Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС

България е най-въглеродно интензивната държава в Европа
44
Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е най-въглеродно интензивната държава-членка на ЕС. Към 2016 г. интензитетът на емисиите на парникови газове в икономиката ни е над четири пъти по-висок от средното за ЕС ниво. Това съобщи днес служебният министър-председател Стефан Янев на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", предаде БТА

Приветствам зелената идея, приветствам усилията да съхраним околната среда, нашата природа и природни дадености. Добре осъзнавам необходимостта от адекватно адресиране на всички онези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните промени. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща перспектива за устойчиво развитие и просперитет, посочи Янев. Той каза, че Европейската зелена сделка се опитва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. В този процес ЕК се стреми да постигне допълнителни намаления на емисиите на парникови газове до 2030 г., с което до подпомогне темповете и действията в прехода за неутралитет към 2050 г., както и с оглед да се гарантира лидерската роля на ЕС за справяне с глобалните предизвикателства по устойчив начин.

Служебният премиер изтъкна, че страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива и въглеродно-интензивни процеси в сектора на енергетиката и особеностите на националната икономика, каза Янев. По думите му преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства пред българската индустрия като повишаване на цените на енергийните ресурси, изместване на производството в други държави и повишаване на вноса на суровини извън ЕС.

Бизнесът и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни икономически последствия на регионално ниво.

Предизвикателствата пред нашата икономика са многоаспектни - демографска криза, климатични промени, увеличаване на цените на ел.енергия не само в България, но и в цяла Европа, дигитализация, непрекъснато увеличаващите се цели за климатична неутралност и все по-кратки срокове за справяне с тях, посочи премиерът и подчерта, че България полага значителни усилия за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Служебният премиер заяви, че пандемичната ситуация, както и предизвикателствата, пред които сме изправени заради шоково растящите цени на електрическата енергия, са въпроси, които изискват задълбочен дебат не само на национално, но и на над национално ниво. Трудностите по пътя за справянето с тези проблеми, индикират за фундаментални дефицити в действащия институционален инструментариум, с който разполагат държавите членки и ЕС. Не може да си затваряме очите пред тези реалности, защото на риск са изложени стабилността на нашите икономически и и социални системи, на риск са изложени националната сигурност и бъдещето на нашите нации, подчерта Янев.

Според него е заплашена не само зелената сделка по отношение на възможностите за нейното изпълнение, заплашена е и перспективата за пълноценно и ефективно развитие на ЕС.

Оценяваме високо предложените фондове и механизми и подкрепата на икономиката, енергийната сфера и на гражданите, но в същото време считаме, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави да имат по-голяма гъвкавост и самостоятелност в процеса на вземането на решения при управлението на кризи, които подкопават устоите на техните социално-икономически системи, каза Янев. Според него е време за такъв дебат, защото виждаме, че на национално ниво понякога не може да се реагира достатъчно бързо, така че да бъдат защитени европейските граждани и бизнеси от подобни негативни импликации като тези, свързани с високите цени на енергийните източници.

Инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите амбициозни цели, единствено ако бъде осъществена с необходимата прецизност, гъвкавост и при адекватно съобразяване с националните особености на държавите, категоричен е приемиерът. Как това ще се случи по най-добрия начин следва да е предмет на дебат, който трябва да започне още днес, за да можем да гарантираме нашата обща перспектива за утре и занапред, допълни Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
0
 
! Отговори
анонимен 7 преди 2 години
А комунистите искат мръсните тецове да съществуват вечно. Каквато ни е културата,такъвни е и въздухът,който дишаме. Мислим ли,каква природна среда ще оставим на наследниците си?
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако спрете да пръ.Ц.кате глОУпости и да се ОУсирате от предателска политика, ще се оправим!
31
3
 
3
 
! Отговори
Сандо-кан преди 2 години
Подъл лъжец, *** и предател.
30
1
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Кой е собственик на ТЕЦ Варна? Сокола! И другите ТЕЦове (Мариците) са частни. Кой бърка в меда? На Р.Овч кръговете. А кой плаща за въглеродните емисии? Всички ние! И кого защитават службашите? Работниците? Да бе, да!!!
29
3
 
7
 
! Отговори
КИРЕ ТРИВОЛТА. преди 2 години
ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ , БЕ....НАЛИ ЗА ТОВА Е "ПРОМЯНТА"....ХАХАХААА....
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32. Измервания. Цифри. Нека си говорим. Българина, макар и с по-стара кола ежедневно пътува много по-малко. Дървата излизат от употреба. Вече и селските къщи ги оборудваха с климатици. Стара Планина, Родопи, Пирин, Витоша, Странджа, Беласица Люлин, Средна Гора - всичко това са огромни територии основно с гори. България не замърсава. Средно замърсяване на въздуха за цяла България е малко. Въпреки че на запад хитруват и слагат мерителните си станции насред паркове, пак имат повече замърсяване.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да с 4 пъти повече: тецове на сто години, старите коли на Европа, отопление на дърва, сериозни пречки за панели, неефективни жилища и т. н.т.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обяснете ни ,слуги продажни ,как въглища не може да се горят в тецовете ,а *** - може ,попитайте и онези в Брюксел на които служите да ви кажат ако вие не знаете ! Вие служите на всички други ,но не и на народа си !
25
1
 
2
 
! Отговори
we преди 2 години
Предишната програма на Брюксел - програма 2020 - пълен провал - няма наказани и уволнени. Зелената сделка май и тя е една утопия на наш гръб.
24
1
 
4
 
! Отговори
Спрете преди 2 години
Спрете всички коли над 15г и ситуацията рязко ще се подобри. То това са към 85% от автомобилите, ама хората трябва да свикнат с реалността, че са живяли в една илюзия и лъжите на Баце, който вместо да направи така, че средностатистическия българин да може да кара поне 10г кола, закопа целокупния български народ в мизерия, бедност, болести и бездуховсност. Ама така е като го преизбираха 12г.
23
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 Българските адвокати в Страсбург са очевидно некадърни. Виж че всеки престъпник ни осъжда държавата за щяло и не щяло. Последно Баневи ни осъдиха,
22
3
 
1
 
! Отговори
истина преди 2 години
Направихте ни за пет месеца бедни другарю Янев. Ядем само боб, затова са парниковите и ароматни емисии.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тва са пълни глупости, била България ..някога. То не останаха хора.. виж тецовете кво горят и дпс и гроп колко гори секат е съвсем друг въпрос.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смях значи тези които искат да спрем въглищата са с 4 пъти по ниски квоти за въглеродни емисий ми България кво чака съд в Страсбург и оспорване зелената, зделка
19
1
 
2
 
! Отговори
глупости преди 2 години
искам да знам как е измерено това 4 пъти??? когато ти кажа че съм по висок от теб ама на токчета, по висок ли съм? искам конкретика и факти
18
3
 
2
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Проверете пунктовете за технически преглед на колите ,от там идва всичко даваш 50 лв и минаваш а колата пуши като кумина на теца,без катализатори.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СС - България също има АЕЦ има и собствени въглища. Дефакто газта не играе роля в цената на тока, тъй като в България тя не е суровина. Опитват се да ни убедят че от въглищата имало замърсяване трябва да плащаме. Факт че в България има много по-малко на брой въглищни централи от други страни в ЕС. Горските площи в БГ са повече от други страни в ЕС. България би трябвало да получава повече зелени сертификати. Въпроса е какво правим с тях? Продадохме ли ги вече? Или изобщо не сме си ги поискали
16
1
 
10
 
! Отговори
СС преди 2 години
Янев Франция има АЕЦ ,Германия фиксирни цени за газ,а бедна България купува ток от измислената борса ???
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Требва най- накрая да се реши въпроса с централата у Брюксел, дали ше е некой с лък, дали ше е камикадзе, дали с Калашников...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами като са бедни хората и нагъват само фасул чорба