Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС

България е най-въглеродно интензивната държава в Европа
44
Емисиите на парниковите газове у нас 4 пъти повече от тези в ЕС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е най-въглеродно интензивната държава-членка на ЕС. Към 2016 г. интензитетът на емисиите на парникови газове в икономиката ни е над четири пъти по-висок от средното за ЕС ниво. Това съобщи днес служебният министър-председател Стефан Янев на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", предаде БТА

Приветствам зелената идея, приветствам усилията да съхраним околната среда, нашата природа и природни дадености. Добре осъзнавам необходимостта от адекватно адресиране на всички онези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните промени. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща перспектива за устойчиво развитие и просперитет, посочи Янев. Той каза, че Европейската зелена сделка се опитва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. В този процес ЕК се стреми да постигне допълнителни намаления на емисиите на парникови газове до 2030 г., с което до подпомогне темповете и действията в прехода за неутралитет към 2050 г., както и с оглед да се гарантира лидерската роля на ЕС за справяне с глобалните предизвикателства по устойчив начин.

Служебният премиер изтъкна, че страната ни е сред тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива и въглеродно-интензивни процеси в сектора на енергетиката и особеностите на националната икономика, каза Янев. По думите му преходът към декарбонизация поставя редица предизвикателства пред българската индустрия като повишаване на цените на енергийните ресурси, изместване на производството в други държави и повишаване на вноса на суровини извън ЕС.

Бизнесът и общините се нуждаят от помощ, за да се адаптират към зеления преход, за да предотвратят спад или неблагоприятни икономически последствия на регионално ниво.

Предизвикателствата пред нашата икономика са многоаспектни - демографска криза, климатични промени, увеличаване на цените на ел.енергия не само в България, но и в цяла Европа, дигитализация, непрекъснато увеличаващите се цели за климатична неутралност и все по-кратки срокове за справяне с тях, посочи премиерът и подчерта, че България полага значителни усилия за постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г.

Служебният премиер заяви, че пандемичната ситуация, както и предизвикателствата, пред които сме изправени заради шоково растящите цени на електрическата енергия, са въпроси, които изискват задълбочен дебат не само на национално, но и на над национално ниво. Трудностите по пътя за справянето с тези проблеми, индикират за фундаментални дефицити в действащия институционален инструментариум, с който разполагат държавите членки и ЕС. Не може да си затваряме очите пред тези реалности, защото на риск са изложени стабилността на нашите икономически и и социални системи, на риск са изложени националната сигурност и бъдещето на нашите нации, подчерта Янев.

Според него е заплашена не само зелената сделка по отношение на възможностите за нейното изпълнение, заплашена е и перспективата за пълноценно и ефективно развитие на ЕС.

Оценяваме високо предложените фондове и механизми и подкрепата на икономиката, енергийната сфера и на гражданите, но в същото време считаме, че това не е достатъчно. Необходимо е да се мисли как националните държави да имат по-голяма гъвкавост и самостоятелност в процеса на вземането на решения при управлението на кризи, които подкопават устоите на техните социално-икономически системи, каза Янев. Според него е време за такъв дебат, защото виждаме, че на национално ниво понякога не може да се реагира достатъчно бързо, така че да бъдат защитени европейските граждани и бизнеси от подобни негативни импликации като тези, свързани с високите цени на енергийните източници.

Инициативата, свързана със зеления преход, може да постигне своите амбициозни цели, единствено ако бъде осъществена с необходимата прецизност, гъвкавост и при адекватно съобразяване с националните особености на държавите, категоричен е приемиерът. Как това ще се случи по най-добрия начин следва да е предмет на дебат, който трябва да започне още днес, за да можем да гарантираме нашата обща перспектива за утре и занапред, допълни Янев.


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
0
 
! Отговори
анонимен 7 преди 1 месец
А комунистите искат мръсните тецове да съществуват вечно. Каквато ни е културата,такъвни е и въздухът,който дишаме. Мислим ли,каква природна среда ще оставим на наследниците си?
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако спрете да пръ.Ц.кате глОУпости и да се ОУсирате от предателска политика, ще се оправим!
38
2
 
3
 
! Отговори
Сандо-кан преди 1 месец
Подъл лъжец, *** и предател.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А политиците ни 5 пъти по-прости!
36
0
 
8
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Подвеждаща статия...страната с най-голям дял на въглищни Тецове в енергийната си система е Полша...И я да видим гоулемите многознайковци UK...57.6% fossil fuels...т.е. повече от половината енергия на UK е от газ и въглища.няма значение дали гориш газ или въглища отделяното CO2 e същото...така че големите икономики с най-голямо население са най-големите замърсители...
35
0
 
6
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 месец
Кой е собственик на ТЕЦ Варна? Сокола! И другите ТЕЦове (Мариците) са частни. Кой бърка в меда? На Р.Овч кръговете. А кой плаща за въглеродните емисии? Всички ние! И кого защитават службашите? Работниците? Да бе, да!!!
34
2
 
7
 
! Отговори
КИРЕ ТРИВОЛТА. преди 1 месец
ЩЕ СИ ПЛАЩАТЕ , БЕ....НАЛИ ЗА ТОВА Е "ПРОМЯНТА"....ХАХАХААА....
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32. Измервания. Цифри. Нека си говорим. Българина, макар и с по-стара кола ежедневно пътува много по-малко. Дървата излизат от употреба. Вече и селските къщи ги оборудваха с климатици. Стара Планина, Родопи, Пирин, Витоша, Странджа, Беласица Люлин, Средна Гора - всичко това са огромни територии основно с гори. България не замърсава. Средно замърсяване на въздуха за цяла България е малко. Въпреки че на запад хитруват и слагат мерителните си станции насред паркове, пак имат повече замърсяване.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как няма да с 4 пъти повече: тецове на сто години, старите коли на Европа, отопление на дърва, сериозни пречки за панели, неефективни жилища и т. н.т.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обяснете ни ,слуги продажни ,как въглища не може да се горят в тецовете ,а *** - може ,попитайте и онези в Брюксел на които служите да ви кажат ако вие не знаете ! Вие служите на всички други ,но не и на народа си !
30
0
 
2
 
! Отговори
we преди 1 месец
Предишната програма на Брюксел - програма 2020 - пълен провал - няма наказани и уволнени. Зелената сделка май и тя е една утопия на наш гръб.
29
0
 
4
 
! Отговори
Спрете преди 1 месец
Спрете всички коли над 15г и ситуацията рязко ще се подобри. То това са към 85% от автомобилите, ама хората трябва да свикнат с реалността, че са живяли в една илюзия и лъжите на Баце, който вместо да направи така, че средностатистическия българин да може да кара поне 10г кола, закопа целокупния български народ в мизерия, бедност, болести и бездуховсност. Ама така е като го преизбираха 12г.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ааа ако не бяха спрели строителството на аец белене сегя нямаше да ни пробутват скъп ток- ама тия дето го спряха са за провесване - пък те с пълни гуши и имоти в европата - така е българино - сам си го направи- да се вържеш на сламката свободен пазар- ама ние да ти кажем от къде да купиш и да ни дадеш рари за хвърчила дето нема да ги видиш- а заемите дато си ги взел за да ни дадеш милиардите ще ги плащат овцете - партон - българите- честито де- пък за 30 годин слугинаж - пак сте с визи
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 26 Българските адвокати в Страсбург са очевидно некадърни. Виж че всеки престъпник ни осъжда държавата за щяло и не щяло. Последно Баневи ни осъдиха,
26
2
 
1
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Направихте ни за пет месеца бедни другарю Янев. Ядем само боб, затова са парниковите и ароматни емисии.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тва са пълни глупости, била България ..някога. То не останаха хора.. виж тецовете кво горят и дпс и гроп колко гори секат е съвсем друг въпрос.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смях значи тези които искат да спрем въглищата са с 4 пъти по ниски квоти за въглеродни емисий ми България кво чака съд в Страсбург и оспорване зелената, зделка
23
0
 
2
 
! Отговори
глупости преди 1 месец
искам да знам как е измерено това 4 пъти??? когато ти кажа че съм по висок от теб ама на токчета, по висок ли съм? искам конкретика и факти
22
2
 
2
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
Проверете пунктовете за технически преглед на колите ,от там идва всичко даваш 50 лв и минаваш а колата пуши като кумина на теца,без катализатори.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи не сме за този съюз. Да вземем да си ходим от него вече.