64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен

Ставаме по-големи оптимисти за бъдещето
25 юли 2021 13:45, Александър Попов
767
64,3% от българите зад Радев, служебният кабинет високо оценен
Снимка: БГНЕС

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва. Има известно обществено успокояване, показва сондаж в рамките на ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“.   

Общата оценка на служебния кабинет е положителна - 58,9% го одобряват, а 28,8% не го одобряват. Останалите се колебаят.

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.

Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост.

На практика тази оценка е реципрочна на оценката на предходния кабинет и показва обществено успокояване. То личи и в отговорите на традиционния за „Галъп интернешънъл болкан“ въпрос, като цяло, накъде върви България.

В този въпрос от десетилетия преобладават негативни отговори, но в последните месеци техните дялове спадат и започват да се връщат на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26,3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо.

Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха слезли до нива около 16%, а на негативно настроените – се бяха повишили дори и до 67%. По-късно рутинизирането на политическата ситуация доведе и до известно успокоение, което продължи да се утвърждава с резултатите от изборите и с идването на служебния кабинет – като популярна форма на управление.     

Междувременно, личното доверие в Румен Радев е 64,3%, а недоверието е 22,2%. 12,5% се колебаят, а само 1% не са чували за Румен Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ.

Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг, т.е. доверие, надвишаващо недоверието.  

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено „лице в лице“ с таблети между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.


767
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
0
 
2
 
! Отговори
Надарен преди 1 месец
Всяка вечер съм зад Радев, сутрин се успивам
637
1
 
3
 
! Отговори
Надарен преди 1 месец
Коментар 1 не сте изтрили, а моя надарен коментар го бяхте изтрили- това морално ли е???
636
5
 
1
 
! Отговори
НОВИНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 1 месец
ВЕЧЕ ЗНАМ И КОЙ ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ЗАВЪРШВАНЕТО НА ВТОРИЯТ МАНДАТ НА РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗ 2027г. ЩЕ ВИ ОСТАВЯ ДА ГАДАЕТЕ ДО НУЖНИЯТ МОМЕНТ.
635
5
 
1
 
! Отговори
НОВИНИ ОТ БЪДЕЩЕТО преди 1 месец
20.01.2027 НОВИНИ - ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА СЛЕД ДВА УСПЕШНИ МАНДАТА НА НОВОИЗБРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ! НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЯВИ, ЧЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА ПРИ СТРИКТНО СПАЗВАНЕ НА РАЗПОРЕДБИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА СЛАВАТА И ЧЕСТТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРОСПЕРИТЕТА НА НЕЙНИТЕ ГРАЖДАНИ.
634
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
Абре, Калеко и Чебуршка..Вие да не сте под наркоза? -:)))) Как посмяхте да оплюете "любимеца" си бившето борче след 1989 г,и пожарникар през соца?
633
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ТОЙ КАТО СЛАВИ- С НАЙ ВИСОК РЕЙТИНГ- ДВАМА ГЕНИАЛНИ ПОЛИТИЦИ- ВОДИ НИ МУТРО ВОДИ НИ КЪМ СВЕТЛИ РУИНИ ВОДИ
632
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правителството на олигархията, което пробутва Слави... което няма никакви "виждания" как да прибере сарайските и мутромилиардите, но за сметка на това готви да разсипе от съкращения държавната администрация, за да не работи тя и да спести милиони ... е правителство за съхранение на модела кой - продължава да лъсва патеричата герберско-сарайска същност на тази Барековоподобна партия... Лошото е, че при предсрочни избори хората вече я разбраха и целия модел КОЙ ПРИКЛЮЧВА СЪС СП
631
5
 
17
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 1 месец
Абе на Буци рейтинга вече никой не го огласява , не може да го хване статистиката , в рамките на социологическата грешка е +/- 1 % .
630
13
 
20
 
! Отговори
До Мут Лабен преди 1 месец
Ми то това е основното което очква народа и изборите го показаха , изчегъртване на крадливите кърлежи , едва тогава дърцавата ще тръгне напред
629
18
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
Само слабоумниците са Тиквопоклоници - Древна Банкялийска поговорка
628
16
 
21
 
! Отговори
Мут Лабен преди 1 месец
Освен чегъртането на ГЕРБ каква друга я свършиха хунтаджиите на фигуранта, че имат такава висока оценка?
627
12
 
19
 
! Отговори
Кафяв Гербер преди 1 месец
Тиквата дали ще посмее да се изправи в пряк двубой с Радев на президентските избори -ЕДВА ЛИ.
626
19
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Президента в кроя на мандата си има по-висок рейтинг , от колкото в началото му.Това му гарантира втори мандат и победа още на първия тур
625
10
 
18
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 1 месец
На Радв положителния реитинг е по -малък от на Бойко отрицателния -ФАКТ
624
12
 
14
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 1 месец
Тази статия докара на герберския троляк тука трайна мозъчна щета .Погледнете го какви глупости пише само .Мисля , че е на крачка от самоубиство .ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
623
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...64.3 с траина тенденция към 99 процента. Опа разместили сме статистиката на двете статии. Извиняваме се. и така. След тежък запои с метилов алкохол 64.3 процента, лицето РР има траина тенденция от 99 процента да остане с умствени увреждания.
622
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много комунист,бе.
621
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе да !!!На избори с машини може и повече да ги докарате
620
5
 
29
 
! Отговори
моч преди 1 месец
ДОЛУ ФИГУРАНТА И ХУНТАТА МУ БОЛШЕВИШКИ КОПОИ !!!!!
619
5
 
25
 
! Отговори
Жалко за народа преди 1 месец
Тези журналисти нямат мярка. Сега пък 64% от българите били зад Радев. Уж интелигентни хора, ама с много мръс*но подсъзнание.