Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече

Свършеното от икономическия екип на кабинета е стабилна основа
22 юли 2021 19:39, Елка Василева
142
Влизаме в световна финансова криза, да се харчи повече
Снимка: архив, БГНЕС

Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза и в момента трябва да се харчи повече. Това заяви пред БНР Калоян Буковски, консултиращ мениджър във Великобритания, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск във финансовия сектор, както и създател на платформата „Българи от ново време“.

В глобален план предстои криза, която изисква обратното на предложените от Николай Василев политики, подчерта Калоян Буковски. По думите му в момента трябва да се харчи повече.

„Ако всеки свие портфейла, бизнесите започват да страдат и съответно цялата икономика се затлачва, излизането от криза става все по-трудно. Затова и много държавни хазни се отключват в този момент,“ каза експертът.

Още по темата

Според Буковски дейността на икономическия екип на служебното правителство може да бъде „много стабилна основа оттук нататък да се гради“.

Експертът вижда потенциална формула за управление в съгласуването на конкретни приоритети между партиите на протеста и БСП.

„Определени фокуси трябва да бъдат приоритизирани. Екзотики като космическите идеи са прекрасни и носят послания, но те не могат да бъдат непосредствен приоритет като здравната криза, пенсиите, социалните аспекти. Защото в момента влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза. Пандемията отключва потенциално много големи поразии в световен мащаб“, коментира той.  

Според Буковски имаме нова порция надежди, че този път политическите формации ще успеят да излъчат кабинет. Поканата на ИТН за разговори и към БСП освен към другите партии на протеста той отчита като „своеобразно узряване“ след предприетите неоптимални ходове с представянето на първия проект за правителство.

„Може би ще се опитат да постигнат договорки по дадени политики. В момента всички осъзнават, че стабилно правителство е нужно. ИТН направиха няколко по-скоро символични грешки,“ смята Буковски.

„Кандидатурата на Николай Василев имаше експертни логически обосновки, но обществото не търси логика при такива избори. То гледа емоционално на нещата“, посочи Буковски.

Във Великобритания името на Слави Трифонов винаги е било привлекателно, поясни още той.

„Гласът от Великобритания на парламентарните избори е антисистемен от доста години. Абсолютно логично беше това. ДБ е втора сила. Виждаме  много високи резултати за „Възраждане“, докато ГЕРБ и БСП имат съвсем малки резултати. Емигрантите прилагат тази емоция, за която говорих. Слави Трифонов представя от години на българите в чужбина една България, каквато те искат да видят,“ обясни Буковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отишли в Англия, пък гласуват за една откровена проруска партия Възраждане. Що за лицемерие? Правят го напук на българите в България ли?
126
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой да е забранил на хората да работят за много пари и да спестяват? Ако си изпиваш всичките пари, кой ти е виновен не разбрах?
125
2
 
9
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 години
Злобар и пропаднал прахосник! НЕ Е НОРМАЛНО да ИМА РАБОТЕЩИ БЕДНИ тоест живеещи без спестявания и спре ли им месечната заплатка тези хора направо да умират без пари и в дългове. Човек за да се бори с Капиталистите и той трябва да бъде капиталист и да ги дървиии яко. Човек трябва да спестява за различни фондове, да има винаги резерв пари за непредвидени ситуации, за здраве, за дома, за пенсионирането си собствени средства Бизнес винаги е била целта хората да нямат пари и да живеят с кредити.
124
2
 
3
 
! Отговори
Криворазбран преди 2 години
До пияница мистикКапиталист под прикритие, представяш криво разбрано спестяване нарочно хората да живеят като роби без пари. ОБИЖДАШ ГНУСНО и ЗЛОБНО и НЕ СИ ПРАВ! СПЕСТЯВАНЕТО Е ВАЖНО и ЧОВЕК да ЖИВЕЕ БЕЗ ЗАЕМИ И КРЕДИТИ. В СЕГАШНО ВРЕМЕ НИКОЙ НЕ ДЪРЖИ ПАРИ в буркани и дюшеци има Банки, Инвестиционни фондове, трезори. Идеята човек ДА НЕ ХАРЧИ повече от 50% процента от ДОХОДА СИ да инвестира в себе си и да не е изцяло роб на кредитори и робовлалци.
123
0
 
2
 
! Отговори
ТониStark преди 2 години
Как не видях или не чух някой от експертите или политиците да спомене вдигане стандарта на живот на обикновения данъкоплатец на милиардите заеми, като кажат че ще вдигнат минималната заплата, близка до европейската. Нека сме реалисти, от къде държавниците поемат разходите по пенсии, заеми и заплати на лекари, мвр служители и учители. Проста математика е, с изравнен среден стандарт с европа ще потръгнат и пазари на имоти, ремонти на жилища и покупки на всякакви по-скъпи стоки.....
122
8
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен131Не ,не нужно да си ги заработил Вземи кредит , колкото по голям толкова ,повече ще можеш да харчиш и повече ще помогнеш на бизнеса ,особено ако ги харчиш по морето ,там бизнеса най има нужда от помощ Ако нямаш пари вземи кредит ако имаш пак вземи кредит за да имаш повече
121
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"долу бойко,съд,затвор,бай ставри" Бих добавил - поп и гроб!
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да харчим повече,когато печелим все по малко? То да ги изхарчиш,първо трябва да ги заработиш,а на тия смешни заплати им липсва още една нула накрая.Така де,нека си го кажем у право.
119
8
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
...и да не споменавам, че като умря, вуйчо ми и взе всичко, дето беше под дюшека. Цял живот кътане и умря в мизерия. Ето това е по твоята логика забогатяването. Забогатява се само със схеми, далавери и кражби. С работа се става гърбат, не богат. А пък ти си пести де, един ден децата ти да имат да пият и друсат на воля, няма лошо. Познавам балъци като теб. Децата им продадоха апартаментите и си купиха Мерцедеси след това, а парите ги изпихме заедно :))))
118
1
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Мдаа криза.... M.V=P.T формулата на монетаризма на Фридман.М - пари, V - скорост = P цената . Т всичката стока на пазара.Човека предлага да увеличим скороста демек да харчим.....Оствям вие да се сетите колко пари се напечатаха и какво ще се случи с цената.Човека е получил Нобел за формулката :).Успех на всички по време на кризата, сами решете дали да спестявате или какво да купувате.
117
7
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 119 === Цитат: "На всеки е ясно, че се забогатява само с икономии и спестяване" === Само като прочетох това и осъзнах, е си един изключително пp0cт и глyпaв човечец, най-вероятно от дълбоката провинция, живеещ в село и отглеждащ прасета в двора за зимнина и фен на "Бурканбанк". Моята баба, Бог да я прости мислеше като теб, внасяше цял живот пари и по Живково успя да внесе по 2000лв на мен и сестра ми за сватба. Голяма сума за времето. После дойде Жан и си купихме по 1 сладолед с тях
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиката не е за икономисти. Инвестициите са обратното на потребление и не винаги са добра идея. Публичните хранилки могат да имат смисъл само ако са в производствен сектор. Ако срещу тези пари обществото получава нещо което може да се пипне с ръка .Средствата за кетапостроене отнемат възможности вместо да дават и източват обществото. Общества където го заменят с курсове или други обучения ще продължат да нарастват като население а там където се приемат вишисти ще изчезват по естествен път.
115
1
 
2
 
! Отговори
ЭКСПОРТ преди 2 години
Последно - финансова или икономическа?Токсични активи и ликвидни проблеми като 2008ма или ковид19 удари бизнеса и производството? Например на микрочипове. Някой да обясни.
114
0
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Николай Василев така управлява парите на инвестиралите в дялове на Експат, че ги прави по-малко. Е, как тези хора да харчат повече. Да му мислят следващите правителства на България как ще се справят с тази нова и страшна финансова криза. Аз нямам никакво намерение да участвам в министерски съвети или в народни събрания. Управлявам си бизнеса, като активите и парите ми се увеличават през последните 10 - 12 г. Този факт е въпреки управленията на политиците.
113
1
 
8
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
В България нещата с финансовите кризи са доста по-различни. Когато кризата е световна, се намаляват неравенствата между хората. Който има пари да си ги харчи, но важното уточнение е, че тези, които ги имат парите знаят как да си ги управляват и да ги правят повече. Аз съм свикнал с финансовите кризи, знам и две и двеста. Да му мислят тези, които знаят само 200.
112
1
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Единствено лятото не вярвам във финансови кризи!От май до септември съм на плажа,миди,бира,мачонки живея!Не смятам да живея с орлите с орлите
111
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от Великобритания да се връщат и заедно да градим България! Защо чакат работещите в България да плащаме данъци и да заработваме пенсиите и здравните разходи на техните родители!
110
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Натрупаните пари ще бъдат изсмукани през инфлацията. Просто трябва да се инвестира разумно.
109
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки е ясно, че се забогатява само с икономии и спестяване, обаче отиват момченцата в Университета и там им казват: "обаче знаете ли - ако сички почнат да харчат, икономиката се завърта и се получава перпетуум мобиле" . Повече изядени вафли, повече засят слънчоглед, по-богати селяни, купуват повече гумени ***, оттук работниците на "Бакиш" получават по-големи заплати и си купуват повече вафли. И так, излизат студентите и викат: Вие сте прости, аз имам диплома, дайте да харчим!
108
3
 
16
 
! Отговори
Давайте си парите !! преди 2 години
Хората много пари натрупаха особено тези обикновени хора дето престанаха да си прахосват парите по заведения, ресторанти и разни молове и екскурзии. Натрупват се пари у хората, което е недопустимо за бизнеса и бизнеса страда, че хората не се дават парите на бизнеса за ненужни стоки и услуги.