венцехвалят. Познато, нали? И в крайна сметка няма никакво значение дали ще обикаля джипка или ще се пишат постове във Facebook.

Новите министри

Кабинетът "на зелено" е някаква симбиоза от познати лица и неизвестни за българската публика лица. Дипломите и езиците се изтъкват като предимство и със сигурност се харесва на избирателите на Слави от чужбина, които му дадоха най-голямо доверие. Няма как да не се направи аналогията с може би най-тъпото политическо определение "умни и красиви". Един вид - образовани млади хора, с експертен профил. Няма лошо да им се даде шанс, но пък появата на познати политици на ключови позиции веднага водят до въпроса дали те не са от статуквото, срещу което се бори ИТН. Изборът на премиер на Николай Василев ще бъде използван от системните партии, защото кандидатурата е най-малкото спорна на базата на политическата история на Василев.

Друга новост - Слави Трифонов предложи да има и министър без портфейл по ромските въпроси, като номинирана е д-р Антония Валентинова. Този ход обаче е закъснял с 20 години и не е ясно защо е необходим този "ромски омбудсман". Има вероятност подобен избор да засили разделението на общностите в страната. А и не е ясно какви са "ромските въпроси". Бедност ли? Образование ли? Безработица ли? Престъпност ли? Усвояване на европейски програми ли? Ами това са си въпроси, които се отнасят до цялото общество, не само до ромите. Лесно е да се посочи крайната цел - интеграцията им. Но тя не се постига с министър без портфейл, а с работа на всички министерства и парламент. И не на последно място - тази интеграция да е желана от самите роми. Което не си личи, а и докато живеят в гета и са важни само по изборите - няма как да се случи.

ГЕРБ с исторически шанс да закопае Трифонов

Колкото и странно да звучи ГЕРБ има уникалния политически шанс да закопае Слави Трифонов. Като подкрепи проекта на правителство в парламента. Така може би ще избегнат нова загуба на гласове и ще дадат шанс на Слави Трифонов да управлява с кабинет на малцинството в парламент, който не се различава от предишния. Което гарантира нестабилност, дори хаос. Повечето политолози предричат хаост в държавата, ако се стигне до трети избори за НС през тази година, но по-скоро хаосът би дошъл, ако ИТН състави кабинет.

А тепърва ни очакват размисли и страсти на тема "Кой седи зад Слави Трифонов". Той твърди, че ще носи отговорност и няма общо с Борисов и Доган. И може би има право, защото нежеланието да управлява означава желание за още "изчегъртване". Не се знае обаче докога ще получава доверие, защото то му бе дадено на база мълчание и припознаване за новия месия, който ще промени нещо в България. Всички месии досега се сгромолясват гръмко, включително и Симеон, чиито министри виждаме в сегашният проект на правителство. Действията му ще покажат докъде ще стигне ИТН и той като лидер и дали ще го запомним само като Facebook герой.


171
Още от Политика
Плевнелиев: Слави Трифонов е зависим от Доган, ИТН е инженерингов проект
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
0
 
! Отговори
инж Владова преди 2 часа
До Киро РамботоНе само уволнения и затвор ще има за нарушилите закона, даже и от парламента ще ги извадят, както наскоро направи Гърция.
158
0
 
0
 
! Отговори
инж Владова преди 2 часа
ЖУРНАЛИСТИ ( В СЛУЧАЯ АЛЕКСАНДЪР ПОПОВ ) НЕ СПИРАТ ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ПРАВИТЕЛСТВО НА МИСИРКИТЕКЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, КОГАТО МУ Е ВРЕМЕТО ПРАВОПИМАЩИТЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ. ПРЕСТАНЕТЕ И СЕ ОТДРЪПНЕТЕ ОТ ТЕМАТА!
157
0
 
2
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 1 ден
Какво иска Станислави и какво направи това президентско правителство? Само уволнения и спиране на проекти, че да назначат свои хора, които следващите управници да започнат да чегъртат.
156
0
 
5
 
! Отговори
Д-р Хауз преди 3 дни
Моля ви.. Пожалете горкия човечец.. Той е толкова болен.. Умрял е, но още не го е разбрал..
155
1
 
8
 
! Отговори
Илия преди 6 дни
Осмиван ли е Божков в шоуто на този човек......Някой знае ли.....А други пестъпници....
154
2
 
11
 
! Отговори
шимпанзе от ИТН преди 1 седмица
Благодарим на всички общаци, сводници, просяци и берачи на ягоди за доверието, което ни гласувахте!
153
5
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ЩЕСЕ ОПРАВИ преди 1 седмица
КОГАТО БЪЛГАРИТЕ ИЗРИТАТ РУМЕН РАДЕВ, РАШКОВ, КАЦАРОВ И ДРУГИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ....
152
1
 
11
 
! Отговори
Перо преди 1 седмица
Апетита на кокошкаря е правопропорционален на простотията на неговите избиратели.
151
2
 
22
 
! Отговори
Историк преди 1 седмица
Един *** Чалгар , посредствен и физически, и духом , успя да хване на въдицата си един "такъв народ" и си мисли, че е Сталин !!! Извинете, Сталин е нямал татуировки .
150
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слявчу е кукла на конци. Не случайно са пуснали Т. Африкански да се клещи насам-натам - не носи отговорност за нито една от глупостите си.
149
4
 
19
 
! Отговори
Знам преди 1 седмица
Ще дойдат и по-добри времена,в които няма да са на власт протестъри-ИТН,Мутри и ДБ.Да живее България и Българският народ!!!
148
1
 
32
 
! Отговори
Ех Славчо преди 1 седмица
Управлението на една държава не е като да пееш "Йовано,Йованке" в окопа и облечен в шинел под одобрителните погледи на сценаристите и задъхващия се от умиление електорат пред телевизионния екран.Други неща трябват за там,други!
147
2
 
31
 
! Отговори
Future преди 1 седмица
Селският тарикат Трифонов щял да изчегърта евро-атлантическа България и нейните завоевания срещу комунистическите напъни на русо-робите. Явно чалгаринът не си дава сметка къде ще се скрие, когато започнат съдебните дала срещу националните предатели, та сега на воля ръси глупости...
146
1
 
22
 
! Отговори
Ако... преди 1 седмица
Ако Слави програма няма шефа му Доган програма има. ;) Програмата е турци и комунисти за една чиста и свята България.
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Funny guy is Sl.T.Ако това не е края на шоуто ще е жалко.
144
1
 
22
 
! Отговори
Стамболов преди 1 седмица
Ако Слави Трифонов не желае да бъде замерян масово с яйца и домати по улиците, да не бърза и отново да ни "изненадва" с някакъв друг негов кабинет. Нека всичко става пред очите на българския народ ! Първо да се сформира 46-то Народно събрание ! След това да започне разговори с парламентарните групи на партиите от протестите за приемане на обща политическа програма ! И чак тогава да предложи подходящи за нейното изпълнение ерудирани експерти БЕЗ ЗАВИСИМОСТИ !
143
2
 
12
 
! Отговори
Знам преди 1 седмица
ИТН знаеха, че ще съ пърна партия. Ползваха чуждестранна агенция. И тя им даде първо място.
142
2
 
45
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 седмица
Този май се взе много на сериозно,но накрая той ще е изчегъртаният
141
0
 
37
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Абе по-добре беше да няма такъв народ ама на гласува му на тоя дето води Ада / сега да си сърба попарата
140
52
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Давай Слави, България и без това е едно голямо и постоянно шоу! Ти най- добре знаеш как се прави това! Успех!