Проф. Антоний Тодоров: Още едни избори са игра с огъня

Избори използват и в авторитарните режими, обясни политологът
22 юли 2021 13:55, Петя Славова
33
Проф. Антоний Тодоров: Още едни избори са игра с огъня
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма никаква гаранция, че ще се състави правителство, но много се надявам, че ще надделее някакъв политически разум, а не играта с избори като демократичен инструмент, който се превърна в играта с избори като инструмент за прекратяване на демокрацията, защото избори използват и авторитарните режими. Поредни избори след три месеца ще бъдат игра с огъня, и затова се надявам всички да са научили нещо и да се опитат преди да формулират трудно изпълними или неизпълними ултиматуми, по-добре предварително да се договорят с потенциалните си партньори. Това ми се струва много по-разумно, а и много по-ефикасно. Това заяви пред БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров. Според него има желание за диалог.

Ако веднага отидем на нови избори, честно казано това ще бъде гигантско изпитание за всички, и всички ще бъдат неприятно изненадани. Гражданите, които отидат да гласуват ще се радикализират, а очаквам дори и още по-ниско участие. Затова предпазвайки се от тези опасности, партиите изглежда, особено тези, от които очакваме формиране на правителство, да демонстрират повече диалогичност, още повече, че аз не мога да си представя в сегашната ситуация правителство, подкрепено поне от 4 партии, между които да няма никакъв диалог, посочи проф. Тодоров.

Още по темата

По думите му, депутатите по същество са същите, няма големи различия от предишния парламент. Но мисля и се надявам те да научиха нещо от предишния парламент и този път да се опитат малко по-конструктивно да работят за това да има редовно правителство със съответна програма, подкрепена от едно мнозинство, което да не оцелее, да кажем да не бъде по-кратко от поне една година, защото няма да има никакъв смисъл да има такова правителство.

Позицията на ДПС е традиционна. Това е партия на малцинство, партия центристка по своя характер, която би могла да се коалира и наляво, и надясно, това го виждаме и в други страни с подобни партии. Така че ДПС, разбира се, си дават сметка ясно, че не могат да бъдат решаващ фактор във формирането и подкрепата на правителството, но биха могли да заявят роля на подкрепящи правителството, за да изчистят малко ако щете и публичния си образ, да не са партия изолирана от всички, да се покажат като партия, готова на диалог, включително и с такова реформаторско правителство. ДПС е участвала в различни правителствени формули. Някои експлицитни, като примерно коалицията с НДСВ и впоследствие Тройната коалиция, или по времето на правителството на Орешарски. В повечето случаи като един някак си неофициален партньор и коалиционен на правителството, който не е подписал споразумение, но подкрепя правителството и това го виждаме в много случаи. Дори още в правителството на Филип Димитров през 1991 г., когато беше формирано, но и в много други случаи. Така че ДПС се опитва да играе същата роля, но вече си дават сметка, че вече не може да бъдат балансьор, тоест от него няма да зависи непременно правителственото мнозинство.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Избори използват и в авторитарните режими, обясни политологът" - За 30 години демокрация и американско партньоство, народът вече е толкова опростачен, че каквото и *** му каже експерт, доцент, професор и на всичко вярва. Гледайте американски филми!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избори до дупка!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Машините ги вкара човек на Кунева. Никито Василев беше само за параван. ИТН нарочно пуснаха кандидат премиера преди да са излезли резултатите от изборите. Това си беше кьорфишеk. От самото начало са гласяли Кунева за премиер. Но типично за пазаренето пуснаха на курбана Николай Василев. Това им беше жертвеното агне. Изобщо са нямали намарение да го правят премиер. Изпързаляха го. Изпързаляха и хората гласували за тях.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ХУБАВОТО Е ЧЕ ГРАЖДАНИТЕ НЕ СА ПОЛИТОЛОЗИ И МОЖЕМ ДА ПРОИЗВЕДЕМ ДВА ИЗБОРА В ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕДЕЛИ - ЗА НС И ЗА ПРЕЗИДЕНТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И БАЛОТАЖА. ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НС. НО КАТО ГЛЕДАМ ЩЕ УСТИСКАТ, МАКАР И СЛОЖНО ДА ИЗПРОЛЕТИ И НА СВЕЖА ТРЕВИЧКА ДА СИ ИЗБЕРЕМ НОВО НС. ТЪКМО ЩЕ СЕ УБЕДИМ КАКВА Е НАЦИОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ПАРТИИТЕ. ПРИЗОВАВАМ БНТ ЗА ПОСТОЯНЕН ПАРЛАМЕНТАРЕН КАНАЛ - ТЪКМО ЩЕ СИ УПЛЪТНИ ЦЕННИЯТ ПЕРСОНАЛ.
8
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки друг но не и онзи играещият си с ***..дете джобен тенис возещ се на жип за 300 000 евро и делкащ милиарди с негови фирмички. За 10 години ни закара под крушата жанки да берем. Хляба от 65 ст преди 10 години днес е 1.80 лв за 800 грама с набухватели и консерванти. Тока литна парното литна водата литна цените на храните излетяха в космоса. А онзи с големите ***..де си живурк с пачките и кюлчетата и ни вика. Работа работа работа. Същият девиз имаше и бай Тошо. Дела дела дела. Ай сиктир бе.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След няколко месеца ще роним сълзи да се върне Борисов, но едва ли след обидите, които понесе. Другари чалгари не се ядосвайте чака ни светло бъдеще, но неясно настояще.
6
0
 
11
 
! Отговори
от лондун преди 2 месеца
що бе ?! ентелегенто тошку каза че проблем нема да се проведат още 4-5-6- избори .
5
9
 
3
 
! Отговори
Баба мара преди 2 месеца
значи да не си играем с огъня и да приемем миглена кунева за премиер това липредлагате изнудване до дупка не може ли служебния кабинет да стане постояненс мандата на итн
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лесно е да си ербап чалгар и да плюеш Бойко. Сега Славуца ще ни оправя и вече яко се работи по чалгарски.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя парламент щеше да е забавен, ако тия бандити не държаха бъдещето ни в мръсните си ръце.
2
1
 
15
 
! Отговори
Стенли преди 2 месеца
Новият парламент е толкова зле, колкото и последния. Ясно защо - нов бардак със стари крви не се прави.
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Алтернативата на ГЕРБ в действие. Много интелигентни и достойни хора се събраха срещу ГЕРБ. Слави Трифонов, Мая Манолова, Тошко какъв беше, Арман Бибиян, Нилолай Жаджигенов и т.н.